Comunitat Valenciana

L'IVF anticiparà subvencions a centres de diversitat funcional amb préstecs de fins a 80 milions amb interessos baixos

  • L'Institut Valencià de Finances (IVF) oferirà a partir del pròxim exercici anticipar les subvencions públiques als centres d'atenció social a persones amb diversitat funcional -discapacitats- perquè puguen complir amb els pagaments i cobraments de la seua activitat. En total, l'institut s'ha reservat uns 80 milions d'euros per a esta activitat i oferix un interès baix per a estos préstecs -serà d'entre el 3 i el 4% anual des de la formalització fins a la notificació de l'aprovació de subvencions; i del 2% des d'aleshores fins a la cancel·lació del préstec-.

Així ho han avançat este dimarts en una roda de premsa el director general de l'IVF, Manuel Illueca, la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler.

Es tracta d'un pla de suport a entitats sense ànim de lucre que presten servici en centres d'atenció a la diversitat funcional en la Comunitat. Actualment Oltra ha recordat que existixen 105 entitats d'este tipus en l'autonomia -inscrites en el Registre de Titulars d'Activitats, Centres i Servicis d'Acció Social de la Conselleria- que gestionen 209 centres.

Esta iniciativa es justifica que, tal com ha indicat la vicepresidenta, la font d'ingressos principal d'este sector és la subvenció de la Generalitat. I per a evitar els retards en els pagaments "causats bàsicament per l'infrafinançament i l'arbitrarietat en els terminis d'entrega del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA)", es posa a disposició d'estes entitats una eina financera.

És un préstec a curt termini que cobriria el cent per cent de l'import de les subvencions de l'exercici pressupostari a tornar en 18 mesos, amb un tipus d'interès fix entre el 3 i el 4% anual des de la formalització fins a la notificació de l'aprovació de les subvencions. L'interès baixarà fins al 2% des del moment en què es notifique la resolució de la subvenció fins a la cancel·lació del préstec.

Alhora, la cancel·lació anticipada no comportarà cap comissió addicional, mentre que la d'obertura es queda en un 0,25% sobre l'import nominal del préstec, ha explicat Illueca.

Per a accedir a este servici de l'IVF, les entitats hauran d'haver estat beneficiàries de subvencions de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en la convocatòria de 2016, i incloure en la sol·licitud una declaració jurada que han tornat a sol·licitar l'ajuda a l'exercici 2017, així com estar al corrent de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, ha assenyalat Oltra.

El desemborsament es farà en tres entregues a compte en gener, maig i setembre. A la formalització del préstec, el 33% de l'import sol·licitat. Si supera en un 10% les rebudes en 2016, el percentatge de desemborsament s'aplicarà sobre el 110% de la subvenció aprovada enguany.

De la mateixa manera, a partir de l'1 de maig de 2017 s'integrarà el 33% de la subvenció finalment concedida, regularitzant-se en el seu cas les diferències que hagen pogut produir-se amb motiu del primer desemborsament. La tercera entrega tindrà lloc a partir de l'1 de setembre de 2017 i serà el 33% de l'import de la subvenció finalment concedida. Així, l'IVF retindrà l'1% del total de la subvenció a càrrec dels interessos de l'operació.

TRAMITACIÓ ANTICIPADA

Oltra ha explicat que l'ordre de subvencions s'ha tramitat este exercici de manera anticipada per a avançar les resolucions concedides i el tipus d'interès menor entre a operar el més ràpidament possible. L'objectiu és tindre resoltes les resolucions el març, front a abril-maig d'exercicis anteriors.

Illueca ha ressaltat que "sempre s'ha dit que no es podia tindre un banc amb mirada social, i què millor manera que esta per a posar finançament a un sector que té estretors financeres?", s'ha preguntat, en relació amb les entitats sense ànim de lucre que no tenen capital ni accés a finançament.

Ha mostrat el seu desig que la banca privada també s'interesse per este tipus d'ajudes, i ha afegit que "com este, hi ha molts altres casos on anirem entrant", i ha posat com a exemple els centres de formació. "Però és d'hora per a començar a parlar d'una línia en este sentit", ha postil·lat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento