Comunitat Valenciana

JCF fa públics protocols sobre la indumentària de les falleres des de 2007 i lamenta que es qüestione la seua existència

  • La Junta Central Fallera (JCF) ha fet públics diversos documents sobre 'Normes de compliment obligat' per a les falleres majors de València i les seues corts d'honor datats de l'any 2007 amb la finalitat de "demostrar" que estos manuals s'han utilitzat durant l'última dècada per a regular l'actuació de les representants de la festa.
Extracto de un manual sobre indumentaria de falleras y cortes de honor
Extracto de un manual sobre indumentaria de falleras y cortes de honor
JCF
Extracto de un manual sobre indumentaria de falleras y cortes de honor

La polèmica va sorgir la setmana passada, quan la JCF va publicar en el seu lloc web les 'Normes de protocol i actuació per a les falleres majors de València i les seues corts d'honor' que, entre d'altres coses, demana a les joves que eviten les transparències i escots "excessius" i vestisquen faldilles d'una longitud mínima a l'altura del genoll.

L'actual regidor de Festes de l'Ajuntament de València i president de la JCF, Pere Fuset, explicava que el protocol portava "dècades ocult en els calaixos" i que s'havia tret a la llum per a obrir un debat amb el món faller que permeta "la seua actualització", ja que està "desfasat". De fet, el mateix organisme informava poc després de la suspensió del protocol.

Tot i això, este cap de setmana diversos expresidents i exsecretaris de la Junta Central Fallera de València asseguraven que "mai ha existit cap document" aprovat per este organisme "ni normes imposades en cap sentit d'obligació que regulara la roba a vestir o la prohibició d'usar determinades peces" i responsabilitzaven Pere Fuset. També una trentena d'exfalleres majors de València negaven en un escrit conjunt que fins ara se'ls haguera exigit a cap la firma de cap document que estipulara obligacions relacionades amb la vestimenta".

Després d'estes manifestacions, la junta directiva de la JCF es va reunir este diumenge "amb caràcter d'urgència" i va emetre ahir a la nit un comunicat en el qual "lamentava profundament la polèmica que ha provocat este assumpte aliè a l'interès de la immensa majoria del col·lectiu faller de promocionar i desenvolupar la festa a tots els seus àmbits".

Els responsables de l'organisme revelaven que "obren a poder de JCF els diferents manuals de 'Normes de compliment obligat' que es van utilitzar durant l'última dècada -des de 2007 fins a l'actualitat- per a regular l'actuació de les falleres majors de València i les seues corts d'honor".

"PROVES"

Alhora, agregaven, "obren a poder de JCF les proves que demostren que els esmentats documents han sigut utilitzats per a l'objectiu per al qual van ser concebuts".

Per tot això, lamenten "que anteriors dirigents d'este organisme faller qüestionen la seua existència quan en el servidor de JCF existix documentació que així ho acredita". "Demanem el màxim respecte de tot el col·lectiu cap a la festa de la Falles ara mateix crucials en els que hem d'estar més units que mai", conclou.

El primer document difós per la JCF correspon a l'exercici 2007-2008 i ja fa referència, a l'article 16, que "en tots els actes en els quals calga desfilar i/o apujar a un escenari no serà convenient utilitzar peces excessivament curtes o cridaneres". "Com a màxima representació de la festa fallera, les corts d'honor han de donar la imatge que del seu càrrec s'espera", advertix.

En anys successius, van apareixent annexos en els quals s'insta no lluir "escots excessius", restringir l'ús de pantalons texans, no vestir minifaldilles i utilitzar preferentment talons. En un d'ells, s'inclouen fotografies amb exemples dels vestits que es consideren adequats per als actes en els quals les falleres hagen d'acudir vestides de particular.

"ALEGRIA I SOMRIURE A CADA MOMENT"

Alhora, es fan altres recomanacions per a les màximes representants de les festes josefines, com que les falleres "mostren la seua alegria i el seu somriure a cada moment en actes públics".

"Cal procurar salvaguardar la imatge de la institució a la qual representeu i exalçar la figura de les falleres majors i les corts d'honor. Els problemes que puguen sorgir no han de transcendir al públic ni a la premsa", assevera el text.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento