Soler convoca la comissió mixta Corts-Consell per abordar el pròxim Consell de Política Fiscal i Financera
Soler convoca la comissió mixta Corts-Consell per abordar el pròxim Consell de Política Fiscal i Financera GVA

La primera reunió de la Comissió Mixta se centrarà en la negociació que tindrà lloc al CPFF sobre temes que afecten el finançament autonòmic, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Sobre esta qüestió, Vicent Soler ha sol·licitat "més flexibilització en els objectius de dèficit i de sostre de despesa per a totes les comunitats autònomes, en vista que Brussel·les ha rebaixat les seues exigències i que les comunitats autònomes són les que mantenen tres dels quatre pilars bàsics de l'estat del benestar (sanitat, educació i atenció social)".

"Cal acabar amb la asimetria vertical que fa que el marge de despesa que té l'Estat siga més gran que el de les autonomies, tot i que les competències que gestionen les comunitats autònomes són molt inflexibles a la baixa en èpoques de crisis", ha indicat.

"El Govern central sap que l'objectiu de dèficit del 0,5% que ha proposat per a les comunitats autònomes és clarament insuficient, i així s'ho han fet saber la majoria elles. Este escenari no és assumible i per això anem a sol·licitar una flexibilització", ha indicat Soler.

"ASIMETRIA HORITZONTAL"

Dins d'esta lògica, considera que la situació de la Comunitat Valenciana "és tan difícil que qualsevol flexibilització de l'objectiu de dèficit serà insuficient per a nosaltres". En este sentit, ha advocat per una "asimetria horitzontal" en el repartiment de dèficit entre comunitats autònomes, de manera que els objectius de dèficit s'adapten a la situació de cada territori.

"El sostre de despesa s'ha de fixar d'acord a les necessitats de cadascuna de les administracions, i ha de respondre a la situació financera de cadascuna d'elles", ha indicat.

"La Comunitat Valenciana, per la seua situació d'infrafinançament crònica que l'ha portat a un gran volum de deute, es troba d'una de les situacions més complicades, i cal un tracte especial per a aquells territoris que es troben en situacions especials".

"Anem a este CPFF amb un govern que ja no està en funcions i amb un sistema de finançament que ens penalitza als valencians", ha manifestat el conseller, qui vol que l'Executiu central "tinga en compte estes circumstàncies i valore tots els comptes que té pendents amb nosaltres, per l'infrafinançament que patim i que afecta la qualitat de vida dels valencians".

De la mateixa manera, ha afegit: "Volem i desitgem que es flexibilitze el sostre de despesa i de dèficit per a totes les comunitats autònomes, que som les que tenim les responsabilitat bàsiques sobre la vida quotidiana de la gent, però també volem un tracte especial per a nosaltres donades les condicions històriques que ens afecten".

Vicent Soler ha assenyalat també que la celebració d'este Consell de Política Fiscal i Financera, amb l'Executiu central ja constituït, suposa la millor oportunitat per a posar en marxa la reforma del sistema de finançament autonòmic. "Ja no hi ha excusa. Si l'Estat vol mostrar la seua sensibilitat cap a la Comunitat Valenciana, ara és el moment de fer-ho", ha subratllat.

COMISSIÓ MIXTA

La Comissió Mixta entre el Consell i els diferents grups parlamentaris de les Corts sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic i la valoració del deute històric constituïx "un espai de diàleg i trobada" sobre la situació i les propostes d'acció de la Comunitat Valenciana en estes matèries.

Esta comissió es tracta de reunir abans de cada Consell de Política Fiscal i Financera en què se'n vagen a debatre assumptes referits a finançament autonòmic i deute històric, amb l'objectiu de fixar posicions i acostar postures comunes entre els membres del Consell i els representants de les Corts.

L'encarregat de presidir la Comissió Mixta és el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler. També estan presents en la mateixa la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando; la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira; i el director general de Pressupostos, José Moreno. En representació de les Corts, hi ha un membre de cadascun dels grups parlamentaris.

Consulta aquí más noticias de València.