La Policia i el fiscal requisen papers relacionats amb els GP de la Fórmula 1
La Policia i el fiscal requisen papers relacionats amb els GP de la Fórmula 1 Manu Bruque / EFE

La recerca judicial sobre l'anomenat cas Valmor segueix endavant en una nova fase en la qual la titular del jutjat d'Instrucció número 2 de València ha declarat el secret de sumari. Ahir, agents de la Policia Judicial, el fiscal Anticorrupció i el secretari del jutjat es van personar en les oficines de l'empresa pública de la Generalitat Circuit del Motor per a requerir documentació relativa a l'organització del Gran Premi d'Europa de Fórmula 1.

Aquest jutjat investiga suposades irregularitats en l'organització de cinc grans premis entre 2008 i 2012 i manté imputats a l'expedient de la Generalitat Francisco Camps, la exconsellera d'Esports Dolores Johnson i l'empresari i expiloto Jorge Martínez Aspar.

Segons van informar ahir fonts de l'empresa Circuit del Motor, la comissió judicial va acudir a les oficines, situades en el Circuit Ricardo Tormo de Xest (València) a les 9 hores, i van romandre en elles fins a les 13:20 hores.

Tota la documentació retirada, van precisar les mateixes fonts, correspon a l'organització dels cinc grans premis d'Europa que es van celebrar en el circuit urbà de València, bé en la primera etapa, sota la direcció de Valmor, bé posteriorment, sota la supervisió de Circuit del Motor.

Des de la Generalitat van apuntar que facilitarien tot el requerit als agents i van oferir la seua col·laboració perquè s'aconseguisca esclarir els fets investigats. Així mateix, esperen que aquesta actuació no entele el Gran Premi que està previst que se celebre aquest cap de setmana a Xest.

Origen de la causa

La recerca de la F1 es va iniciar per una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció i està oberta per presumptes delictes de prevaricació i malversació de cabals públics.
Entre les diligències sol·licitades pel fiscal en un acte es demana al director general de l'empresa Ciutat del Motor el llibre major de comptes i factures, justificants de pagament, identificació de comptes bancaris i apoderats de les mateixes, així com actes del consell i juntes de Valmor (després de la seua adquisició per la Generalitat). Al president de la Societat Projectes Temàtics se li van reclamar aquests mateixos documents.

Per la seua banda, a la Intervenció de la Generalitat se li va demanar que identificara aquelles partides destinades al finançament mitjançant transferències o les aportacions de capital per a la constitució de les societats públiques Circuit del Motor i Projectes Temàtics, així com descripció de les ampliacions de capital entre 2008 i 2012.

També un informe sobre el reconeixement d'obligacions econòmiques relacionades amb l'assumpció del passiu de Valmor una vegada adquirida per Circuit del Motor (per un euro, assumint un deute superior als 30 milions d'euros), les garanties aportades per l'Institut Valencià de Finances (IVF) en qualitat d'avalista de Valmor i la constitució d'un préstec per 8 milions d'euros per part del IVF a favor d'aquesta última empresa.

30 milions d'euros de deute

Segons han detallat diversos testimonis que han declarat en aquesta causa, al novembre de 2011 el Govern valencià, llavors presidit per Alberto Fabra (PP), va començar les negociacions per a la compra de Valmor, de la qual finalment va absorbir un deute de quasi 30 milions.

Consulta aquí más noticias de València.