Comunitat Valenciana

Les Corts donen llum verda a l'Agència contra el Frau i la Corrupció amb el vot en contra del PP

  • El ple de les Corts ha donat llum verda este dijous a la Llei per la qual crea l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, amb el vot en contra del PP i el suport dels altres quatre grups parlamentaris.
Pleno del miércoles de las Corts Valencianes
Pleno del miércoles de las Corts Valencianes
CORTS/FLICKR
Pleno del miércoles de las Corts Valencianes

La llei establix una agència independent, adscrita a les Corts, per a previndre la corrupció i afavorir una cultura de bones pràctiques i de rebuig de la corrupció en el disseny i execució de polítiques públiques. Este nou òrgan estarà dirigit per un director, que serà elegit pel ple de les Corts per majoria de tres cinquenes parts per a un mandat de set anys, i els seus llocs de treball estaran ocupats per funcionaris de carrera.

Les investigacions de l'agència es podran iniciar d'ofici com a resultat d'una investigació pròpia o a instància de part. L'agència prestarà especial atenció a la protecció de les persones denunciants i, d'altra banda, el text establix que les sancions poden arribar fins a 400.000 euros.

Des de Podem, partit impulsor de la llei, la diputada Fabiola Meco, ha explicat que esta agència busca "previndre, assessorar, investigar, combatre el frau i la corrupció, protegir el denunciant i sensibilitzar la ciutadania sobre la gestió indeguda de fons públics".

Meco ha destacat que la llei dóna resposta a una demanda de la ciutadania que situa el frau i la corrupció com a segon problema social per darrere de l'atur. Alhora, ha criticat que la Comunitat, en legislatures passades, "ha estat liderant el rànquing de la corrupció en legislatures passades", perquè "els mecanismes de control" eren "summament insuficients".

"QUE LA CORRUPCIÓ NO TROBE ACOMODAMENT"

Per part del PSPV, Ana Barceló ha destacat que "és molt difícil quantificar les pèrdues econòmiques sofrides a causa de la corrupció, però sí coneixem el cost del descrèdit polític i la falta de confiança dels ciutadans". Davant d'esta situació, ha destacat que "els ciutadans han d'estar segurs que treballarem perquè la corrupció no trobe mai acomodament en esta Comunitat".

En esta línia, Barceló ha subratllat que la nova agència "va a reforçar la transparència de l'administració, a corregir pràctiques, a investigar, a evitar frau i a tornar el crèdit i el prestigi a la noble tasca de gestionar el públic".

"LLEI INAPLICABLE"

Per la seua banda, el popular Luis Santamaría ha criticat que la proposició de llei no fos acompanyada d'una sèrie d'informes, i ha advertit que "pot topar amb altres institucions o agències de l'administració". A més, ha assenyalat que pot ser "una llei inaplicable i fins i tot vulnerar drets fonamentals".

"No s'adonen que no per tindre una llei serà eficaç", ha dit Santamaría, qui ha destacat que "cal una llei que a l'àmbit de la seua actuació no se'n vaja a qüestionar". Alhora, ha lamentat que se'ls done més funcions als funcions de l'Agència contra el Frau que "a la Policia, a la Fiscalia o a la Guàrdia Civil".

El Popular també ha criticat el règim sancionador, ja que s'ha preguntat "quin tipus de conducta va a poder investigar si no estan tipificades". D'altra banda, ha denunciat que els grups que sustenten al Govern hagen parlat que la nova agència vaja a tindre una partida d'1,5 milions d'euros, "quan estem debatent els pressupostos i no sabem res".

MORERA, "AGENT IMMOBILIARI"

Durant la seua intervenció, Santamaría també ha criticat que el presidents de les Corts, Enric Morera, faci d'"agent immobiliari" i "ensenyi el piset" -referint-se a un edifici adquirit per la Cambra al carrer Comte Trénor, en què s'ha dit que podria albergar la nova agència-, al portaveu de Podem, Antonio Montiel. "L'agència és de tots" ha dit Santamaría.

També ha destacat que les funcions de l'agència li recorden a la Gestapo. Sobre esta qüestió, Ana Barceló ha criticat esta comparació i ha assenyalat que això suposa "desprestigiar la tasca legislativa d'esta Cambra".

Barceló s'ha referit a la investigació per les converses del ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i del director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, en les que parlaven de buscar eventuals casos de corrupció que afectaren a ERC i CDC, i ha manifestat que això sí és "impropi d'un estat democràtic i de dret.

En la seua resposta al PP, Fabiola Meco ha denunciat que els populars "té en la seua motxilla Brugal, Gürtel, Blasco, IVEX, Terra Mítica, Avialsa, Fitur, Canal 9, Valmor, Taula, Púnica i, perquè no s'ofeguen, ara els arriba el cas flotador". "Per esta raó, els invite a reflexionar i que l'ètica acompanye l'estètica", ha manifestat.

FOTOS I TITULARS DE PREMSA

Santamaría, per part seua, ha desplegat en la tribuna d'oradors de l'hemicicle un llarg document amb fotos i titulars de premsa de càrrecs socialistes i de Podem investigats. Entre ells, els expresidents d'Andalusia

Manuel Chaves i José Antonio Griñán, condemnat pel cas dels ERO; o representants de Podem com Ramón Espinar, Rita Maestre, Javier Barbero o un senador per Lanzarote "condemnat per tràfic de drogues", entre d'altres.

"Clar que estem intentant suportar els casos de corrupció, però de vostès lliçons ni una", ha manifestat Santamaría, qui ha assenyalat: "Alguna cosa estarem fent bé quan la gent torna a confiar en el PP". Barceló ha denunciat que "al·ludir als vots per a justificar la corrupció és corrupció ètica".

El portaveu de Podem, Antonio Montiel per part seua, ha destacat que hi ha cinc sentències del Tribunal Suprem que assenyalen que "no hi ha hagut finançament il·legal de Podem a través de cap fundació, ni a través de cap Govern estranger". Per esta raó, ha advertit al PP: "No seguisquen fent acusacions falses, de delictes que no existixen, perquè si no incorreran al millor en responsabilitat penal".

"ENS HAURÍEM ESTALVIAT DINERS, IMATGE I MALESTAR"

Per la seua banda, la representant de Compromís Isaura Navarro ha dit que la llei "deixa molt clar d'on venim, però sobretot cap a on anem", i ha ressaltat que "si s'haguera creat abans esta oficina ens hauríem estalviat diners, imatge pública i tant malestar, incertesa, despropòsit que hem patit".

Navarro ha valorat que el nou organismes tindrà "capacitat d'acció" però també de "protegir als qui denuncien". Sobre esta qüestió, ha dit que en legislatures passades "havia molta por de treballadors públics de denunciar irregularitats", i ha assegurat que fins i tot s'havia de gent que "temia per la seua pròpia vida".

Des de Ciutadans (C's), el parlamentari David de Miguel ha valorat la necessitat d'este òrgan perquè ha criticat que els últims anys hi ha hagut "absència de control" i "absència de consciència del que és la funció pública".

"No ens agradava la llei en la seua redacció original", ha dit De Miguel, qui ha valorat que durant la seua tramitació "moltes carències s'han perfeccionat", per la qual cosa "sí podem votar a favor".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento