Comunitat Valenciana

Les dones, el sud i la conquista de nous espais manen en la programació de 2017 de l'IVAM

  • VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)
Pintura habitada de Helena Almeida
Pintura habitada de Helena Almeida
HELENA ALMAIDA/REMITIDA IVAM
Pintura habitada de Helena Almeida

Un total de 13 exposicions integren la programació que l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) presentarà a l'any 2017 amb un pes destacat de les dones; el Mediterrani i la reivindicació de les aportacions culturals procedents del sud; el redescobriment d'artistes pocs coneguts o "maleïts" i algunes "sorpreses" que donarà la col·lecció amb l'exhibició d'obres inèdites. Alhora, el museu continuarà "conquistant espais" amb una nova línia d'intervencions artístiques a la façana i l'obertura del 'Pati Obert' al solar del darrere.

Així ho ha destacat el director de la institució, José Miguel G. Cortés, que ha donat a conèixer els detalls del programa en una roda de premsa en la qual ha estat acompanyat pel secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona.

L'agenda cultural que l'IVAM desenvoluparà en 2017 estarà estructurada en quatre eixos temàtics que pretenen "consolidar la identitat pròpia" del centre.

La primera d'estes és 'Imaginar el Mediterrani', que inclou les propostes dels libanesos Joana Hadjithomas i Khlalil Joreige, que arribarà l'abril en coproducció amb el museu Jeu de pone de París, la Sharjah Art Foundaton d'Emirats Àrabs i el Haus der Kunst de Munic; i 'En Rebel·lia. Narracions femenines en el món àrab' i 'Penísula mora', que a partir de setembre i novembre, respectivament, fixaran la seua mirada en la realitat del nord d'àfrica i deconstruiran la concepció colonialista dels països occidentals.

Alhora, el setembre l'IVAM acollirà el Congrés Internacional 'Imaginar el Mediterrani', amb el qual pretén impulsar una xarxa de museus d'esta àrea geogràfica i cultural per a treballar conjuntament.

Una altra de les línies mestres de la programació serà 'Estimar la col·lecció', on brillarà la mostra 'L'eclosió de l'abstracció'. L'exposició, que s'inaugurarà el juliol, repassarà les pràctiques artístiques de caràcter abstracte des de la postguerra fins a finals del segle XX a partir d'un destacat nombre d'obres dels fons propis del museu, algunes d'elles mai exposades o mostrades en molt poques ocasions, de manera que haurà grans "sorpreses", ha avançat Cortès.

Abans, en el mes de març, arribarà 'Les constel·lacions de Julio González', una relectura de la col·lecció de l'escultor que li donarà "completament la volta al mitjó" i ho posarà en relació amb altres creadors. Completaran esta secció de la programació els casos d'estudi, que protagonitzaran Daniel Torres -amb el qual el còmic tornarà a l'IVAM-; el fotògraf Robert Frank i la pintora valenciana Juana Francés.

El tercer eix és 'L'IVAM produeix', que agrupa les propostes pensades per a la Galeria 6 de Xavier Arenós (en gener); Carmela García (maig) i Nico Munuera (octubre).

Alhora, el museu continuarà ampliant-se, però "no en metres quadrats, sinó en la seua capacitat d'influència i d'intervenir a la ciutat", ha asseverat el seu director. Amb este objectiu, conquistarà la façana del museu amb dues intervencions realitzades expressament per artistes espanyols i s'actuarà també en el nou espai IVAMLab i al Pati Obert, nom definitiu del jardí de les escultures que es va a habilitar al solar del darrere de l'ampliació.

DIFICULTATS LEGALS

En este punt, Albert Girona ha expressat la seua confiança que este espai puga estar operatiu a la primavera i ha justificat el retard en les "dificultats legals" que s'ha trobat el nou equip de la Conselleria, ja que s'ha passat un any "investigant i buscant les famílies" que han sigut expropiades per a pagar-los. En estos moment, queda sol una persona i, quan se li haja realitzat el pagament, es podrà ocupar l'espai.

El secretari autonòmic -que ha recordat l'increment del pressupost de l'IVAM en més d'un 9% per a poder executar el projecte- ha revelat, a més, que l'Ajuntament de València preveu s'encarregarà del projecte urbanístic d'obertura de diverses carrers que permeten connectar el barri del Carmen, amb el museu i l'avinguda Guillem de Castro.

"JUSTÍCIA ARTÍSTICA" AMB ANZO

Finalment, en el capítol batejat com a 'Mitologies individuals', el centre cultural aposta per artistes que s'han resistit a sotmetre's a etiquetes. En concret, es mostrarà en febrer la producció d'Helena Almeida en la selecció 'Corpus', una coproducció amb el Museu Serralves de Porto; i el juny es farà un "acte de justícia artística" amb la primera gran mostra a l'IVAM del valencià Anzo un dels noms "més originals i maleïts" de l'art espanyol.

D'altra banda, a Cortés se li ha preguntat per la seua valoració de la transformació de l'edifici del Centre d'Art d'Alcoi (CADA) en una subseu de l'IVA, anunciada pel president de la Generalitat, Ximo Puig.

Sobre esta qüestió, el responsable de l'IVAM ha comentat que "la direcció està totalment d'acord que el museu puga servir d'element de vertebració" territorial però ha dit que no coneix quan pot obrir-se esta 'sucursal' i que els tècnics -que la setmana que ve visitaran l'immoble al costat d'Albert Girona i el mateix Cortés- hauran de veure quines són les condicions i les obres que es puguen exposar. "No cal tindre pressa; una cosa és la voluntat de fer-ho i una altra, a voluntat de fer-ho", ha sentenciat.

Sobre esta qüestió, Girona ha postil·lat que amb la "possibilitat" de convertir el CADA en subseu de l'IVAM se solucionaria "un problema" heretat de l'anterior administració del PP, que va invertir "sis milions en un edifici que no és de la seua propietat", sinó de l'obra cultural de l'antiga CAM.

"A mi que s'invertisquen més de sis milions en un edifici per a tindre'l tancat em crea un problema de consciència", ha reflexionat el secretari autonòmic, que ha qüestionat si en casos similars en els que no s'obrin els immobles es podria reclamar legalment que "algú tornés els diners".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento