Comunitat Valenciana

El Consell rebutja huit esmenes del PP als pressupostos que disminuïxen ingressos i beneficien persones riques

  • El Govern valencià ha traslladat a les Corts la seua disconformitat amb huit esmenes presentades pel grup parlamentari popular als Pressupostos de la Generalitat per a 2017 perquè entén que suposarien una disminució d'ingressos -en total, de 1.325 milions d'euros- "sense justificar" i perquè beneficiarien fiscalment les persones amb més poder adquisitiu de la Comunitat.

Així ho ha posat de manifest este divendres la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Govern valencià.

En concret, les esmenes que han sigut valorades este divendres pel Consell, presentades totes elles pel grup parlamentari popular en les Corts, són les que porten per número 39.819, 39.820, 39.821, 39.823, 39.824, 39.825, 39.826, 39.827.

Les al·legacions preveuen una minoració de la quantia total liquidada de 1.325 milions, així com dels ingressos pels impostos de Patrimoni i Successions per valor de 180,5 milions, tal com ha explicat Oltra. La vicepresidenta ha assenyalat que estes esmenes no estan motivades i tampoc es plantegen ni alternatives per la via

dels ingressos ni s'acompanyen d'una modificació en les despeses que permetrien equilibrar els pressupostos.

Sobre esta qüestió, l'article 132.1 del Reglament de les Corts, que regula la presentació d'esmenes parcials al Projecte de Llei dels Pressupostos, recull que aquelles esmenes que suposen una minoració d'ingressos han de tindre la conformitat del Consell per a la seua tramitació.

En concret, respecte a l'esmena rebutjada relativa a la disminució de 1.325 milions, Oltra ha dit: "Tècnicament quan una esmena pretén treure 1.300 milions del pressupost, cal dir on cal reduir també esta despesa i no s'ha fet. Si vols treure estos diners, has de dir quins hospitals o col·legis vols tancar; quines persones en situació de dependència es queden sense ajuda; o quines persones amb discapacitat es queden sense centre ocupacional", ha indicat Oltra.

La vicepresidenta ha demanat al PP "que ho detallen": "Treure 1.300 milions i no dir quins col·legis i hospitals volen tancar... Així no es fan les coses. Això no són els comptes poc clars. Les coses es fan amb rigor, amb serietat", ha manifestat.

"ERROR DE PRINCIPIANT"

Oltra ha lamentat que grups parlamentaris com el PP, amb l'experiència que té, "hagen comès este error de principiant". "Però si volen que els valencians -ha insistit- tinguem 1.300 milions menys perquè no volen reivindicar davant del Govern el finançament per a la Comunitat, que ho diguen obertament".

"Que diguen -ha continuat- que volen que els valencians tinguen menys diners que ningú, que no tinguem dret a educació, sanitat, a ajudes a dependències i que siguem menys que la resta d'espanyols. Que ho diguen i ho posen amb escrit", els ha requerit als populars. "Jo estic preocupada pel nivell de rigor polític i tècnic de l'oposició", ha puntualitzat.

Pel que fa a la resta d'esmenes, referides als impostos de Patrimoni i de Successions i Donacions, el Consell les rebutja perquè el seu contingut suposa un increment dels beneficis fiscals de 25.928.690 euros a l'impost de Patrimoni i de 154.629.538 euros a l'impost de Successions.

L'objectiu d'estes esmenes, entre d'altres, "és deixar sense efecte l'increment d'estos tributs a les grans fortunes i herències". A causa d'això, comporten una minoració sobre l'estat d'ingressos de 180.558.227 euros. En este cas, el Consell s'oposa igualment a la seua tramitació perquè considera que esta minoració no està motivada.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento