Comunitat Valenciana

Les Corts Valencianes guarden un minut de silenci i recorden la seua etapa com a diputada

  • Els diputats autonòmics han guardat un minut de silenci a les portes de la cambra valenciana i han deixat les banderes onejar a mitja asta.
  • "Ha commogut a tots perquè tots som persones i, davant de la desgràcia, sempre hi ha un sentiment de dolor", afirma Enric Morera.
  • La institució enviarà una corona de flors en record de Rita Barberá, qui  fou diputada de la institució des de 1983 i fins a 2015.
Minuto de silencio por Rita Barberá ante las Corts Valencianes
Minuto de silencio por Rita Barberá ante las Corts Valencianes
CORTS VALENCIANES
Minuto de silencio por Rita Barberá ante las Corts Valencianes

Tots els grups de les Corts Valencianes han guardat un minut de silenci en record de l'exalcaldessa de València i diputada històrica del parlament autonòmic Rita Barberá. En la cambra valenciana, a més, onegen les banderes a mitja asta, ja que l'Ajuntament ha decretat tres dies de dol oficial.

Després de conèixer-se la mort de Barberá, el president de les Corts, Enric Morera, ha citat als membres de la Mesa i portaveus per a prendre una decisió sobre l'actuació del parlament. No s'ha tractat d'una junta, sinó d'una reunió convocada per la presidència per a informar del fet amb la finalitat de prendre una decisió col·legiada, han explicat fonts de la institució.

Així, s'ha acordat que les banderes onegen a mitja asta i que s'enviarà una corona de flors en record de qui ha estat diputada de la institució des de 1983 i fins a 2015. A més, s'ha portat a terme un minut de silenci a les portes del parlament autonòmic al qual s'han unit representants de tots els grups polítics.

"Tots som persones"

Després d'este minut de silenci, el president de les Corts, Enric Morera, ha assegurat que la mort sobtada de Rita Barberá "ha commogut a tots perquè tots som persones i, davant de la desgràcia, sempre hi ha un sentiment de dolor i d'acompanyar a la família en el dol".

"En este sentit, les Corts Valencianes han expressat el seu condol a la família perquè no podem oblidar que Rita Barberá ha sigut una col·lega en la cambra durant 32 anys, la política ha fet que hàgem viscut moments de confrontació i durs però hui, posant a la persona en primer lloc, hem de manifestar el nostre condol per la pèrdua d'una persona amb una llarga trajectòria política i que ha sigut la màxima representant de la ciutat de València al llarg de 24 anys", ha afegit.

Per la seua banda, el portaveu del grup socialista, Manolo Mata, ha mostrat el seu condol i condols i ha recordat que es tracta de la mort de la qual fora 32 anys diputada al parlament valencià i 24 anys alcaldessa de València "perquè els valencians i valencianes així ho van voler".

"Llums i ombres"

"La potència d'una vida política té llums i ombres", ha assenyalat Mata, i alhora ha declarat que "més enllà de la nostra posició crítica amb la seua gestió, no deixa de ser un fet molt lamentable perquè les persones estan per damunt".

En este sentit el portaveu socialista ha incidit que es tracta d'un fet "molt trist". "I la nostra obligació i sentiment és donar el condol més profund a la seua família i a la seua família política que és el Partit Popular", ha conclòs.

Des de Compromís, el seu 'síndic', Fran Ferri, ha manifestat els seus condols als familiars i amics de Barberá i ha apuntat que, "malgrat les diferències polítiques abismals amb l'exalcaldessa de València i senadora del PP, hui és un dia per a transmetre els condols al seu entorn més pròxim".

El portaveu de Podem, Antonio Montiel, també ha transmès els condols del seu grup a l'entorn de l'exalcaldessa, i alhora ha deixat constància que esta formació "no pot compartir" la trajectòria política de Barberá ni que es negara a acudir en "reiterades ocasions" al parlament valencià.

"Respecte a un represientant polític i a la persona"

Montiel ha explicat que Podem s'ha sumant al minut de silenci "pel respecte a un representant polític i a una persona". "Però no volem deixar de dir que la seua situació política i judicial no era la més idònia per a esta cambra".

Alexis Marí, de Ciutadans (C's), ha recalcat que "hui és dia de lamentar la perduda de Barberá i de traslladar el condol a la família i els amics". El 'síndic' d'esta formació ha afegit que "hui cal separar la part política de la humana i deixar apartades les diferències".

"És lògic que a l'arc parlamentari es confronten postures, però ha de quedar-se ací", ha manifestat Marí, que ha lamentat la pèrdua sobtada de Barberá, qui ha estat "24 anys alcaldessa d'un dels ajuntaments més importants".

També ha estat present la portaveu del PP i presidenta dels populars valencians, Isabel Bonig, qui ja havia lamentat la mort de Rita Barberá, una persona que "ha sigut referent en la política nacional, i especialment en l'autonòmica i local", fins a convertir-se en "l'alcaldessa d'Espanya".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento