Comunitat Valenciana

Experts assenyalen que l'abús del sucre en Nadal pot provocar carències vitamíniques i d'atenció en xiquets

  • Experts dels hospitals Quirónsalud València, Torrevella i Múrcia advertixen que les menjades copioses en Nadal, hipercalòriques, abundants i en les que abusa del sucre, poden provocar carències vitamíniques i d'atenció en xiquets.

"El fet que els xiquets consumisquen més sucre del necessari, pot desencadenar una malaltia crònica com la carència de vitamines i de micronutrients (minerals), sobretot del grup B, utilitzades per al metabolisme del sucre, així com la falta de concentració que pot derivar en una disminució del rendiment escolar", explica la doctora Carolina Pérez, especialista en nutrició dels hospitals Quirónsalud Torrevella i Múrcia, en un comunicat.

El Nadal té importants repercussions en l'alimentació diària infantil, sobretot referides a la ingesta de sucre, a causa del canvi d'hàbits i al major consum de calories.

Segons la doctora Pérez, "este fet, juntament amb les alarmants dades de sobrepès i obesitat infantil (un estudi elaborat per l'Organització Mundial de la Salut situa a Espanya com el tercer país de la Unió Europea amb una major taxa d'obesitat infantil i Europa està en segon lloc a escala mundial després d'Amèrica) ens porten a reflexionar sobre el que mengen els xiquets durant estos dies".

Una altra de les conseqüències de l'abús de sucre en els xiquets és l'augment del colesterol i els triglicèrids, l'addicció, l'augment de la inflamació i, en el cas dels adolescents, l'excés de sucres en estes dates pot produir desequilibris que afecten directament la pell, com l'acne o el deteriorament de la cavitat bucal".

Pérez recalca que "l'abús de sucre també està contraindicat en trastorns de l'atenció TDAH amb o sense hiperactivitat, Asperger o autisme, pèrdua de memòria i de capacitats cognitives, o en nens amb problemes d'ansietat, estrès, o depressió.

DIABETIS INFANTIL

En el cas dels xiquets amb diabetis, és molt important prestar atenció a les etiquetes dels productes. Actualment es comercialitzen dolços, l'envasament dels quals especifica "sense sucre afegit" i això pot portar a confusió al consumidor. Per a una persona amb diabetis l'ideal és no consumir aliments que continguen més de 0,5 g de sucre per cada 100 g de producte.

Per la seua banda, la doctora Almudena Navarro, endocrinòloga pediàtrica de Quirónsalud València, recomana que estos dies el seu menjar no diferisca de la de la resta de la família, doncs ells són un més. El que cal fer en estos casos és adaptar les unitats d'insulina administrades de manera prèvia a cada ingesta en funció de la quantitat d'hidrats de carboni que van a ingerir, amb l'objectiu de mantindre el més controlats possible els seus nivells de glucèmia.

En general s'han d'evitar aliments rics en hidrats de carboni (sucres) simples, que són els d'absorció ràpida, com ara brioixeria, dolços, etc., així com aliments excessivament grassos doncs el greix alentix l'absorció de sucres i sol mantindre elevats els nivells de glucèmia durant més temps.

Entre les mesures per a reduir el consum de sucre en xiquets, els especialistes suggerixen allunyar i amagar els dolços, treure'ls sol en les ocasions assenyalades, no tindre la safata exposada tot el dia sobre la taula; fomentar la postres a base de fruita fresca cada dia i sempre abans d'oferir-los els dolços i portar-los a fer les compres dels menús de Nadal i deixar-los elegir un o dos dolços per a estes dates, però no més.

Alhora, demanen donar exemple amb bons hàbits i posar les mateixes normes per a tots; fomentar l'aigua com a beguda front als refrescos i els sucs artificials i no descuidar l'esmorzar, complet i saludable, perquè no arriben a la menjada principal amb massa gana.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento