Comunitat Valenciana

L'AVL dóna suport al topònim 'València' però recomana que es pronuncie amb 'e' tancada

  • El text té en consideració l'etimologia, documentació, tradició escrita i pronunciació del topònim.
  • Ho ha ratificat l'entitat normativa amb 13 vots a favor, cinc en contra i un en blanc.
  • "Es pronuncia tancat pels valencians i també per part dels parlants de la resta de variants", expliquen.
Junta de gobierno de la AVL
Junta de gobierno de la AVL
AVL
Junta de gobierno de la AVL

El ple de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha aprovat este divendres per majoria l'informe presentat per la Secció d'Onomàstica que considera "adequada" la grafia 'València' "des del punt de vista històric i lingüístic", tot i que la pronunciació recomanada per als valencians "és amb 'e' tancada".

Així ho ha ratificat l'entitat normativa amb 13 vots a favor, cinc en contra i un en blanc a l'aprovació d'este document sobre el topònim del 'cap i casal', després que el mes de març d'enguany l'Ajuntament acordara el canvi del nom oficial de la ciutat a 'València'.

El text té en consideració l'etimologia, documentació, tradició escrita i pronunciació del topònim, i alhora valora especialment la continuïtat d'una tradició escrita i "consolidada" a partir de les Normes de Castelló, tot amb la finalitat de "contribuir a la normalització de la llengua en tots els aspectes".

Així i tot, la decisió ha generat un "enriquidor debat" en el si de l'entitat normativa entre els partidaris del topònim 'València' i una minoria que proposava el canvi de la grafia.

Sobre esta qüestió, l'informe de l'AVL destaca que la utilització de la forma 'Valéncia' amb accent agut "és inexistent en els usos oficials i apareix en comptades ocasions en obres o documents molt concrets". En canvi, subratlla que la grafia 'València' "és la utilitzada generalment quan el topònim apareix en valencià".

"L'única que apareix a l'estatut"

El document també fa referència a la denominació amb accent greu com "l'única que apareix a l'Estatut d'Autonomia, la utilitzada per l'Ajuntament o la que dóna nom a la Universitat de València (UV), entre d'altres institucions".

Pel que fa a la seua pronunciació, l'informe és "molt clar" quan afirma que el timbre de la 'e' tònica del nom de la ciutat "es pronuncia tancat pels valencians i també per part dels parlants de la resta de variants occidentals de la llengua", mentre que en les variants orientals el topònim té un timbre obert.

L'Acadèmia remetrà el text aprovat este divendres a la direcció general d'Administració Local per a continuar el seu procediment administratiu.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento