Puig anuncia que abans d'acabar 2016 s'aprovarà el II Pla d'Igualtat de la Generalitat 2017-2019

Puig anuncia que abans d'acabar 2016 s'aprovarà el II Pla d'Igualtat de la Generalitat 2017-2019

  • VALÈNCIA, 1 (EUROPA PRESS)

El cap del Consell, Ximo Puig, ha anunciat este dijous que abans que acabe l'any s'aprovarà el II Pla d'Igualtat de la Generalitat valenciana 2017-2019, que contindrà "mesures inèdites" i que situarà la Comunitat "al capdavant" de les polítiques en esta matèria a l'àmbit de la funció pública. Alhora, ha considerat que la discriminació salarial, front a la qual es lluitarà amb l'esmentat pla, és "absolutament impossible d'admetre" i ha destacat que "afecta drets i llibertats de les persones i l'eficiència del procés econòmic".

Puig ha respost d'esta manera en resposta a la pregunta que li ha formulat el portaveu de Podem en les Corts Valencianes, Antonio Montiel, durant la sessió de control al 'president' celebrada en la Cambra autonòmica. Montiel ha volgut conèixer "quines mesures concretes i quin calendari" té fixat el govern autonòmic per a "rectificar" la "diferència salarial entre treballadors i empleades públics".

Podem ha assenyalat en la pregunta que ha plantejat a Puig que a la Comunitat Valenciana, "a dia de hui, encara" hi ha "territoris de desigualtat salarial entre hòmens i dones, fins i tot dins de la pròpia Generalitat". Així, ha indicat que "segons diversos informes, la bretxa salarial existent entre hòmens i dones en l'administració pública valenciana ronda els 300 euros de mitjana".

En resposta a esta qüestió, el cap del Consell ha assegurat que "la discriminació salarial és una discriminació social que és absolutament impossible d'admetre com està passant ara mateix", i alhora ha apuntat que "afecta el cor de drets, llibertats i valors de les persones i l'eficiència del procés econòmic".

Sobre esta qüestió, ha afegit que en el cas de la Comunitat esta bretxa és de més d'un 23% i se situa per damunt de la mitjana nacional, i alhora ha comentat que en el cas de l'administració valenciana és d'un 14,4% i es troba també sobre la mitjana estatal. "Per tant, ni podem ni volem mirar a altre costat ni ens resignem", ha dit el responsable autonòmic, que ha afirmat que l'executiu que presidix està "actuant ja" per a tallar esta situació.

"PRIMERA VEGADA A ESPANYA"

Ximo Puig ha citat, en este sentit, la comissió d'experts encarregada "per a avaluar amb perspectiva de gènere la Llei de la Funció Pública" i ha ressaltat que "per primera vegada a Espanya s'aborda una reforma de la funció pública d'esta manera". Després d'això, ha anunciat l'aprovació per abans que acabe l'any del II Pla d'Igualtat de la Generalitat 2017-2019 i ha dit que contindrà mesures inèdites" que situaran la Comunitat "al capdavant en temes d'igualtat en la funció publica".

Alhora, ha exposat que hi ha "ja mesures pactades amb sindicats" i ha assegurat que amb totes les iniciatives que es recolliran en el pla "es posarà fi a una discriminació molt antiga", i alhora ha manifestat que el seu executiu planifica "per actuar".

El portaveu de Podem, pel seu costat, ha parlat durant la seua intervenció de la bretxa salarial existent tant al mercat laboral privat, en què s'està "sobre la mitjana europea", com en l'administració pública i ha ressaltat com Puig que la Comunitat està "per damunt de la mitjana nacional". Alhora, ha afirmat que la diferència salarial que s'estima en més de 300 euros en el cas de l'administració pública valenciana "pot ser més elevada si parlem del sector públic en termes amplis" i "en general".

Així, Antonio Montiel s'ha referit, no només a la part de l'administració pública en què els llocs de treball estan classificats i jerarquitzats de manera "rígida" sinó també a "tota la constel·lació d'entitats, empreses i organismes" dependents d'ella, on "molts no tenen aprovada ni la relació llocs de treball".

"POLÍTIQUES EFECTIVES"

El síndic de Podem ha considerat que en matèria d'igualtat "les lleis s'han mostrat fins ara ineficaces" i ha asseverat que cal actuar amb "urgència" i fer "un esforç addicional" per a "fer polítiques efectives" encaminades a "combatre la bretxa salarial", que a l'àmbit públic s'estén també a qüestions com la promoció de llocs, els complements. A més, ha instat a augmentar la presència de dones en llocs més alts i de responsabilitat de l'administració per tenir "directives públiques".

Montiel ha plantejat al Consell propostes com incorporar a l'accés a la feina públic temaris sobre igualtat entre hòmens i dones i violència de gènere; tindre programes de formació sobre igualtat que porten a "garantir el seu compliment efectiu en tots els nivells de l'administració; clàusules en la contractació pública a favor d'empreses amb plans d'igualtat; sancionar les concessionàries que incomplisquen els plans d'igualtat i demanar a les quals no els han de compten amb ells, així com excloure de les subvencions públiques a empreses condemnades per sentència per comportaments discriminatoris cap a les dones.

Ximo Puig ha indicat després de les paraules del responsable de Podem que compartix el diagnòstic que ha realitzat i que valora les seues propostes, per la qual cosa li ha dit que desitja que este grup participe "en el disseny del pla d'igualtat" i en el que afecte la llei de la funció pública. El cap del Consell ha valorat el treball que ja es realitza per a garantix que la igualtat de gènere siga "una realitat viscuda sempre".

PLA EN EDUCACIÓ

D'altra banda, la diputada de Podem Cristina Cabedo ha demanat a la Generalitat conèixer quan es tindrà el pla d'igualtat en educació. El titular d'este departament, Vicent Marzà, ha defensat el treball que porta a terme la seua conselleria en esta matèria i dit que se seguirà treballant en els plans en centres educatiu i en la formació del professorat línies per a abordar la igualtat en les aules des dels primers anys.

Alhora, Cabedo ha preguntat per les mesures, més enllà de l'àmbit de la formació, per a "tombar el sostre de vidre" en l'administració. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo ha destacat el treball que es porta a terme per a més de combatre la bretxa salarial, evitar que la conciliació famílies siga per a les dones una altra "bretxa i un obstacle per a la seua promoció professional". Ha dit que a la llei de la funció pública s'inclouran mesures en este sentit.

Consulta aquí más noticias de València.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url https://www.20minutos.es/noticia/2903199/0/puig-anuncia-que-abans-dacabar-2016-saprovar-ii-pla-digualtat-generalitat-2017-2019/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR

Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.

Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios