Comunitat Valenciana

Un vídeo inèdit d'extreballadors documenta les últimes hores de RTVV "per a evitar l'oblit" 3 anys després de l'apagada

  • Un vídeo amb imatges inèdites captades per la cambra Carlos López Gay i compartit en xarxes socials pel realitzador Luis Lizarán, tots dos extreballadors de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), documenta les últimes hores de Canal 9 abans de l''apagada' ocorreguda fa tres anys i decidit pel govern del popular Alberto Fabra.
Agentes de policía en Canal 9 el día del cierre
Agentes de policía en Canal 9 el día del cierre
CARLSO LÓPEZGAY/LUIS LIZARÁN
Agentes de policía en Canal 9 el día del cierre

L'objectiu, segons explica Lizarán, el realitzador que va tindre l'"alegria" d'arrancar les emissions del canal públic en 1989 però també la "tristesa" d'estar al capdavant del control el "tràgic" dia del tancament, és treure a la llum estàs imatges per a "evitar l'oblit" i contar-lo "des de dins".

El vídeo, d'una mica més de deu minuts de durada i gravat per López Gay amb cambra domèstica, il·lustra els tensos moments viscuts en els estudis de la televisió autonòmica valenciana durant la matinada del 29 de novembre, quan els treballadors van continuar fent una improvisada i ininterrompuda programació de 'resistència' després d'haver-se tallat les emissions de la ràdio.

Les escenes mostren com es va intentar impedir a treballadors l'accés a les instal·lacions de Canal 9 a Burjassot (València), tot i que molts van acabar entrant per una finestra; els presentadors de la cadena acompanyats per representants dels grups polítics que llavors eren en l'oposició; l'activitat a l'estudi de realització o els directes i connexions d'altres mitjans de comunicació que narraven el tancament de la televisió pública valenciana.

També capta l'arribada dels agents de la policia i l'instant en què el comissari de la Policia Autonòmica informa als treballadors que porta l'ordre judicial que decreta el desallotjament de les instal·lacions. "Els demane que les abandonen pacíficament", els demana.

A partir d'ací, se succeïxen les reaccions i els crits d''Alberto Fabra dimissió', 'Això és un cop d'estat' o 'Vergonya'. Les últimes imatges són per al moment del fos a negre, les llàgrimes de molts dels presents i l'eixida del personal entre arengues reivindicatives.

Luis Lizarán ha comentat a Europa Press que les imatges "reflectixen aquell moment tràgic que va suposar la pèrdua d'un servici públic essencial per als valencians i l'acomiadament de centenars de treballadors".

"DECEPCIÓ"

Ara que es complixen tres anys d'aquell episodi, este extreballador afirma que el col·lectiu d'antics treballadors viu l'actual situació "decebut". "No esperàvem que després que el Partit Popular abandonara el Palau de la Generalitat, el Govern del Botànic no trobara la fórmula per a reconstruir el servici", ha asseverat.

Tampoc comprenen, apunta, que "no s'opte per un full de ruta per a la reobertura que no exempta de riscos, sinó tot al contrari, ja que la millor manera d'abordar-lo era mantindre la negociació i evitar que siga l'Audiència Nacional, és a dir, un jutge de Madrid, qui decidisca sobre una qüestió de vital importància per als valencians".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento