Comunitat Valenciana

Puig i Iceta reclamen que s'òbriga "ja" el procés per a iniciar la reforma de la Constitució

  • Els secretari generals del PSPV i del PSC, Ximo Puig i Miquel Iceta, respectivament, han reclamat este dilluns a València que el Govern òbriga "ja" el procés per a començar a debatre la "necessària" reforma de la Constitució perquè tots dos consideren que es tracta d'una qüestió que no pot esperar.
Puig e Iceta antes de comenzar una reunión conjunta en Valencia
Puig e Iceta antes de comenzar una reunión conjunta en Valencia
EUROPA PRESS
Puig e Iceta antes de comenzar una reunión conjunta en Valencia

Així ho han indicat als mitjans de comunicació abans de mantindre una reunió de treball conjunta en què han abordat qüestions referents al Corredor Mediterrani i al "problema" del finançament autonòmic, després de ser preguntats per la possibilitat d'endarrerir el debat sobre la modificació de la Carta Magna.

Sobre esta qüestió, el també president de la Generalitat Valenciana, ha assenyalat que existixen alguns drets i qüestions fonamentals en la Constitució que "no estan ben explicades", pel que ha considerat que la seua actualització és "absolutament necessària" i cal escometre-la "ja", tot i que "de manera assossegada".

"La Constitució cal reformar-la, ho sap tot el món i ho sap el PP i quan abans comencem millor", ha subratllat Puig per a advertir que si no es comença se'ls "passarà l'arròs".

Segons la seua opinió, per al president del Govern, Mariano Rajoy, "pot esperar tot" i ha criticat que es vullga posposar el debat perquè "no té cap tipus de sentit" fer-ho. "No podem mirar cap a altre costat i pensar que no existix el problema perquè el problema existix i cal buscar-li una solució", ha subratllat Puig per a agregar que la reforma constitucional és "cosa de molts actors i ningú ha d'imposar el seu model ni el PP, ni el PSOE ni els independentistes".

EL PSOE "TÉ LES IDEES CLARES"

Preguntats sobre la proposta de Mariano Rajoy d'esperar al Congrés del PSOE per a començar a debatre esta reforma, Ximo Puig ha asseverat que no fa falta esperar perquè els socialistes ja tenen "les idees clares" sobre el model territorial federalista pel que aposten, "plasmat en la Declaració de Granada".

Sobre esta qüestió, Iceta ha destacat que el PSOE "té els deures molt fets" pel que ha reivindicat que la Declaració de Granada "servisca de plantejament dels socialistes, però també perquè puga ser discutit per altres".

Per a Puig, "pactar no és trair, sinó actuar amb intel·ligència" perquè ha defensat que la convivència és "la cosa més important" i, per això, necessitem instruments adequats i que es comence a parlar ja d'esta reforma necessària".

EL PP "ARRIBA TARD I MALAMENT"

Miquel Iceta, per part seua, ha sostingut que el primer que cal fer és obrir una comissió que pugui servir per a establir l'índex, el calendari i el temari de la reforma. "El PSOE en este tema no està obrant amb presses, però el PP tendix a arribar tard i quan un arriba tard, arriba malament", ha lamentat.

Segons la seua opinió, el prudent en este cas és "obrir un espai en el qual tot el món puga proposar les seues idees" i que els partits establisquen els punts d'aproximació i de dificultat sobre "els que treballar". "Seria molt bo que esta comissió, que el PSOE ha demanat ja dues vegades, s'obrira per a poder treballar en esta legislatura este tema", ha defensat.

Ha indicat que les reformes constitucionals són processos "llargs, complexos, delicats i que requerixen de molt consens" i, per tant, ha considerat que la prudència és "desitjable" però "deixar-los aparcats sine die seria molt imprudent i irresponsable ara mateix".

Per esta raó, ha reivindicat la Declaració de Granada, subscrita el juliol de 2013, ja que és la que "assenyala el camí per a una reforma constitucional federal", tot i que ha admès que probablement no serà el que s'escometa primer perquè "el més urgent ara mateix és solucionar el finançament".

Iceta ha demanat al PSOE "ser capaç d'arrossegar al PP a una posició reformista, valent i de prendre iniciatives", especialment per a Catalunya per la "deriva independentista del govern de la Generalitat". "La singularitat i la igualtat són els dos pilars sobre els quals caldrà consolidar la renovació del pacte constitucional del 78", ha tancat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento