Comunitat Valenciana

'Botifarra', medalla del CVC: "La cultura popular no és d'esquerres ni de dretes, és del poble"

  • El Consell Valencià de Cultura l'ha guardonat pel seu treball en la recuperació i la divulgació de les cançons tradicionals valencianes.
  • Està treballant en un disc junt amb el músic de Tànger Ahmed Touzani que uneix la música àrab i la valenciana que editarà el pròxim any.
  • Per a Antoni Martínez, Pep Gimeno és el "renovador" més significatiu per a la cultura valenciana des que va cantar la primera albà en públic.
Pep Gimeno Botifarra recive medalla de honor del CVC
Pep Gimeno Botifarra recive medalla de honor del CVC
CVC
Pep Gimeno Botifarra recive medalla de honor del CVC

El cantant Pep Gimeno 'Botifarra' ha rebut este dilluns la Medalla d'Honor del Consell Valencià de Cultura (CVC) pel seu treball en la recuperació i la divulgació de les cançons tradicionals valencianes, un reconeixement que assegura és "per al poble" i per a tots aquells que li han ensenyat al llarg de la seua vida: "La cultura popular igual és que sigues d'esquerres que de dretes, és del poble", ha reivindicat.

Després de gairebé 40 anys dedicat a la música valenciana, i deu anys després de treure el seu primer disc en solitari, 'Botifarra' assegura que encara té molts projectes per davant. "Fins que em muira he de lluitar", ha assegurat. I de fet, ja està treballant en un disc juntament al músic de Tànger Ahmed Touzani que uneix la música àrab i la valenciana i que preveu treure a la venda el pròxim any amb el títol 'De banda a banda'. Les cançons infantils és un altre dels projectes als quals li està donant voltes, ha avançat després de l'entrega del guardó.

'Botifarra' ha rebut el guardó de mans del president del CVC, Santiago Grisolía, en un acte que ha comptat amb la intervenció de l'escriptor Antoni Martínez, amic del cantant i autor del primer llibre sobre ell 'La veu de la memòria. Pep Gimeno 'Botifarra''.

Martínez ha explicat que el segle XX s'ha caracteritzat per una pèrdua massiva de costums i tradicions a causa dels grans canvis socioculturals. Existia el perill que es van perdre per sempre però "artistes com Gimeno són una garantia que això no passarà", ha ressaltat.

Segons ell, Pep Gimeno és el "renovador" més significatiu per a la cultura valenciana des que va cantar la primera albà en públic i ara se situa en una posició privilegiada, a cavall entre la nova música i la tradicional, "a punt de trencar la invisibilitat de la música tradicional" i fer-la un art de masses.

Pep Gimeno és un cas d'èxit de la música popular cantada. Els seus començaments no es diferencien massa d'altres que s'han dedicat a la música popular, però el seu èxit es deu no només a la seua feina de recuperació de la cultura oral, sinó també a la seua capacitat per a afegir una sensibilitat moderna a tota esta tradició.

És precisament pel seu mèrits "com a recuperador i divulgador d'una forma de cant que ha permès a molts valencians i valencianes retrobar-se amb la seua música i les seues cançons tradicionals", el que ha motivat este homenatge en vigílies del Dia Internacional de la Música, que se celebra este 22 de novembre, ha assenyalat el secretari del CVC, Jesús Huguet.

En este sentit ha subratllat que "des de la més pura decència del sentit popular ha estès el cant valencià com feia dècades no havíem previst i ens ha reconciliat amb una manifestació artística que concentra una forma de ser i sentir un poble a partir dels seus més íntimes expressions musicals".

'Botifarra' confia que "la gent jove seguirà" i "això sí que m'ompli de veritat, la meua cultura i la meua llengua", ha dit. El que va començar com una "bogeria" de joventut, "encara segueix afortunadament", ha celebrat. I és que per a ell, la música valenciana presenta un futur "espectacular". "Molta gent està fent coses. Això no s'acaba. Això sempre ho he tingut ahí, que no s'acabara, no perquè siga millor o pitjor, és la nostra cultura i la llengua, per descomptat", ha sentenciat.

Per a concloure l'acte, Pep Gimeno ha regalat als presents dues cançons populars: unes catalinetes infantils i un romanç, 'La huída a Ekipto', que li va ensenyar Emilieta la del sindicat. Entre d'altres, han assistit a la concessió de la medalla el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, i l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento