Comunitat Valenciana

Oltra diu que la norma de vestir de JCF és "incompatible" amb aquest segle

  • Que es jutge la imatge de les dones i no la dels homes no és una qüestió del món faller sinó que "forma part de les relacions no igualitàries a la societat".
  • La consellera d'Igualtat ha indicat que el seu departament estudiarà el document i traslladarà les seues consideracions a qui siga competent.
  • La norma, ha dit, "és incompatible amb els temps que corren i amb una democràcia que ha de garantir la igualtat en l'esfera personal i social".
Mónica Oltra atendiendo a los medios de comunicación
Mónica Oltra atendiendo a los medios de comunicación
EUROPA PRESS
Mónica Oltra atendiendo a los medios de comunicación

La vicepresidenta i portaveu del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, veu "incompatible amb els temps que corren" i amb l'ordenament jurídic les directrius establides en les 'Normes de protocol i actuació per a les falleres majors de València i les seues corts d'honor', que la Junta Central Fallera (JCF) ha actualitzat per a l'exercici 2016-2017 i ha considerat que alguna frase "posa els pèls de punta".

Així ho ha assenyalat en la roda de premsa posterior al ple del Consell en ser preguntada per les normes recollides en aquest manual, que ha dit que el seu departament va a estudiar, ja que han tingut coneixement d'ell a través dels mitjans de comunicació, i faran les recomanacions corresponents ja que considera que "això no s'adequa a les polítiques públiques d'igualtat", que són la base d'una societat democràtica, ni pel que fa a les relacions personals ni en les socials.

Algunes de les directrius del document són que cal evitar les transparències i escots "excessius", vestir faldilles d'una longitud mínima a l'altura del genoll, utilitzar preferentment tacons, limitar l'ús de texans i ser "extremadament cauteloses" en les xarxes socials.

A més, preveu la possibilitat que si la indumentària que porten "es considera indecorosa o no apropiada a l'acte a l'acte al qual assisteix, l'acompanyant que les arreplegue tindrà la facultat d'obligar-les a canviar-se i, en cas de negativa i prèvia consulta amb la Vicepresidència corresponent, deixar-les en els seus domicilis".

Preguntada per unes declaracions del secretari de la JCF sobre que les normes són per a "protecció de la xica", Oltra ha ironitzat que la roba "en general, protegeix del fred" i ha insistit que "el que protegeix les dones és la llibertat no la vestimenta i és que puguem anar vestides com ens done la gana sense que puga tindre més conseqüències que les de poder constipar-se". I ha recalcat que "la longitud de la faldilla no depèn de cap altre que d'aquell o aquella que se la posa".

La vicepresidenta ha fet notar que el que es jutge la imatge de les dones i no la dels homes no és una qüestió del món faller sinó que "forma part de les relacions no igualitàries a la societat en la qual vivim", una situació que s'està intentant canviar des del seu departament.

En aquesta línia, ha recalcat que no és "bo" que es donen diferències entre la normativa per a dones i per a homes i ha apuntat si cabria preguntar-se si, "a aquestes altures de segle", es poden donar indicacions sobre la vestimenta privada d'una persona -no en relació amb la indementària tradicional- "més enllà del que un esdeveniment puga exigir d'etiqueta".

Invasió de competències

Així, ha considerat que "una cosa és que es facen orientacions sobre indumentària" tradicional amb un sentit de "preservar" aquestes tradicions i una altra sobre vestimenta privada, cas en el qual ha opinat que les normes de la JCF "van més enllà de l'etiqueta" i invadeixen competències personals.

Per aquesta raó, i tot i que no es tracta d'una competència del Consell, la consellera d'Igualtat ha indicat que el seu departament estudiarà el document i traslladarà les seues consideracions a qui siga competent -institucions entre les quals està l'Ajuntament de València- perquè creu que s'estableixen "marcs de dominació i més enllà de justificació del que no és justificable". "És per a llegir-ho tranquil·lament, estudiar-ho bé", ha dit, i ha subratllat que hi ha frases com la que l'acompanyant de la fallera puga obligar a un canvi de vestit que "fan posar els cabells de punta".

"Qui és l'acompanyant per dir a una dona que ha de canviar-se?", s'ha preguntat, per afegir que aquesta manifestació "entra perillosament en els marcs de les relacions de desigualtat, possessives, de supremacia sobre les dones que el Consell rebutja".

Així, ha insistit que el Consell adoptarà les mesures que entren dins de la construcció de relacions igualitàries i ha subratllat que el Consell ha invitat "a tot el món" als actes organitzats pel 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, també als redactors del document de la JCF.

Sobre aquesta qüestió, ha posat èmfasi que la norma "és incompatible amb els temps que corren i amb una democràcia que ha de garantir la igualtat en l'esfera personal i social". "Que es jutge la vestimenta de la dona, no sembla que siga d'aquest segle. Que damunt s'establisca una relació de dominació entre acompanyant i una membre de la Cort, no sembla gaire compatible ni tan sols amb l'ordenament jurídic", ha dit, ja que "és incompatible no només amb els valors i el que està bé i no sinó també amb la llei que algú li diga a una senyora com s'ha de vestir".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento