Cierval demana a Medi Ambient la creació d'una mesa de treball per a arribar a un consens en la gestió d'envasos

Cierval demana a Medi Ambient la creació d'una mesa de treball per a arribar a un consens en la gestió d'envasos

  • La Confederació d'Organitzacions Empresarials de la Comunitat Valenciana (Cierval) ha sol·licitat a la Consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, la creació d'una mesa de treball en matèria de residus d'envasos en la qual participen tots els agents implicats: administració local i autonòmica, representants dels sectors empresarials, gestors de residus i les organitzacions de veïns i consumidors.

Segons ha informat la patronal autonòmica en un comunicat, l'objectiu d'esta mesa de treball, que també ha sigut sol·licitada per les organitzacions de veïns, consumidors i mestresses de casa, és "arribar a un consens entre els diferents agents per a millorar els actuals percentatges de reciclat d'envasos a la Comunitat Valenciana, que garantisquen la protecció del medi ambient i el benestar de la societat". Cierval va subscriure el mes de juliol passat un manifest empresarial amb este posicionament, al qual ja s'han adherit 47 entitats i que es va remetre a la Generalitat Valenciana.

Cierval creu que l'actual proposta de la Conselleria d'implantar el Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada d'Envasos i Residus d'Envasos (SDDR) "condiciona la competitivitat de les empreses sense oferir garanties d'eficiència", per la qual cosa aposta per "establir un sistema de gestió consensuat, que protegisca el medi ambient, als

ciutadans i a les empreses".

La patronal, juntament amb CEV, COEPA, CEC, FEDACOVA, l'Associació Empresarial de Begudes Refrescants Analcohòliques, Envasadors i Distribuïdors d'Aigües per al Consum Humà de la Comunitat Valenciana, ASUCOVA, ANGED, FECOVAL i CONHOSTUR insten a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural a incloure "fabricants d'envasos i envasadores, distribuïdores, comerç i hostaleria en tots els debats públics sobre la gestió de residus d'envasos".

Els empresaris de la Comunitat Valenciana consideren que este és assumpte d'"especial interès" per a la societat i que la Generalitat Valenciana "ha d'oferir la possibilitat d'opinar a tots els agents afectats, especialment a la part empresarial" per a "millorar els índexs de recollida i reciclatge, innovar en la gestió i implicar les empreses".

Les empreses valenciana estan "a favor de la implantació de mesures que contribuïsquen a millorar els objectius de recuperació i reciclat d'envasos, sempre que siguen eficients i al mínim cost per a empreses i ciutadans", asseguren.

COMPLICACIONS EN LA GESTIÓ

Cierval recorda que ja ha manifestat que la proposta d'implantar el SDDR a la Comunitat Valenciana "complicarà la gestió de les empreses al coexistir amb el reciclatge aplicat a la resta del territori espanyol, afectant a la unitat de mercat". A més, advertix que l'increment de la complexitat logística i de distribució, la diferenciació de l'etiquetatge i la possible taxa administrativa "incrementaran els costos de producció".

Este cost addicional, juntament amb l'import de dipòsit i tornada, "augmentarà el preu de producte, que repercutirà negativament sobre el consum", insistixen. A més, afegixen que l'aplicació de SDDR "afectarà especialment les empreses d'envasament d'aigües i refrescos, l'activitat de les quals té un fort impacte en la feina local".

Segons Cierval, el mateix sector ha advertit que la implantació del SDDR obligarà les empreses de distribució i venda de producte (hipermercats, supermercats, comerç i hostaleria) a habilitar i condicionar espais per a la tornada d'envasos, el que suposarà "major cost de les instal·lacions, una pèrdua de superfície de lineal, emmagatzematge i atenció al consumidor". També haurien de modificar el sistema de gestió de caixa per l'import aplicat en concepte de dipòsit i tornada de l'envàs (exempció d'IVA, factures o tiquets).

Alhora, preveu un augment dels "conflictes" en caixa per la revisió de les condicions de l'envàs retornat. Finalment, ja que l'establiment no té control sobre altres líquids que haja pogut contenir l'envàs retornat, considera que podria generar-se "cert risc sanitari per contaminació croada, complicant-se la inspecció sanitària".

Per a Cierval, "tots estos problemes cobren especial rellevància per als supermercats de barri, el petit comerç, i els establiments d'hostaleria (restaurants, bars, cafeteries i altres) amb molt limitada superfície de local per a les instal·lacions d'emmagatzematge dels envasos i que hauran d'avançar al consumidor l'import aplicat en concepte de dipòsit i tornada de l'envàs".

Consulta aquí más noticias de València.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url https://www.20minutos.es/noticia/2900442/0/cierval-demana-medi-ambient-creacio-duna-mesa-treball-per-arribar-consens-gestio-denvasos/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR

Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.

Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios