Comunitat Valenciana

Els apartaments turístics superen ja el miler a València després de créixer un 64% en tres anys

  • La ciutat disposa de 1.011 pisos i les 4.626 places d'aquesta nova modalitat, segons l'estadística municipal.
  • La major part dels seus clients són estrangers procedents de la Unió Europea, amb gran presència dels italians.
  • El Consell està elaborant una normativa per a acabar amb la seua situació d’alegalitat i l'Ajuntament demana "potestat sancionadora".
Panorámica del centro histórico de Valencia, con la torre del Micalet.
Panorámica del centro histórico de Valencia, con la torre del Micalet.
EUROPA PRESS
Panorámica del centro histórico de Valencia, con la torre del Micalet.

La ciutat de València compta amb 1.011 apartaments turístics que ofereixen 4.626 places. Aquest tipus d'allotjaments posats en el mercat per part de particulars o empreses s'ha convertit en els últims anys en una alternativa per als turistes que visiten la ciutat, sobretot de perfil jove. De fet, entre 2012 i finals de 2015, el seu creixement ha sigut del 64%.

Així ho arreplega l'Anuari Estadístic de la Ciutat de 2016 que ha publicat aquest dimecres l'Ajuntament de València. En aquest document, amb dades de desembre de 2015, s'arreplega un increment del 21% en el nombre de places estimades durant l'últim exercici analitzat, en passar de les 3.819 de 2014 a les 4.626 oferides en 2015. 

Aquests habitatges aconsegueixen un grau major d'ocupació, tant per apartaments com per places, els caps de setmana i durant els mesos d'estiu. De fet, durant el mes d'agost de 2015 es va aconseguir el rècord d'oferta, amb 5.030 places, enfront de les 4.147 posades en el mercat al gener, el mes amb l'oferta més baixa. Quant a la demanda, a l'agost van arribar a estar ocupats el 73,31% d'aquests apartaments, enfront del 35,69% registrat al febrer. 

L'últim any comptabilitzat es van registrar 139.051 entrades, amb 533.554 pernoctacions i una estada mitjana de 3,84 dies, segons arreplega l'informe estadístic municipal. Agost, novament, és el mes amb més entrades, pernoctacions i durada de l'estada mitjana, que s'allarga fins als 5 dies.

Estrangers procedents de la Unió Europea

Els turistes són majoritàriament estrangers procedents de la Unió Europea (45,5%), seguits d'espanyols (41,3%) i extracomunitaris (13,3%). Itàlia és el país amb més presència entre els demandants d'aquests allotjaments a València, amb 19.581 arribades, seguit de Països Baixos (9.408), Regne Unit (8.579), Alemanya (4.397) i Bèlgica (3.395).

La importància d'aquestes xifres radica en el desconeixement que encara té la pròpia Administració local sobre el fenomen. De fet, la Delegació de Turisme de l'Ajuntament està elaborant un mapa que permeta conèixer on estan aquests pisos per a, a partir d'ací, diagnosticar com afecten a l'activitat econòmica i a la convivència veïnal per a poder abordar la seua regulació. 

La primera tinent d'alcalde i regidora de Turisme, Sandra Gómez, va demanar fa un mes que el Govern valencià atorgue als ajuntaments "potestat sancionadora" per a actuar contra els apartaments turístics en el cas que incomplisquen la normativa.

A la recerca d'un marc legal propi

Aquests allotjaments tindran una normativa específica. L'absència de regulació ha provocat una situació d’alegalitat, tant en el seu règim urbanístic com en la relació amb els veïns. El Govern local va anunciar al juliol que l'elaborarà amb la Agència Valenciana del Turisme.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento