Comunitat Valenciana

El 40% dels xiquets valencians entre 5 i 12 anys no realitza l'activitat física mínima que recomana l'OMS

  • El 40% dels xiquets valencians entre 5 i 12 anys no realitza l'activitat física mínima que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS). A més, el 32% de les famílies amb xiquets no mengen fruita cada dia i el 57% no ingerix verdures diàriament.
Factores positivos del deporte para los niños
Factores positivos del deporte para los niños
THINKSTOCK
Factores positivos del deporte para los niños

Estes són algunes de les dades amb els quals estan treballant els centres tecnològics AIJU (producte infantil i oci), AINIA (alimentació) i IBV (biomecànica) col·laboren en el projecte HAVISA finançat per l'IVACE i els fons FEDER amb l'objectiu de promoure hàbits de vida saludables.

Esta iniciativa pretén promoure entre els usuaris hàbits de vida saludables a través de l'elaboració d'una plataforma TIC gamificada i unes guies dirigides a la indústria per al desenvolupament de nous productes en els sectors de l'alimentació, esport, salut, jocs i joguets acords amb este objectiu, expliquen els seus impulsors a través d'un comunicat.

Durant 2016, AIJU, amb l'ajuda de l'IBV i AINIA, ha realitzat un estudi per a determinar els hàbits pel que fa a esport i alimentació de tres grups poblacionals: els nens (de 3 a 14 anys), adults (de 25 a 60 anys) i seniors (de 61 a 75 anys). Les dades recollides són producte de l'anàlisi de les opinions de més de 500 xiquets, 600 adults i 150 seniors.

Segons explica el project mànager del departament de Consumidor Infantil d'AIJU, Pablo Busó, "tot i que per als pares és molt important evitar pràctiques sedentàries en els seus fills i filles, gairebé el 40% dels xiquets i xiquetes d'entre 5 i 12 anys realitza menys d'una hora d'exercici al dia, que és el temps recomanat per l'OMS".

"Entre les activitats que realitzen amb major freqüència es troba: anar al parc i jocs tradicionals, anar en monopatí o patinet, la natació, el futbol i anar en bici. En estes edats el que busquen tant pares com xiquets és divertir-se i estar amb els amics", afegix.

Tant les dones com els hòmens perceben l'esport com una activitat important. Per a les dones, caminar és la pràctica més estesa i el ioga té especial rellevància. Per contra, els hòmens preferixen caminar, córrer i eixir amb la bici.

Malgrat la conscienciació d'hòmens i dones, entorn del 70% fan esport menys d'una hora al dia. Els motius que els impulsen a fer esport se centren a estar en forma, mantindre's actiu i, en menys grau, aprimar. Els frens més rellevants per a fer esport és la falta de temps i la mandra o desgana. El 87% dels seniors caminen com activitat física principal.

Alhora, el 38% de les dones acudixen a fer gimnàstica i el 32% realitza esports aquàtics, ioga o pilates. Les seues principals motivacions és estar actiu (79%) i estar en forma (69%) i, en menys grau, fer esport per combatre l'envelliment (57%). Els frens del sènior home se centren en els motius de salut (20%) i per la preferència per altres activitats (19%) mentre que el 27% de les dones no tenen temps o preferixen fer altres coses (20%)".

Tal com s'ha identificat a l'estudi fet, les famílies amb xiquets perceben que la seua alimentació és bastant equilibrada. Així i tot, segons Elisa Gallego, responsable de projectes d'AINIA: "S'ha detectat que el 32% no mengen fruita cada dia i el 57% no ingerix verdures diàriament".

Els adults donen notable importància a l'alimentació i perceben que la seua és bastant equilibrada. Malgrat esta percepció, segons l'especialista d'AINIA: "El 42% dels hòmens no menja fruita cada dia i el 64% no ingerix verdures diàriament. En el cas de les dones, estes ingerixen en general més fruites i verdures, sent el 31% les que no mengen fruita diàriament i un 39% les que no mengen verdures cada dia.

En el cas dels seniors perceben que la seua alimentació és bastant equilibrada. Així i tot, s'ha detectat que el 48% no menja verdures cada dia i el 26% no ingerix fruites diàriament.

HÀBITS DE VIDA SALUDABLE

La promoció d'hàbits de vida saludables en matèria d'alimentació i activitat física de manera gamificada suposa per a la societat una oportunitat per a adoptar pautes d'estil de vida saludable a través d'una proposta atractiva de nous plans integrals i eines motivacionals.

Per tant, desenvolupar productes i servicis en esta línia significa una oportunitat de negoci per a aquelles empreses capaces de proporcionar els mitjans que afavorisquen el seu establiment.

Com explica Mercedes Sanchis, directora d'Innovació en Benestar i Salut Laboral de l'IBV, "fruit de la col·laboració dels tres centres es generaran les bases per al desenvolupament d'una plataforma TIC que permeti el diagnòstic i monitorització de l'estat nutricional i forma física a partir de la captura de formes humanes 3D amb el mòbil i la realització de recomanacions en d'estils de vida saludables d'acord amb esta informació.

Este entorn estarà integrat amb tècniques de gamificació com a element motivacional que proporcionarà als usuaris dietes equilibrades basades en productes alimentaris saludables, així com plans d'activitat física acords a les necessitats de cada usuari".

Estes eines "podran ser aprofitades tant per les empreses per a oferir servicis de major valor afegit al voltant a la promoció d'hàbits de vida saludables, com pels propis usuaris finals per a la seua autogestió", assenyalen.

Este projecte s'emmarca en el Programa de projectes d'R+D en col·laboració cofinançat per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i pels Fons FEDER de la Unió Europea, dins del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento