Puig reafirma la voluntat de tindre una agència tributària abans del final de la legislatura
Puig reafirma la voluntat de tindre una agència tributària abans del final de la legislatura CORTS/FLICKR/INMA CABALLER

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reafirmat la voluntat del Consell de tindre abans que acabe la legislatura una agència tributària valenciana que puga ser "l'espai en el qual confluïsquen els servicis de recaptació de diputacions i els ajuntaments més grans" i capaç de garantir "el dret de la progressivitat fiscal".

Així s'ha pronunciat Puig a la sessió de control al 'president' en les Corts, davant de la pregunta del portaveu de Compromís, Fran Ferri, sobre les mesures posades en marxa per a lluitar contra el frau fiscal a la regió. Sobre aquesta qüestió, ha explicat que les campanyes contra el frau fiscal posades en marxa per la Generalitat han permès identificar un total de 1.800 defraudadors en la Comunitat en el seu primer any, segons ha explicat Puig, que ha indicat que en la primera onada s'han recuperat cinc milions d'euros per a les arques públiques.

Sobre aquesta qüestió, Puig ha explicat que quan el nou Consell va assumir el càrrec l'administració era "incapaç de conscienciar a la societat" sobre la importància de col·laborar amb el pagament d'impostos davant de l'"absència d'un discurs ètic" i el "desinterès en la lluita contra el frau". Així, ha dit que "no pagar era fàcil".

Per a combatre aquesta situació, ha detallat que es van posar en marxa tres campanyes de lluita contra el frau des de l'Agència Valenciana d'Inspecció Tributària amb "requeriments massius" per primera vegada en 20 anys i posant en pràctica una cosa "elemental" com creuar les bases de dades per a localitzar als incomplidors.

Segons ha dit, el pla de xoc contra el frau a l'Impost de Patrimoni ha permès detectar 539 no declarants d'aquest gravamen en 2012 i s'han iniciat altres 111 expedients sancionadors, generant al mateix temps un "efecte paral·lel" pel qual s'han presentat voluntàriament "centenars d'autoliquidacions extemporànies", després de ser conscient la societat que "les vacances fiscals s'havien acabat".

A més, ha dit, s'han creuat les operacions escripturals en notaris amb les declaracions de contribuents, el que ha permès posar 600 operacions "sota sospita", ha afegit el president.

En la lluita contra el frau fiscal, ha prosseguit, una part "fonamental" és l'Agència Valenciana d'Administració Tributària i, per aquesta raó, ha assegurat que se la dotarà de "millors i majors mitjans materials i humans", a més d'apostar per la professionalització de la plantilla, continuant amb la creació del cos superior de tècnics tributaris, la creació d'un cos d'agents tributaris o un sistema informàtic propi per a acabar amb les "zones opaques", tot això amb la voluntat de caminar cap a una agència tributària valenciana abans del final de legislatura.

Segons ha dit Puig, la cultura de pagar impostos és la que distingeix "ser o no ser una societat democràtica" i ha qualificat de "miserable" que algú haja pogut arribar a president dient que "no paga impostos", referint-se al president electe dels EUA, Donald Trump.

Ferri: "contracte gent del PP"

Fran Ferri ha assenyalat que tenint en compte que el problema valencià no està en les despeses, sinó en els ingressos, "estaria bé que el PP fera ús de la seua bona voluntat" i "pagara la factura de la Ciutat de les Arts i Fira València". "Comptes clars, amistats amigues", ha indicat, i alhora ha suggerit al president que igual que fa la CIA en els EUA quan deté a algun pirata informàtic, "contracte gent del PP perquè l'ajuden a lluitar contra el frau i la corrupció, perquè són els millors experts que tenim".

Alhora, ha subratllat que entre la ciutadania existeix la sensació estesa que "sempre són els mateixos els que paguen els impostos" mentre el Govern aprova "amnisties fiscals per a grans fortunes" i ha alabat la reforma tributària plantejada pel Consell per a "generar més ingressos de manera més justa", una cosa que és "de justícia i sentit comú".

Consulta aquí más noticias de València.