Comunitat Valenciana

Cristóbal Montoro cobra a la Generalitat Valenciana la multa de la UE per falsejar el dèficit

  • El Govern descompta els 18,93 milions per la sanció europea de les transferències que realitza a la Generalitat.
  • Brussel·les va multar a Espanya per falsejar les dades del dèficit i per factures sanitàries en el calaix en l'època del PP.
  • L'actual Consell considera que és el Govern central el que hauria de pagar.
Una de las piezas clave del anterior Gobierno de Rajoy continuará con él, Cristobal Montoro seguirá siendo el Ministro de Hacienda y Función Pública.
Una de las piezas clave del anterior Gobierno de Rajoy continuará con él, Cristobal Montoro seguirá siendo el Ministro de Hacienda y Función Pública.
GTRESONLINE
Una de las piezas clave del anterior Gobierno de Rajoy continuará con él, Cristobal Montoro seguirá siendo el Ministro de Hacienda y Función Pública.

Finalment han sigut les arques públiques valencianes les que han fet front als 18,93 milions d'euros de multa que la Comissió Europea va imposar a Espanya pel falsejament de les dades del dèficit de la Comunitat Valenciana durant l'exercici 2011/2012.

El Ministeri d'Hisenda que dirigeix Cristóbal Montoro, recentment renovat com a titular d'aquesta cartera, ha cobrat a la Generalitat Valenciana l’import de la sanció imposada per la Unió Euripea (UE) a Espanya per l'ocultació de factures de Sanitat (el que es coneix com a factures en el calaix, fora de pressupost) i per manipulació del dèficit durant l'etapa de govern del PP. Així ho va anunciar ahir el president de la Generalitat, Ximo Puig, en la sessió de control parlamentari de Les Corts, durant la seua resposta a una pregunta de la portaveu popular, Isabel Bonig, sobre els Pressupostos de la Generalitat de 2017.

Puig va anunciar que havien rebut una “mala notícia”, i és que l'Executiu central havia cobrat a la Generalitat els 18,93 milions de multa imposada per la Comissió Europea gràcies a la “nefasta gestió” del PP al capdavant del Consell. Segons van precisar fonts de la Generalitat, aqueixos diners s'ha descomptat de l'última transferència realitzada pel Ministeri d'Hisenda a la Comunitat Valenciana dins del model de finançament autonòmic (coneguda com a lliuraments a compte), que es va produir el dimarts.

Tant el Consell com els partits que el sustenten consideren que era el Govern central el que hauria d'haver pagat la multa per la seua labor última de supervisió del dèficit de la comunitats. “El lògic és que ho pague el Govern de Rajoy”, va dir ahir el portaveu adjunt del PSPV en Els Corts, José Muñoz. “No és just que els valencians, que res han tingut a veure amb aquesta mala gestió, hagen de fer front als 19 milions d'euros”, va afegir. La diputada valenciana de Podem en el Congrés, Ángela Ballester va parlar de “maltractament” de l'Executiu central als valencians.

El senador territorial de Compromís Carles Mulet va anar més enllà i va considerar “una burla que repercutisquen a tots els valencians les malifetes de gestors com Isabel Bonig o Alberto Fabra”. Mulet va xifrar en més de 2.000 milions d'euros l'import total de les factures de despesa sanitària que no es van comptabilitzar.

El problema no es va abordar fins a 2011

Encara que les negligències detectades per la Comissió Europea s'havien produït des de 1988, aquesta pràctica no es va abordar fins a 2011, quan la CE va tenir nous poders per a poder tractar aqueix tipus de problemes. Per açò, la recerca va afectar únicament al període 2011/2012, ja que el falsejament de les dades va cessar en 2012.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento