Comunitat Valenciana

Joan Ribó pujarà la despesa de l'Ajuntament de València en neteja per les queixes dels veïns

  • Part de l'augment de 33 milions en els comptes de 2017 anirà a neteja, jardins, ocupació i mobilitat.
  • L'alcalde de València diu que la pressió fiscal del Consistori no pujarà.
  • Presenta les grans línies dels comptes en el Consell Social abans de la seua aprovació en el ple.
Joan Ribó en una imagen de archivo
Joan Ribó en una imagen de archivo
AYUNTAMIENTO DE VALENCIA
Joan Ribó en una imagen de archivo

Més diners per a neteja, jardineria, ocupació i mobilitat. Aquestes són les principals novetats del pressupost de l'Ajuntament de València per a l'any 2017 i que més notaran els veïns el pròxim exercici. L'alcalde, Joan Ribó, va avançar ahir davant el Consell Social de la ciutat les línies generals del document que han aconseguit consensuar els tres partits que conformen el Govern local (Compromís, PSPV i València en Comú) després d'una intensa negociació de més de dos mesos no exempta de diferències entre els mateixos.

El propi Ribó va reconèixer que aquests àmbits són els que més queixes han generat, sobretot les manques en la neteja urbana, tant quant als carrers com en la recollida de residus. Els capítols 2 i 4, destinats a serveis a la ciutadania, augmenten en 12 milions d'euros, la qual cosa repercutirà directament en neteja viària, recollida de residus, control de plagues i jardineria. Aquests recursos addicionals “aniran al que demana la gent”, va afirmar Ribó ahir al matí.

Hores més tard, va desvetlar les línies bàsiques del projecte de pressupostos en el Consell Social, un dels òrgans de participació municipal en el qual s'inclouen els grups polítics, sindicats, patronal, veïns, associacions de pares i mares d'alumnes, entitats socials, organitzacions de consumidors i universitats, entre uns altres. El total del pressupost ascendirà a 786,38 milions d'euros, amb un augment de 33 milions d'euros respecte a l'actual exercici 2016.

Ribó va manifestar que els comptes parteixen de la premissa que les aportacions de l'Estat es van a mantenir “encara que és molt probable que augmenten, i tampoc s'han tingut en compte les possibles aportacions de la Generalitat”, va dir. El Govern local segueix demandant a l'Executiu central la subvenció estatal al transport metropolità que tenen Madrid i Barcelona.

En els 76 milions d'euros destinats a despeses i inversions (la mateixa que l'exercici passat), hi ha partides per a parcs i jardins, millora d'edificis culturals, reforma de dependències municipals, renovació del sanejament, urbanització dels barris, plans de regeneració urbana del Cabanyal, el projecte Smart Cities de Red.es, millora dels mercats municipals i infraestructures de l'àrea de mobilitat.

D'altra banda, destaca l'augment de 16,5 milions en la partida de personal, un 7%. “Necessitàvem augmentar les despeses de personal, perquè en els últims quatre anys hi ha hagut una reducció d'entre 100 i 120 persones cada any, la qual cosa suposava un greu problema a l'hora d'executar molts dels serveis que prestem a la ciutadania”, va afirmar Ribó.

En el capítol d'ingressos, el primer edil sosté que aquests s'han aconseguit incrementar sense augmentar la pressió fiscal. Es congelen imposats com l'IBI als immobles, però es mantenen les pujades de l'exercici passat a comerços i s'inclou la reorganització de la taxa que paguen les terrasses de bars i restaurants en funció de la nova distribució de zones. “Es revisa la fiscalitat perquè cadascú pague el que toca”, va dir l'alcalde, En aquesta línia, s'està millorant la gestió tributària amb revisions de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), per al qual no s'havien fet revisions des de l'any 2004.

A més, la reducció del deute i els terminis de pagament a proveïdors han propiciat al Consistori un estalvi de cara al pròxim any 2017 en interessos de 7,4 milions d'euros, és a dir, del 28,3%. En concret, el deute ha disminuït en quasi 80 milions d'euros en un any i mig, per la qual cosa a final d'any s'aconseguirà la xifra de 660 milions d'euros, la més baixa en els últims 12 exercicis. Per la seua banda, el pagament a proveïdors s'ha reduït fins als 6,6 dies de mitjana, enfront dels 60 dies que marcava l'indicador al setembre de 2015.

En xifres

8 milions d'euros es destinaran a la societat Parc Central, que impulsa l'espai verd la primera fase del qual està en construcció.

1,25 milions d'euros pagarà l'Ajuntament a la Generalitat pel pàrquing de la plaça Ciutat de Bruixes, al costat del Mercat Central.

4 milions aniran a la rehabilitació integral del Cabanyal: atenció social, repoblació comercial i rehabilitació de cases.

7 milions d'euros es destinaran a inversions en els barris a través de processos participatius en les Juntes de Districte.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento