Detinguts quatre membres d'una organització criminal per atracar nou bancs per tot Espanya
Detinguts quatre membres d'una organització criminal per atracar nou bancs per tot Espanya GUARDIA CIVIL

A este grup se li atribuïx nou atracaments comesos entre febrer de 2015 i octubre de 2016 en localitats de Castelló, Tarragona, la Rioja, Càceres, Conca, Astúries i Albacete, huits d'ells consumats i un en grau de temptativa. Els arrestats són quatre homes de nacionalitat espanyola, amb edats compreses entre 43 i 62 anys, dels quals tres són germans.

Dos de les detencions es van portar a terme a la localitat d'Albacete de Pozo Cañada, on es van intervindre dues armes de foc reals durant els actes preparatoris immediats previs a la comissió de l'atracament a una sucursal bancària del municipi de Torrava d'esta mateixa província.

De manera simultània, s'ha detingut als altres dos integrants d'este grup criminal a la ciutat de Saragossa. Donada la "perillositat" d'estes persones, s'ha comptat amb el suport de la Unitat Especial d'Intervenció (UEI) de la Guàrdia Civil, segons ha explicat en roda de premsa el coronel cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Castelló, Miguel Fresneda.

REGISTRES

A més d'esta detencions, s'han practicat tres escorcolls domiciliaris a la capital saragossana i s'han intervingut dos vehicles que estaven sent utilitzats per a la comissió dels atracaments, així com nombroses peces de roba i accessoris que eren usats per a la caracterització dels presumptes autors, l'objecte de les quals era dificultar la seua posterior identificació.

Els detinguts tenen nombrosos antecedents, entre els quals destaquen múltiples robatoris amb violència i intimidació, robatoris i furts de vehicles, falsificació de documents públics, delictes contra la salut pública, tinença il·legal d'armes, usurpació d'estat civil, així com diversos homicidis, entre ells, el del director d'una sucursal bancària de València en 1982.

Els atracaments pels quals han sigut detinguts es van efectuar en entitats bancàries de Pobla Tornesa i Sant Mateu a Castelló, Tortosa i Montnblanc a Tarragona, Nágera a La Rioja, Miajadas a Càceres, Motilla del Palancar a Conca, Ujo a Astúries i Torralba a Albacete.

L'operació ha sigut possible gràcies a la col·laboració i coordinació dels tres cossos policials que han participat en la seua explotació, per al qual es va crear un equip conjunt d'investigació integrat per la Unitat Orgànica de la policia Judicial de la Guàrdia Civil de Castelló, el Grup III de la Unitat de Drogues i Crim Organitzat de la Prefectura Superior de Policia Nacional de Catalunya, la Comissaria General de la Policia Judicial i la Unitat Territorial d'Investigació de Terres de l'Ebre dels Mossos d'Esquadra.

Miguel Fresneda ha assenyalat que es tractava d'un grup "molt actiu, perillós i altament especialitzat", que preparava "minuciosament" les accions amb mitjans d'ocultació i disfressa, realitzava els atracaments en poblacions xicotetes allunyades del seu lloc de residència i utilitzava vies secundàries per a poder fugir de manera ràpida.

INVESTIGACIÓ

L'inspector subcap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, Ramón Grasa, ha explicat que la investigació va començar el 6 de juliol de 2015, quan es va produir l'atracament "ràpid i sense violència" en un banc de Tortosa (Tarragona), portat a terme per dos homes tapats i amb armes. Els investigadors sospitaven de dues persones que ja havien estat identificades uns mesos abans, que ja havien coincidit a la presó.

Segons ha explicat, en octubre de 2015 es va crear el primer equip conjunt d'investigació i es va descobrir que un d'estos dos homes tenia molt tracte amb els seus dos germans majors, "que també es dedicaven als mateixos fets", i es van poder relacionar fets de les mateixa naturalesa, pel que va entrar a formar part de l'equip la Guàrdia Civil de Castelló.

Per la seua banda, l'inspector en cap de la UDEF de la Direcció Superior de la Policia Nacional de Saragossa, Antonio Logarón, ha assenyalat que les seues tasques es van centrar en la vigilància, control i seguiment de dos dels presumptes autors, "ja que un d'ells pertanyia a un clan d'atracadors de tota la vida molt conegut a Saragossa".

Consulta aquí más noticias de Castelló.