Comunitat Valenciana

Els Premis Rei Jaume I: "Si no posem fre a la fuga de talents, ho tindrem cada vegada més difícil"

  • "Si volem apostar pel progrés de la nostra societat hem de cuidar la nostra gent i valorar-la com es mereix", han assegurat els gaurdonats.
  • Els premiats celebren que distincions com aquestes contribuïsquen a donar la "visibilitat tan necessària" al treball científic.
  • "Quan s'aconsegueix transmetre la informació, fent-la atractiva i comprensible, la resposta del públic és sorprenent", han explicat.
Entrega de la 28ª edición de los 'Premios Rey Jaime I
Entrega de la 28ª edición de los 'Premios Rey Jaime I
TWITTER CASA REAL
Entrega de la 28ª edición de los 'Premios Rey Jaime I

Els guardonats amb els Premis Rei Jaume I 2016 consideren que a Espanya no s'és "plenament conscient" del potencial científic que té el país, i alhora han advertit que "si no es posa fre a la fuga de talents, si no recuperem els nostres joves que s'han vist obligats a seguir desenvolupant la seua tasca a l'estranger, ho tindrem més difícil".

"Esta situació s'ha de solucionar, no per la consecució de premis en si mateixos, sinó pel bé de tots. Si volem apostar pel progrés de la nostra societat hem de cuidar la nostra gent i valorar-la com es mereix", han reivindicat en una cerimònia a la qual han assistit les seues majestats els reis Felip VI i dona Letícia, així com la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat; el president de la Generalitat, Ximo Puig; la vicepresidenta, Mónica Oltra, i membres del Consell o l'alcalde de València, Joan Ribó, a més del president executiu dels premis, el professor Santiago Grisolía.

El biòleg Francisco Martínez Mojica, premi a la Investigació Bàsica, ha sigut l'encarregat de pronunciar el discurs en nom dels sis guardonats, que en aquesta edició han estat Albert Marcet (Economia), Elías Campo Güerri (Investigació Mèdica), Miguel Bastos Araújo (Protecció del Medi Ambient), Hermenegildo García (Noves Tecnologies) i Alberto Gutiérrez (Emprenedor). Tots ells han rebut les medalles de mà dels reis Felip VI i Letícia, que per primera vegada acudeixen al lliurament junts com monarques.

En la seua intervenció, els premiats celebren que guardons com estos contribuïsquen a donar la "visibilitat tan necessària" al treball científic i agraeixen especialment que reconeguen als investigadors i emprenedors que han fet el treball des d'Espanya, sobretot perquè "des d'ací és més difícil i resulta més útil al país".

A Espanya, asseguren, es parteix de la base que la major part de la societat no està interessada a saber en què consisteix la investigació que es realitza, una percepció que "dista molt de la realitat" perquè "quan s'aconsegueix transmetre l'esmentada informació, fent-la atractiva i comprensible, la resposta del públic és sorprenent i la recompensa per l'esforç a divulgar és enorme".

Els guardonats han agraït el suport a les seues famílies i també han posat en valor el treball dels seus equips, tenint en compte que "la tasca individual només pot arribar a bon terme si es té persones competents, que es comprometen amb un projecte en molts casos incert i arriscat".

"Un somni que costa creure"

Martínez Mojica ha explicat, en nom dels premiats, que rebre estos premis "sembla un somni que costa creure", ha destacat la contribució feta "al progrés del coneixement, pal·liant la nostra infinita ignorància; al benestar comú, col·laborant en la resolució de problemes mediambientals, de salut o tecnològics, i a la generació de feina, assistint a la creació d'empreses".

Ha assegurat que els mou "la curiositat, l'afany per comprendre i l'esperança per ensopegar de manera que ningú ha vist abans gràcies a un cop de fortuna" i el seu primer premi ha estat dedicar-se al que els agrada. "Gaudim del que fem i ens reconforta que repercutisca en benefici de la societat", ha dit.

Així, ha indicat que no coneixen "cap col·lega de professió que es marque com a objectiu recol·lectar guardons per la seua tasca", potser perquè assumeixen "com resulta de difícil que arriben" i perquè veuen "amb massa freqüència com molts dels quals han fet mèrits més que suficients per a això no els reben" i part d'això és conseqüència de "la falta de difusió" del seu treball, més enllà de congressos o revistes especialitzades.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento