Comunitat Valenciana

El sistema de tornada d'envasos ideat per la Generalitat enfronta a empresaris i Consell

  • Un manifest patronal demana consensuar el mecanisme que pretén implantar Medi Ambient.
  • Ximo Puig demana diàleg per a trobar una solució al “problema” dels baixos índexs de reciclatge a la Comunitat.
  • La llei no entrarà en vigor abans del 2018, donat que l’any que ve tindrà lloc la negociació amb els sectors implicats.
XImo Puig en "Tornar el casc 2.0"
XImo Puig en "Tornar el casc 2.0"
20minutos
XImo Puig en "Tornar el casc 2.0"

Polèmica pel sistema de tornada d'envasos que prepara el Govern valencià. Un manifest subscrit per la patronal Cierval i que ha obtingut ja l'adhesió de 47 entitats demana la creació d'una taula de treball per a analitzar la proposta que creuen que perjudicarà a les empreses. En l'altre costat, els plans de la Conselleria d'Agricultura i Medi ambient, que vol implantar una fórmula mitjançant la qual els consumidors retornen els envasos als comerços. I al mig, el president Ximo Puig, que va demanar ahir “diàleg” per a “conjugar tots els interessos”.

En què consisteix aquest sistema? Bàsicament, les línies desvetlades pel departament de Medi ambient apunten al fet que els consumidors abonaran 10 cèntims més per cada envàs (de llanda, plàstic o vidre, excepte vi), que els seran retornats en retornar el recipient. Per la seua banda, l'establiment rebrà dos cèntims per cada envàs buit que retorne al distribuïdor del refresc o beguda, una quantitat que sufragaria el gestor de sistema amb els ingressos obtinguts del posterior procés de reciclatge.

Els empresaris creuen que aquest Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada d'Envasos i Residus d'Envasos (SDDR) “condiciona la competitivitat de les empreses sense oferir garanties d'eficiència”, per la qual cosa aposten per “establir un sistema de gestió consensuat, que protegisca el medi ambient, als ciutadans i a les empreses”.

Cierval afirma que la proposta d'implantar el SDDR a la Comunitat “complicarà la gestió de les empreses en coexistir amb el reciclatge aplicat en la resta del territori espanyol, afectant a la unitat de mercat”. A més, adverteixen que l'increment de la complexitat logística i de distribució, la diferenciació de l'etiquetatge i la possible taxa administrativa “incrementaran els costos de producció”. També creuen que hauran d'habilitar espais per a emmagatzemar envasos i que pot haver-hi “conflictes” en les caixes dels supermercats.

Per la seua banda, el president Ximo Puig va advocar per el “diàleg” entre la Conselleria de Medi ambient i els agents implicats per a trobar una solució a el “problema” dels baixos índexs de reciclatge a la Comunitat Valenciana i va mostrar la seua voluntat de “no imposar”. Puig va fer aquestes afirmacions en les jornades Tornar el casc 2.0, organitzades precisament per a explicar els detalls d'aquest projecte.

També va parlar l'alcalde de València, Joan Ribó, qui va defensar els plans de la Conselleria i es va felicitar perquè segueixen endavant. “Si es genera una economia circular, qualsevol tenda xicoteta de la ciutat que reba 0,02 euros per cada envàs genera una economia supletòria que pot ser una important font secundària d'ingressos”, va manifestar. “Aquest model de recollida d'envasos suposa potenciar l'economia del comerç xicotet, així com totes aqueixes persones que arrepleguen, que recuperen perquè s'obri un ampli canvi de generació d'ocupació”, va afegir.

Implantació no abans de 2018

El sistema de tornada d'envasos no entraria en funcionament abans de l'any 2018. Abans, el Consell ha d'aprovar una llei de protecció mediambiental, cosa que preveu per a començaments de 2017. Durant aqueix any tindrà lloc el procés de negociació i diàleg amb els sectors implicats i una posterior fase d'informació a la població, per la qual cosa el pla no es pot aprovar a curt termini.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento