Comunitat Valenciana

Sanitat crea un protocol per a les 5.500 dones que estan en risc potencial de ser sotmeses a una mutilació genital

  • La Conselleria de Sanitat Universal ha elaborat un protocol d'actuació per a les 5.429 dones, 1.268 d'elles menors 15 anys, que viuen a la Comunitat Valenciana i que estan en risc potencial de ser sotmeses a una mutilació genital.
Protocolo contra la ablación
Protocolo contra la ablación
GVA
Protocolo contra la ablación

Montón ha presentat este divendres en roda de premsa este protocol, elaborat amb la participació d'experts, que establix una formació als professionals perquè sàpiguen com actuar en funció del grup de les característiques de les dones en risc que tracten.

Entre les principals novetats, inclou "compromís preventiu" que han de firmar els tutors de les xiquetes en risc abans que viatgen als seus països d'origen. Montón ha explicat que este document, que és voluntari, pretén ser "un salvaconducte" per a les famílies que els ajude a "superar les pressió" dels seus països d'origen de mutilar les xiquetes ja que "poden utilitzar-ho per a justificar la seua negativa a fer esta pràctica per por d'anar a la presó al seu retorn a Espanya".

Este 'Compromís Informat de Prevenció de la Mutilació Genital Femenina', que haurà de ser firmat també pel pediatre, informa als progenitors de les conseqüències legals a Espanya de practicar la mutilació, certifica que no s'ha detectat alteració en la integritat dels genitals de la xiqueta i dóna cita per a revisar a la quan torne del viatge.

En cas de no acudir a la cita o de presentar qualsevol tipus de mutilació, els fets es posaran en coneixement dels servicis socials municipals i el jutjat de guàrdia.

Montón ha destacat que este protocol és el resultat de les recomanacions del Grup de treball contra la mutilació femenina que es va crear el passat 5 de febrer, i que ha celebrat 9 reunions, i ha sigut elaborat amb la participació de professionals sanitaris d'Atenció Primària i unitats de suport com són els Centres de Salut Sexual i Reproductiva, atenció especialitzada i centres de salut pública. També s'ha comptat amb la col·laboració de líders comunitaris de l'àmbit associatiu, pilar fonamental per a aconseguir sensibilitzar la població davant d'esta pràctica.

CONSELLS I CRITERIS D'ACTUACIÓ

Així, el protocol detallen consells per a l'atenció d'estes dones en situació de risc, s'assenyalen els centres i servicis que poden establir un diagnòstic i com han de realitzar-se les remissions de les pacients.

A més, inclou els criteris d'actuació sanitària segons els grups risc. D'esta manera, s'indiquen unes pautes d'intervenció en xiquetes menors de 15 anys i en majors d'esta edat que estiguen en situació de risc; així com actuar en els casos de menors i majors d'edat que han patit mutilació genital femenina. També s'establix la necessitat de col·laboració intersectorial (amb Educació, Servicis Socials i Justícia i Cossos de Seguretat) per a aconseguir una atenció integral.

El Protocol d'Actuació Sanitària davant de la Mutilació Genital Femenina (MGF) s'implantarà en tots els departaments de salut i una comissió de seguiment creada a l'efecte avaluarà periòdicament tant la seua implantació com els seus resultats.

A més del personal sanitari, la formació del qual començarà a final de gener, es pretén formar i sensibilitzar també a Agents de Salut de Base Comunitària perquè servisquen com a nexe d'unió cultural i faciliten la conscienciació i informació de tots els grups afectats.

MAPA DE RISC

El Mapa de Risc de la MGF a la Comunitat Valenciana s'ha elaborat a partir del Sistema d'Informació Poblacional (SIP) de les dones residents a la Comunitat Valenciana procedents de 23 països on l'ablació està generalitzada.

Les 1.268 menors de 15 anys que estan en risc potencial procedixen sobretot de Nigèria (550), Senegal (204) i Etiòpia (103), i es concentren en departaments de salut com el de València - La Fe (188), València - Hospital General (170), València - Doctor Peset (138) o Alacant - Hospital General (86).

Des del mes de juny passat la Unitat de Referència per a la Cirurgia Reconstructiva de la MGF està a l'Hospital Universitari Doctor Peset. Esta unitat, al costat dels Centres de Salut Sexual i Reproductiva, oferix atenció psico-sexual i quirúrgica a les dones i nenes que han patit una ablació per abordar també totes les seqüeles.

La unitat de l'Hospital Universitari Doctor Peset ha realitzat cinc intervencions d'este tipus amb èxit i actualment té previstes dos més: a una menor d'11 anys procedent del Senegal i a una dona amb una mutilació tipus III o infibulació, la més agressiva de totes. A més, ha atès 7 dones més amb MGF que estan rebent suport psico-sexual en els centres de salut sexual i reproductiva i que no requerixen cirurgia i es realitza el seguiment d'altres casos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento