Comunitat Valenciana

Fuset explica que han publicat el protocol de les falleres per a "obrir un debat" i que s'actualitze

  • El regidor de Festes planteja crear una comissió, integrada pels membres del món faller, per a adaptar-les al paper de la dona del segle XXI.
  • Considera "positiu" que s'haja creat aquesta "polèmica", ja que hi ha parts del text que estan "absolutament desfasades" i que la comissió ha de "revisar".
  • La regidora d'Igualtat, Isabel Lozano, assegura que cal "revisar el text des dels paràmetres d'igualtat i de paper protagonista de les dones".
Fuset y Raquel Alario en Bruselas
Fuset y Raquel Alario en Bruselas
ANGEL BENAVIDES
Fuset y Raquel Alario en Bruselas

El regidor de Festes de l'Ajuntament de València, Pere Fuset, ha explicat aquest divendres que han publicat el protocol de les falleres majors, que portava "dècades ocult en els calaixos", per a obrir un debat amb el món faller que permeta "la seua actualització" ja que està "desfasat".

Fuset ha aclarit que precisament s'han decidit a penjar les 'Normes de protocol i actuació per a les falleres majors de València i les seues corts d'honor' en el lloc web la Junta Central Fallera (JCF) per a "treure'l a la llum" i obrir aquest debat ja que la seua revisió no pot decidir-la de manera "unilateral" sinó amb la participació del món faller.

Sobre aquesta qüestió, ha recordat que les normes porten dècades vigents, almenys des de fa 20 anys, tot i que "s'havien mantingut sempre en l'opacitat guardades en un calaix". Per aquesta raó, planteja crear una comissió, integrada pels membres del món faller i especialment amb l'experiència de les exfalleres majors i les seues corts d'honor, per a adaptar-les al paper de la dona del segle XXI.

Fuset ha recordat que han impulsat la primera directiva paritària en la història del món faller o que la figura de la fallera major no siga "només representativa, sinó que siga una autèntica ambaixadora" de la festa.

Per aquesta raó, ha considerat "positiu" que s'haja creat aquesta "polèmica" ja que hi ha parts del text que estan "absolutament desfasades" i que la comissió ha de "revisar". "Vull que siga el món faller el que prenga les seues pròpies decisions sobre un document que té parts en les quals no puc estar d'acord", ha recalcat.

Fuset ha insistit que s'ha limitat a publicar les normes sense variacions i que els aspectes més polèmics, com evitar les transparències i escots "excessius", perque "hi ha aspectes que han de ser sotmesos a una profunda revisió", ha insistit.

En concret, s'ha referit a qüestions del llenguatge que entren a fixar la indumentària que ha de portar les falleres majors i la seua cort en els actes particulars. "És clar que hi ha d'haver unes normes i unes recomanacions per a protegir la figura de les nostres màximes representants però han d'estar redactades amb un enfocament i un llenguatge molt més actual", ha reclamat.

De la mateixa manera, ha apuntat que no té constància que "mai" des que és regidor l'acompanyant haja obligat a canviar-se a una fallera, com se'ls faculta en el text, si considera que porta una indumentària indecorosa. Tot i això, ha apuntat que aquest llenguatge és "intolerable" i "ha d'adaptar-se".

A més, ha aclarit que amb la firma de les falleres d'aquest protocol es volia assegurar "la seua comprensió i recepció". Fins ara, no se'ls donava còpia perquè, ha suposat, "els antics responsables no considerarien oportú que estes normes eixiren a la llum". Del mateix, ha comentat que no han trobat cap protocol d'actuació per als homes.

Respecte a l'ús de xarxes socials, ha aclarit que només es demana la cessió de drets d'imatge per a poder utilitzar les fotografies i que "es respecte la privacitat de moment íntims" però només dels actes oficials perquè és "intolerable entrar en la seua vida privada".

Normes "paternalistes"

Per la seua banda, la regidora d'Igualtat, Isa Lozano, ha criticat que es tracta d'unes normes "paternalistes i antigues" que "necessiten ser revisades perquè no és acord al paper de la dona al segle XXI" ja que inclou "detalls massa concrets" que "condicionen la llibertat de la dona".

Lozano ha insistit que la seua voluntat és la "potenciar el paper de la dona en el món de les falles". Així, ha apuntat que la comissió haurà de revisar el text des dels paràmetres d'"igualtat i de paper protagonista" de les dones per a establir unes normes de comportament "des del sentit comú".

Així, ha defensat que "caldria confiar en el criteri de les persones que han sigut elegides per a la festa" i "en la seua capacitat per a decidir en cada moment què és correcte".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento