Comunitat Valenciana

L'Audiència Nacional jutjarà 8 exdirectors de la CAM per irregularitats en la gestió a partir del 17 de gener

  • MADRID/VALÈNCIA, 16 (EUROPA PRESS)

L'Audiència Nacional començarà a jutjar el pròxim 17 de gener de 2017 els exdirectors generals de la Caja Mediterráneo (CAM) Roberto López Abad i Dolors Amorós i sis persones més per irregularitats en la gestió de la caixa que van conduir a la seva fallida.

Així ho ha assenyalat la Secció Quarta de la Sala Penal de l'Audiència en una interlocutòria que s'ha donat a conèixer este dimecres. El juí contra estes huit persones començarà el pròxim 17 de gener a les 10.00 hores i continuarà fins al 2 de març del mateix any.

En concret, s'ha previst sessions per als dies 17,18,19 i 20 de gener; 6,7,8,9, 13,14,15,16,27 i 28 de febrer; i 1 i 2 de març de 2017. Es jutjarà, a més l'exdirector de Planificació i Control Teófilo Segrob Pomares, exdirector d'Inversions i Risc Francisco, José Martínez García, l'exdirector general de Recursos Vicente Soriano Terol, el de Finançament Juan Luis Sabater Navarro, el d'Informació Financera Salvador Ochoa Pérez i l'expresident Modesto Crespo Martínez.

Se'ls acusa dels delictes d'estafa d'inversors, estafa agreujada, societari en la seua modalitat de falsedat dels comptes anuals, apropiació indeguda agreujada, administració deslleial i falsedat en document mercantil. Els vuit acusats s'enfronten amb penes de presó de fins a 17 anys de presó.

A més, en este juí estaran com a responsables civils subsidiaris la Fundació de la Comunitat Valenciana Obra Social de Caja Mediterráneo i el Banc Sabadell i l'asseguradora Caser com a responsable civil directe.

DECLARARAN CINC INSPECTORS DEL BANC D'ESPANYA

En l'esmentada sentència, els magistrats Ángela Murillo (presidenta del tribunal), Teresa Palacios i Juan Francisco Martel (ponent) han acceptat algunes de les proves sol·licitades per les parts. Entre estes admissions, el tribunal creu que cal prendre declaració, en qualitat de testimonis o de perits, cinc inspectors del Banc d'Espanya, tal com ha sol·licitat la Fiscalia i per les acusacions particulars.

La jutge d'instrucció Carmen Lamela va dictar l'obertura de juí oral el mes d'abril passat contra estos huit acusats, seguint el criteri del seu antecessor, Javier Gómez Bermúdez, que els exdirectius no van posar "cap objecció a operacions que anaven a suposar un perjuí patrimonial i un debilitament extrem de l'entitat, provocant perjudici a accionistes, creditors i clients".

Explicava també que "es van fixar sous i van cobrar bonificacions amb el falsejament de l'autèntica situació patrimonial" del banc de manera que es tancava l'exercici amb resultat positiu en quantia tal que permetia el cobrament del bonus, quan el resultat real haguera impedit que se'ls abonara.

La magistrada va establir a la banqueta a Crespo, Amorós, Soriano Terol i Sogorb per la comissió d'un delicte de falsedat en els comptes anuals, delicte relatiu al mercat i els consumidors, manipulacions informatives, estafa agreujada, apropiació indeguda i falsedat en document mercantil.

En quan a López Abad, Lamela l'acusa de tots els delictes citats amb l'excepció del comès contra el mercat i els consumidors. A més, acusa Martínez García, Sabater i Ochoa de falsedat en els comptes i en document mercantil i apropiació indeguda.

PETICIÓ DE PENES

La Fiscalia demana que López Abad, Amorós, Sogorb i Martínez siguen condemnats a penes de set anys i mig de presó i al pagament d'una multa de 180.000 euros cadascun d'ells.

Reclama sengles penes d'un any i dos mesos de presó i multes de 9.000 euros per a Sabater i Ochoa; mentre que sol·licita imposar a Soriano la pena de 10 mesos de presó i multa de 12.000 euros. Per a tots ells, demana la inhabilitació especial per a ser elegits en unes eleccions i per a exercir l'activitat bancària durant el temps de les seues condemnes.

Per la seua banda, el Fons de Garantia de Dipòsits reclama, nou anys per a Crespo, Amorós, i Sogorb i tres anys per a López Abad i Martínez García. Demana per a tots ells la imposició d'una multa de 144.000 euros. En el cas de Sabater, demana dos anys de presó i una multa de 81.000 euros.

L'acusació popular exercida per l'advocat murcià Diego de Ramón reclama, per part seua, 16 anys de presó per als vuit. Una altra acusació que representa a un particular, sol·licita 17 anys de presó per a tots.

L'ENTITAT HA ESTAT INTERVINGUT EL 2011

La CAM ha estat intervinguda pel Banc d'Espanya el 23 de juliol de 2011 i va substituir els seus administradors, a més d'aprovar una injecció de 2.800 milions d'euros per part del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), que va elaborar els informes on es descriuen les nombroses irregularitats comeses pels antics gestors, sobretot en la concessió de crèdits al sector immobiliari i en la concessió de pensions vitalícies per a la cúpula directiva.

El mes de març del 2011, els gestors de la caixa d'estalvis, actualment propietat del Banc Sabadell -que se la va adjudicar per un euro- van comunicar a les autoritats financeres uns beneficis de 38,9 milions d'euros quan tres mesos després els comptes llançaven unes pèrdues de 1.136 milions d'euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento