Comunitat Valenciana

Es duplica el nombre de joves menors de 20 anys que dormen en Casa Caritat de València

  • Porten "anys" alertant que els problemes mentals de les persones que viuen al carrer "van en augment" i fa falta més recursos de salut mental.
  • Des de començament d'any, els albergs de Casa Caritat han registrat més de 24.000 pernoctacions de persones sense llar.
  • Casa Caritat ha realitzat l'informe amb motiu del Dia de les Persones Sense Llar que se celebra el pròxim 27 de novembre.
Personas sin hogar
Personas sin hogar
CASA CARIDAD
Personas sin hogar

Casa Caritat ha advertit este dimarts que el nombre de menors de 20 anys s'ha duplicat en tan sols un any i ja suposa el 9% dels qui pernocten en el seu alberg del Passeig de la Petxina de València, segons es desprèn del 'IV Informe de les Persones Sense Llar', que posa l'accent en la "vulnerabilitat" d'este col·lectiu i alerta, a més, de l'augment de persones soles amb un estat físic i mental "molt deteriorat".

Segons ha informat l'entitat en un comunicat, en el primer cas es tracta de joves que pateixen algun trastorn en la conducta "ja des de la infància o han passat per processos de consum de drogues el que, unit a una situació de risc d'exclusió, els ha portat a veure's abocats a viure al carrer o en centres de menors". Casa Caritat ha realitzat l'informe amb motiu del Dia de les Persones Sense Llar que se celebra el pròxim 27 de novembre.

El departament de Treball Social de l'Associació alerta sobre dos col·lectius que a poc a poc han augmentat la seua presència en les instal·lacions de l'entitat benèfica i la situació "de vulnerabilitat" dels quals preocupa a la institució: els menors de 20 anys i les persones soles amb patologies associades.

Casa Caritat ha expressat la seua preocupació perquè un col·lectiu tan jove com menors de 20 anys entre a la xarxa de persones sense llar. "El treball que fem en estos casos és, en primer lloc, el de mediació familiar si el xic o xica ho permet, perquè tornen prompte a casa. Si és impossible recuperar esta relació familiar es tramiten altres recursos amb els servicis socials, tot i que lamentablement no existeixen massa", ha assenyalat Gloria Cardona, treballadora social de Casa Caritat.

El perfil d'estos joves va associat a problemàtiques amb les drogues o amb algun trastorn de la conducta des de la infància que, en un futur i si no és tractat, pot evolucionar i ser pitjor en l'edat adulta, adverteixen des de l'Associació. "Alguns d'ells han passat per centres de menors fins a la majoria d'edat, no tenen experiència laboral i les xarxes familiars les tenen trencades", assenyala Glòria Cardona.

El segon col·lectiu que també preocupa Casa Caritat és el de persones soles que, en la majoria dels casos que atén l'entitat, no tenen un bon estat de salut o pateixen alguna patologia mental. "La majoria són homes que han empitjorat el seu estat tant a nivell físic com cognitiu a causa de a la pèrdua de xarxes socials. No tenen feina i en molt pocs casos cobren pensió per discapacitat", ha indicat Cardona.

La responsable de treball social al Multicentre Social de Benicalap, Cristina Sánchez, ha afegit que porten "anys" alertant que els problemes mentals de les persones que viuen o han viscut al carrer "van en augment" i fa falta més recursos de salut mental dedicats a aquest col·lectiu.

Actualment, el Multicentre, que atén a les persones sense llar malaltes o convalescents de València no tenien cap lloc on recuperar-se i després de l'alta hospitalària tornaven al carrer, es troba al 100% de la seua capacitat i el departament de Treball Social ja ha trobat solució al 40% dels casos. A més, ací disposa d'un alberg dedicat exclusivament a famílies. Des que va començar la seua activitat, el mes de març d'enguany, 30 famílies han passat per les seues instal·lacions, la majoria d'elles espanyoles.

"Sense sostre" en masculí

Malgrat l'increment d'estos dos col·lectius en els albergs de Casa Caritat, el perfil majoritari de les persones sense llar continua sent el d'un home, espanyol, amb edat compresa entre els 41 i els 65 anys. Les dones representen un 33% de les persones que passen les nits a l'alberg de Casa Caritat en la seua seu de la Petxina i un 19% les que es troben en estat convalescent en Benicalap.

Pel que fa als més grans de 65 anys, des del Departament de Treball Social s'assenyala com una de les majors dificultats detectades la prolongació en el temps de les estades al centre. "Durant tot l'any hem tingut gran quantitat de persones albergades que veien demorar-se la seua eixida del nostre alberg davant de la falta de places en residències de la tercera edat.

Cal assenyalar que, en molts d'estos casos, les condicions tant físiques com mentals de molts dels usuaris no són bones i ens hem trobat davant de quadres mèdics de relativa gravetat", assenyala Glòria Cardona. En total, des de començament d'any, els albergs de Casa Caritat han registrat més de 24.000 pernoctacions de persones sense llar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento