El PP planteja una proposició de llei per a millorar el finançament de consistoris i l'esquerra creu que arriba tard
El PP planteja una proposició de llei per a millorar el finançament de consistoris i l'esquerra creu que arriba tard FLICKR CORTS/INMA CABALLER

Així ho ha indicat la presidenta del PPCV i portaveu d'este grup als passadissos de la Cambra calenciana, on ha assenyalat que la iniciativa plantejada és "molt positiva", ja que tot i que "la Comunitat està mal finançada, els grans oblidats són els ajuntaments".

La Popular ha explicat que les entitats locals poden finançar-se a través dels tributs de l'Estat, els propis dels consistoris i els tributs de la Generalitat, que "no s'han desenvolupat fins ara", per la qual cosa "és moment d'abordar esta situació", ha destacat.

En esta línia, ha apuntat que es podrien destinar més de 300 milions d'euros als ajuntaments (un 12% dels tributs de la Generalitat) per a així prescindir de les subvencions que l'administració autonòmica destina als consistoris. "Aconseguiríem acabar amb el clientelisme polític", ha subratllat Bonig, qui ha afegit que en ocasions les subvencions s'atorguen depenent del color polític de les entitats locals.

"Volem que els ajuntaments reben diners d'acord amb uns criteris objectius", ha incidit la dirigent del PPCV, qui ha assenyalat a més que la Generalitat "ha delegat" servicis en els consistoris -com Xarxa Llibres, Info Dóna o prestacions per Dependència- pels quals estos necessiten finançament per a portar-los a terme. En esta línia, ha assegurat que la dependència "està a punt d'esclatar" per qüestions de "gestió i pagaments, ja que les entitats locals "no tenen finançament".

Bonig ha invitat al president de la Generalitat, Ximo Puig, a "fer seua" esta iniciativa legislativa i a "liderar-la". "A Puig ja no li vaig a demanar que trenque amb Compromís i Podem, preferix una altra dona -referint-se a la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra-, però el PP vol ajudar", ha remarcat.

"UN ACUDIT" DEL PP

Segons el parer del diputat socialista José Muñoz, la iniciativa del PP és "un acudit" perquè "a corre-cuita decidixen regular este marc". En esta línia, ha indicat que a l'any 1999 "ja havia un fons" per a les entitats locals, però "fins a enguany no s'havia dotat".

"És una barbaritat que el PP vinga amb una proposta per a marcar un terreny de joc al qual ha arribat tard", ha subratllat Muñoz, qui tot i això ha assegurat que els socialistes analitzaran la proposta.

"HIPÒCRITA I DEMAGÒGIC"

Sobre esta qüestió, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha considerat "hipòcrita i demagògic" que el PPCV hi haja plantejat esta proposta per a la millora del finançament dels consistoris valencians "després de 20 anys" en els quals "no han estat capaços de millorar el finançament i han aplicat retallades". "El PP el que ha de fer és anar a (Cristóbal) Montoro -ministre d'Hisenda- i demanar-li una reforma del finançament local", ha asseverat Ferri.

Per la seua banda, el portaveu de Podem en les Corts, Antonio Montiel, ha assegurat que des del seu grup analitzaran el text plantejat pels populars, ja que "no es prodiguen en excés en les iniciatives legislatives". "Prestarem atenció", ha afirmat Montiel, que ha esperat que la proposta del PP siga "més seriosa" que la "promesa" per l'exconseller de Solidaritat i Ciutadania, Rafael Blasco, qui ha oferit "3.000 milions d'euros a l'any 2010 per a entitats locals" que "mai s'han produït".

"Ni si vullga es va crear el fons", ha criticat el portaveu de Podem, que ha destacat que en 2016 la Generalitat sí ha aportat 40 milions a un fons per als ajuntaments, al qual ha demanat que se sumen les diputacions. "Nosaltres sí ens creiem el municipalisme, no ho vam utilitzar per confrontar amb la Generalitat", ha postil·lat Montiel.

Consulta aquí más noticias de València.