Comunitat Valenciana

Líders religiosos a Jerusalem assenyalen que el procés de pau no depèn de Trump i confien en les institucions dels EUA

  • ALACANT, 15 (EUROPA PRESS)
Cumbre de líderes religiosos de oriente medio en Casa Mediterráneo, Alicante
Cumbre de líderes religiosos de oriente medio en Casa Mediterráneo, Alicante
EUROPA PRESS
Cumbre de líderes religiosos de oriente medio en Casa Mediterráneo, Alicante

Líders religiosos a Orient Mitjà han assegurat este dimarts a Alacant que el procés de pau no depenen del president electe dels EUA, Donald Trump, i han mostrat la seua confiança en les institucions dels EUA. Així s'han pronunciat durant la seua participació a la seu de Casa Mediterrani d'Alacant en la Cimera de Líders Religiosos per a la Pau a Mitjà Orient.

En declaracions als mitjans, abans del començament de la Cimera i preguntat sobre esta qüestió, el bisbe llatí de Jerusalem, William Shomaly, ha dit sobre Trump que "és una persona, però també hi ha un Govern, un parlament i un Senat" en els EUA, que espera que "pose un nou esperit i que es prenga seriosament el procés de pau".

Per la seua banda, l'imant Falouji, president del Centre Adam per al Diàleg de Civilitzacions amb seu a Palestina, ha acusat Donald Trump de ser un "símbol del racisme", però ha confiat en les "institucions" estatunidenques, de les quals ha dit que estan "compromeses en un procés de pau".

Alhora, el rabí i president de la Iniciativa per a la Pau Religiosa de Jerusalem, l'exministre israelià Michael Melchior, ha sentenciat: "És un procés religiós i no polític i així se'n va a resoldre". "Són el poble d'Israel i de Palestina qui ha de construir la pau", ha afirmat, per a puntualitzar que l'"ensenyament" del resultat de les eleccions nord-americanes consistix a "la importància de les identitats i les tradicions" que no poden ser "ignorades".

Melchior, que ha dit que Hillary Clinton era la seua opció a les eleccions, ha manifestat que "donava igual" qui guanyara perquè el procés de pau no serà "imposició de fora" ja que serà "el poble d'Israel i el de Palestina el que té construir la pau. Este és un procés religiós i no polític i és així com se'n va a resoldre".

CIMERA DE LÍDERS

Els tres líders formen part de les representacions enviades a Alacant per les congregacions del Mitjà Orient a la cimera en una aposta pel diàleg per a trobar una solució a la situació.

A este respecte, l'imant Falouji ha considerat que el procés de pau està "congelat" i que la causa principal és l'"extremisme del Govern israelià". Front a això, ha defensat que el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, "posa tot l'esforç per a fer la pau, però realment xoca amb la negativa del Govern d'Israel".

Alhora, considera que "com els polítics no han pogut aconseguir materialitzar una pau, és fonamental el diàleg entre les societats civils israelià i palestina, que podran arribar al que els polítics no han pogut".

En este mateix sentit, el rabí Michael Melchior ha destacat que la política no ha sigut capaç de generar una pau i que el diàleg entre religions pot construir "una atmosfera" propícia.

Ha destacat que els líders religiosos reunits a Alacant tenen influència en "milers de milers de persones" en els llocs sants i, per esta raó, ha incidit en la "responsabilitat" amb vista al procés de pau que això suposa per a "canviar la situació de la gent" i que les religions siguen "un instrument de pau i no de violència".

Alhora, ha qualificat la trobada d'"ocasió històrica" per permetre que "parlen, quan tot el món s'ha rendit, sobretot quan el procés està en un moment pèssim. Hi ha pessimisme i no hi ha esperança que calga continuar".

UNA "PAU DURADORA"

Finalment, el bisbe llatí de Jerusalem, William Shomaly, confia en "un camí" per a "la solució" entre israelians i palestins en un moment en què el procés de pau està "congelat". "És hora que els líders religiosos assumisquen la seua ascendència dins de les seues comunitats per a arribar, per fi, a una pau duradora en els llocs sants".

Per esta raó, opina que "resar no és suficient" i ha reclamat als líders que "paren la seua instigació a la violència" i creu que deuria "esborrar-se la paraula odi del vocabulari i deixar de pronunciar-se en sinagogues, mesquites i esglésies". "El fet important és que no es parle de l'odi i la instigació a la violència cap a l'un altre en els llocs religiosos i només així podrà iniciar-se el procés de pau", ha afegit.

Finalment, ha sol·licitat a la Comunitat Internacional que assumisca la construcció de dos estats a la zona de Palestina i Israel, "hui més que mai és l'única solució viable tot i que semble increïble".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento