'Fragments' presenta una exposició que busca dinamitzar el fotoperiodisme

  • El Centre del Carme de València acull 'Mitologia del periodisme gràfic' des d'aquest dissabte i fins al pròxim 29 de gener.
  • "Posar en valor i dinamitzar" la pràctica del periodisme gràfic és el principal objectiu de la mostra proposada per la Unió de Periodistes.
  • Suposa "una oportunitat per a redescobrir des d'un altre punt de vista les imatges més poderoses de la història del periodisme gràfic".
Presentació exposició 'Mitologia del periodisme gràfic'
Presentació exposició 'Mitologia del periodisme gràfic'
Unió Periodistes Valencians

El projecte cultural 'Fragments' de la Unió de Periodistes Valencians busca "posar en valor i dinamitzar" la pràctica del periodisme gràfic a través d'una exposició que porta a terme un "discurs crític" sobre el fotoperiodisme perquè li siga "útil" a la societat. 'Mitologia del periodisme gràfic' proposa "un recorregut visual que qüestiona algunes de les concepcions predominants que es mitifiquen en aquesta professió".

Així ho han explicat aquest divendres durant la presentació de l'exposició el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, el president de la Unió de Periodistes, Sergi Pitarch, el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, i el comissari de la mostra, Pablo Brezo. El Centre del Carme de València acull 'Mitologia del periodisme gràfic' des d'aquest dissabte i fins al pròxim 29 de gener.

La Unió de Periodistes Valencians pretén tornar a Fragments la seua "verdadera missió", "posar en valor i dinamitzar" el periodisme gràfic en la Comunitat. Així, el projecte ha tornat "renovat i amb ambiciosos reptes", segons Pitarch, que es materialitzen en tres línies de treball, aquest projecte expositiu, una beca de producció i un programa d'activitats.

Sobre 'Mitologia del periodisme gràfic', el seu comissari, Pablo Brezo, ha assenyalat que "posa en qüestió el fotoperiodisme que basa la seua feina a vendre imatges impactants" perquè "contar la realitat és avorrit i això té les seues conseqüències". Entre les quals hi ha, ha afirmat, els fotoperiodistes valencians es troben "en perill d'extinció".

"Qüestionament ètic"

Pitarch ha sostingut que la mostra és un "xicotet pal" a l'"espectacle" del fotoperiodisme perquè es poden veure "imatges molt dures" a la televisió. "Quan es veu com s'han fet aquestes fotografies es planteja un qüestionament ètic", ha afegit el president de la Unió de Periodistes.

A més, l'exposició que alberga el Centre del Carme suposa "una oportunitat per a redescobrir des d'un altre punt de vista les imatges més poderoses de la història del periodisme gràfic".

Per la seua banda, Pérez Pont ha assegurat que la voluntat del Consorci de Museus és "posar fi a la cultura institucional i posar a les institucions al servei de la cultura", mentre Rius ha afirmat que "calia restablir els ponts amb 'Fragments'".

El diputat de Cultura ha lamentat que la premsa satírica és "gairebé inexistent" a causa que existeix "certa autocensura", mentre que els fotoperiodistes són "una xicoteta illa" en aquest sentit. A més, ha argumentat que el fotoperiodisme "reflecteix molt clarament la realitat, per damunt d'aquesta autocensura" i ha conclòs que "una imatge val més que mil paraules, imaginen una exposició".

Beca i activitats

El projecte cultural 'Fragments' també va posar en marxa una convocatòria pública amb caràcter anual que planteja la realització i producció d'un assaig visual. El projecte guanyador, 'El riu invisible', pretén ser un homenatge al riu Túria, "oblidat quan l'aigua va deixar de creuar la ciutat". Així, el fotògraf valencià Francisco Llop tindrà la 'Beca Fragments' per a elaborar un assaig visual sobre la història contemporània de la Comunitat des d'aquesta premissa.

El projecte cultural de la Unió de Periodistes Valencians també ha organitzat un programa d'activitats que començarà aquest divendres a les 20 hores amb un 'PhotoBookJockey', una creació en la qual es barregen llibres i publicacions de fotografia en un format experimental "equivalent a la sessió d'un DJ, però que canvia els talls de música per pàgines impreses per a construir així una història.

'InÈdit' és un espai de trobada no competitiu entre editors de publicacions espanyoles i periodistes gràfics en què participaran professionals de Squire, El Periódico de Catalunya, El País Semanal i Papel i que tindrà lloc el 17 de desembre.

El taller 'Premsa, Paper o Tisora' es celebrarà el 19 de novembre i també el 26 i està dirigit a tots els públics, als quals es proposa un recorregut per la història del periodisme gràfic a través del collage. Finalment, l'exposició de 'Fragments d'un any' tindrà com a protagonistes als principals periodistes gràfics valencians en una mostra al Centre del Carme amb data encara per confirmar.

Comunitat Valenciana

Mostrar comentarios

Códigos Descuento