Comunitat Valenciana

Un informe assenyala contractes fraccionats en Divalterra i la inclusió d'alcohol com a dietes

  • Al document, elaborat per un auditor intern, s'adverteix entre altres qüestions de la contractació de servicis sense contracte signat per les parts.
  • Des del PP han demanat explicacions tant al president de la Diputació, el socialista Jorge Rodríguez, com el president de la Generalitat, Ximo Puig.
  • Víctor Sahuquillo (PSPV), considera que es tracta "d'incidències, no d'irregularitats" i que "el PP intenta generar una sèrie de situacions que no són reals".
Mari Carmen Contelles
Mari Carmen Contelles
RAQUEL ABULAILA/PP
Mari Carmen Contelles

Un informe d'un auditor intern de Divalterra -l'entitat que va substituir Imelsa, l'empresa pública de la Diputació de València immersa en una investigació judicial per causes relacionades amb la corrupció- detecta "incidències" en l'actual gestió de l'ens. En concret, qüestiona, entre d'altres assumptes, fraccionament de contractes i la inclusió de begudes alcohòliques com dietes.

Així ho ha posat de manifest aquest divendres la diputada portaveu del PP a la corporació provincial, Mari Carmen Contelles, en una roda de premsa en relació amb aquest informe presentat aquesta setmana al consell d'administració de la institució pública. Des del PP han demanat explicacions tant al president de la Diputació, el socialista Jorge Rodríguez, com el president de la Generalitat, Ximo Puig, i no descarten acudir a la Justícia perquè s'investiguen estes presumptes irregularitats.

Aquestes "irregularitats" apuntarien directament, segons Contelles, un dels gerents de Divalterra, Víctor Sahuquillo, nomenat pel PSPV, i José Manuel Orengo, exalcalde de Gandia i exnúmero tres del president de la Generalitat, Ximo Puig.

En el seu informe, l'auditor adverteix contractació de servicis sense un contracte/pressupost firmat entre les parts; compromís de crèdits sense haver-se iniciat l'expedient de contractació amb els documents mínims necessaris; o negociació de pressupostos amb l'objectiu que cap d'ells superés els 18.000 euros, el que evitaria la firma mancomunada dels dos gerents, el del PSPV i Compromís.

Alhora, s'adverteix, tal com ha reproduït Contelles, que Divalterra ha pagat més de 90.000 euros per tres contractes subscrits a una lletrada que ha representat a José Manuel Orengo en altres procediments. Aquesta lletrada -ha prosseguit- "té domiciliat el despatx al bufet amb un conegut penalista que ha representat al PSPV en molts procediments i sobre el qual per tots és conegut la quantitat que se li deu", ha postil·lat.

Els contractes -ha afegit- "van comptar amb el vistiplau de José Luis Vera -director dels servicis jurídics de Divalterra- i de l'exgerent de l'empresa José Ramón Tíller, nomenats tots dos per Jorge Rodríguez -president de Divalterra- i per Orengo".

L'informe de l'auditor també preveu incidències en dietes, despeses de representació i unes altres despeses. En concret, assenyala que abans de l'1 de novembre, que va entrar en vigor una nova norma que regula aquests aspectes, s'incloïen en els tiquets conceptes no regulats com begudes alcohòliques; no existien limitacions sobre la despesa en menjars diaris en jornades de treball convencional; no existia un concepte clar de les despeses de representació; ni un procediment únic per a tot el personal en la justificació i pagament de dietes.

Contracte per 600.000€

Contelles també s'ha referit al contracte d'assessoria jurídica per a Divalterra, per un import de quasi 600.000 euros, que es va paralitzar aquesta mateixa setmana. En l'expedient, la baremació era del 90% la part tècnica i només del 10% l'econòmica. És a dir, ha lamentat Contelles, "la part més objectiva sol valia un 10%".

En vista d'aquest informe, el PP ha sol·licitat informació "detallada" sobre la gestió actual de Sahuquillo, ha indicat Contelles, així com els expedients de contractació sobre la lletrada, Emma Ramón, que va contractar també Divalterra per 90.000 euros.

Per la seua banda, la diputada provincial d'EU a la Diputació, Rosa Pérez, ha indicat en un comunicat que ha presentat per registre d'entrada tres sol·licituds de documentació dirigides a Rodríguez i als dos directors gerents de Divalterra, Víctor Sahuquillo i Agustina Brines, respectivament. En concret, ha reclamat una còpia íntegra i literal de l 'expedient de contractació d'assistència jurídica, que incloga l'informe previ d'un catedràtic penal que no es trobava a la documentació que es va entregar al consell d'administració de Divalterra celebrada dimarts.

A més, ha sol·licitat la còpia íntegra i literal dels expedients dels contractes menors adjudicats a la lletrada Emma Ramón entre els mesos de juliol i setembre de 2015 i l'expedient del contracte d'assessorament jurídic i direcció lletrada en les diligències prèvies del cas Taula, adjudicat per procediment negociat sense publicitat a la mateixa advocada durant els mesos d'octubre i desembre de 2015.

La diputada d'esquerres ha explicat, a més, que el passat 7 de novembre va presentar per registre d'entrada altres dues peticions de documentació dirigides també a Sahuquillo i a Brines, on sol·licitava còpia de totes les minutes, amb indicació de què s'havia abonat, presentades per l'advocat José María Calatayud, contractat per l'anterior corporació per querellar-se contra l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent per haver-se portat presumptament documentació de la mercantil -diligències instruïdes al jutjat d'Instrucció número 6 de València-. Segons Pérez, a data de hui no ha obtingut resposta.

"No hi ha fraccionament ni alcohol"

Per la seua banda, Víctor Sahuquillo s'ha defensat davant dels mitjans de comunicació de les acusacions del PP i ha indicat que en Divalterra "no hi ha hagut fraccionament de contractes". "Hi ha informes dels serveis jurídics que diuen que no existeix fraccionament i la història està en com se sumen les coses. Si són encàrrecs diferents, no hi ha fraccionament", ha postil·lat.

Així, interpel·lat per què l'auditor preveu llavors aquests fraccionaments, ha respost que "és possible que haja sumat determinades coses que no tenen res a veure perquè són conceptes diferents".

En relació amb la inclusió de l'alcohol dins de les dietes, Sahuquillo ha indicat que ho desconeix. "A l'informe no parla l'auditor de dietes. Sol apareix que en l'empresa existia una carència de regulació sobre aquest concepte i ara ja l'hi ha", ha assenyalat.

En general, Sahuquillo ha asseverat que l'auditor "únicament parla d'incidències, no d'irregularitats", i es refereixen "fonamentalment" a contractacions de publicitat amb els mitjans de comunicació, "on a vegades les dates entre que fas l'encàrrec al mitjà, se signa, etc... existeixen dos o tres dies", ha posat com a exemple.

Després de preguntar-li pels pressupostos efectuats per baix de 18.000 euros per a evitar la firma de la cogerència, ha assenyalat que "això són interpretacions subjectives, i davant seu, no puc opinar". "El PP intenta generar una sèrie de situacions que no són reals", ha postil·lat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento