Comunitat Valenciana

Podem reclama una partida de 8 milions d'euros en els pressupostos per a "pal·liar la pobresa farmacologica"

  • El grup parlamentari Podem-Podem en les Corts Valencianes ha presentat una esmena als Pressupostos de la Generalitat per a 2017 en què sol·licita una dotació de huit milions d'euros per a la primera fase d'un programa dedicat a "l'eradicació gradual de la pobresa farmacològica". Esta partida s'haurà "d'ampliar en pròxims exercicis pressupostaris", segons ha expressat la formació morada a través d'un comunicat.

Els beneficiaris previstos, segons l'esmena presentada, són persones amb ingressos menors al Salari Mínim Interprofessional.

El portaveu de Sanitat de Podem en la cambra autonòmica, Daniel Geffner, ha assenyalat que el copagament "és un impost a la malaltia, és injust per als que ho necessiten, i alhora augmenta la taxa d'abandonament dels tractaments i afecta de manera especial als col·lectius més vulnerables, com les persones grans malaltes o de baixos ingressos".

A més, Geffner ha afirmat que l'"estalvi" que el sistema sanitari obté a curt termini, "es transforma en un major despesa a mitjà termini, com a conseqüència de les complicacions que se solen derivar de l'abandonament dels tractaments". Estes complicacions, ha subratllat, "ocasionen més ingressos hospitalaris i majors càrregues de morbiditat i mortalitat en els col·lectius afectats".

A Espanya, entre un 20 i un 50% dels pacients no seguix el seu tractament adequadament, el que genera unes despeses anuals d'11.250 milions d'euros, comptant les visites a urgències i els ingressos hospitalaris, segons Podem, que ha sostingut que es tracta de "situacions que podrien evitar-se amb un compliment adequat del tractament".

Geffner ha lamentat que "encara és més greu saber que una correcta adherència al tractament evitaria 18.400 morts al nostre país", segons dades de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària. El nivell d'adherència varia segons el tipus de malaltia crònica i tractament, segons han indicat, i alhora han destacat que, per exemple, al VIH és "molt alta" i pot arribar al 95%, mentre que la insulina o antidiabètics orals oscil·la entre el 36 i el 93%. En malalties com l'esclerosi múltiple o cardiovasculars és del 60%, han precisat.

ES REDUÏX L'ABANDONAMENT TERAPÈUTIC

Segons han explicat des de la formació domicili, també hi ha estudis que revelen que en els tractaments en els quals no s'aplica el copagament hi ha un 11% més de probabilitats que "empitjore el compliment de la teràpia". Geffner ha destacat que la consellera de Sanitat, Carmen Montón, "va revelar el mes de setembre passat que l'abandonament terapèutic s'ha rebaixat en un 27% des que es van posar en marxa les ajudes al copagament farmacèutic i ha xifrat en 867.198 les persones que s'han beneficiat d'estes ajudes".

Podem ha assenyalat que l'eradicació de la pobresa farmacològica és un dels punts inclosos en la recent ampliació de l'Acord del Botànic. Per part seUa, el síndic d'este grup parlamentari, Antonio Montiel, ha indicat que seguixen "presentat mesures polítiques per a eradicar la pobresa".

En este sentit, ha afirmat que la setmana passada van reclamar que "es reunís amb urgència la Comissió per poder tramitar la proposició de llei per a pal·liar la pobresa energètica presentada per Podem", i esta setmana han presentat una esmena als pressupostos de 2017 per a "incorporar una partida de huit milions d'euros per a lluitar contra la pobresa farmacològica".

Montiel ha sostingut que es tracta d'"una primera partida que correspon a una primera fase", ja que la intenció és que cada any "vaja augmentant la quantitat destinada que les famílies que tenen ingressos per baix del salari mínim interprofessional puguen complir amb el tractament farmacològic receptat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento