Diners
Barcelona ha presentat la proposta de pressupostos pel 2017. EP

L'Ajuntament de Barcelona ha elaborat un ''primer projecte de pressupost'' xifrat amb 2.580,5 milions d'euros, cosa que suposa un increment del 4,7% sobre el pressupost prorrogat del 2016 amb l'afegit de la modificació de crèdit. El pressupost preveu una inversió de 429,1 milions d'euros, un 8% més o 32 milions més que els destinats el 2016. Aquestes inversions van destinades a polítiques socials, creació d'ocupació de qualitat i lluita contra el canvi climàtic.

El tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello ha anunciat que per primer vegada des del 1996 el pressupost municipal preveu un increment de plantilla que suposarà la contractació de 400 noves persones. Pisarello confia que els grups de l'oposició donin llum verda a l'inici del debat pressupostari.

Gerardo Pisarello ha deixat clar en la presentació de la proposta de pressupost que l'equip municipal d'Ada Colau no demana cap ''xec en blanc'' ni es tracta de demanar ''un sí incondicional''. L'objectiu del pas que ha fet L'Ajuntament és ''obrir la negociació'' per poder introduir totes les esmenes que faci falta per millorar la proposta que defensen els grups municipals que donen suport al govern municipal (Barcelona en Comú i PSC).

El primer tinent d'alcalde ha qualificat de ''solvents'' els pressupostos perquè es tracten d'uns comptes ''expansius'' que creixen en base a les transferències de l'Estat i l'increment d'ingressos fiscals de la corporació de la capital catalana.

Pisarello ha assegurat que tot i ser uns pressupostos expansius no s'incompleix amb la regle de despesa de l'administració central, tot i que es necessitarà fer un pla econòmic financer per millorar els ingressos de la corporació.

La despesa corrent de la proposta inicial de l'ajuntament creix un 4,7% més i se situa en 2.580 milions d'euros, una xifra que suposa un increment de 100 milions d'euros més que en aquest exercici del 2016 (amb el pressupost prorrogat i l'ampliació de crèdit) i 210 milions d'euros més que el pressupost de l'anterior equip de govern de l'exalcalde Xavier Trias.

La inversió prevista en el pressupost se situa en 429 milions d'euros, cosa que suposa un increment del 8% en relació amb l'actual pressupost del 2016, amb un increment en xifres absolutes de 31,9 milions d'euros.

La despesa corrent creix un 4% i se situa en 2.151,4 milions d'euros

Pisarello ha presentat la proposta de pressupost al costat de Jaume Collboni, tinent d'alcalde de l'Ajuntament per part del grup municipal del PSC.

Pisarello ha defensat que els comptes presentats compleixen l'objectiu que ''inspira'' al govern municipal d'Ada Colau de lluitar contra les desigualtats i la pobresa, per la creació d'una ocupació de qualitat i per lluitar contra els efectes del canvi climàtic.

Entre les partides que ha destacat Pisarello hi ha una de 17 milions d'euros per dotar per primer vegada el pla de barris destinat a neutralitzar els efectes de la desigualtat en els districtes més afectats per la crisi.

Una de les prioritats és lluitar contra les desigualtatsEn els transcurs de la presentació dels pressupost, Pisarello i Collboni han hagut de respondre a les preguntes dels periodistes sobre si acceptarien la negociació del pressupost de l'Ajuntament amb els de la Generalitat.

Els comptes de la ciutat es debaten a l'Ajuntament

Pisarello ha defensat que els comptes de l'Ajuntament de Barcelona s'han de debatre en el ple municipal de la capital catalana i els comptes de la Generalitat en el Parlament. El tinent d'alcalde ha manifestat que el govern municipal té obertes diverses vies de negociació amb la Generalitat com la continuïtat de la Linia 9 del metro a la Zona Franca o la connexió dels tramvies per la Diagonal però, ha dit, ''els comptes de la ciutat de Barcelona es debaten a l'Ajuntament de Barcelona.

Collboni ha anat més lluny i ha manifestat que ''no hi ha precedents'' de negociacions conjuntes dels pressupostos de l'Ajuntament i de la Generalitat. El líder del PSC ha dit que Barcelona no ha de ser ''moneda de canvi'' de cap negociació fora de l'espai de la ciutat i ha defensat que el pressupost de la ciutat té suficient entitat com perquè no es ''subordini'' a cap altre administració.

A preguntes dels periodistes, Pisarello s'han referit a la qüestió de confiança com a via per aprovar el pressupost. El tinent d'alcalde ha manifestat que si l'equip de govern ha obert la porta d'aquesta negociació és perquè hi ha la possibilitat d'arribar a un acord. ''Naturalment, la moció de confiança és una eina prevista que no ens fa por però ara per ara no està en l'horitzó'' de l'equip de govern.

Pisarello ha explicat que ara hi ha una negociació oberta a tots els grups, que té tot el sentit comú, i de moment ''cap grup de l'oposició ha posat una objecció de fons'' a la proposta de l'Ajuntament, ha reblat.

Pisarello assegura que no els fa por una moció de confiançaEl tinent d'alcalde ha volgut modular el seu posicionament amb crides constants al diàleg i recordant que es tractava d'un intent per part del govern d'obrir un debat per enriquir els comptes i sense la necessitat que es tanqui un acord en dues o tres setmanes.

Calendari

A partir d'ara, la proposta de pressupostos del govern municipal entrarà a la comissió d'Economia i Hisenda la setmana vinent, i se sotmetrà a una primera votació dels grups. Si en rep el vistiplau, arrencarà la tramitació dels comptes, que culminaria al ple de Nadal després de la negociació amb la resta de partits. Ara bé, si els grups municipals tomben d'entrada la tramitació en aquesta primera comissió, el govern d'Ada Colau els podria entrar sense negociar a ple el desembre vinculats a una qüestió de confiança.

Amb un primer 'no' en comissió, previsiblement el consistori tornaria a tombar els comptes del govern municipal, de manera que s'activaria a partir de llavors el mecanisme per revalidar el govern municipal: si els grups de l'oposició no troben candidat alternatiu per assumir l'alcaldia en el termini d'un mes els números de Pisarello i Collboni quedarien aprovats de forma automàtica, un escenari que arribaria en tot cas a principis d'any.

Endeutament

L'impacte del pressupost en l'endeutament de l'Ajuntament de Barcelona suposa una lleugera reducció del pes de l'endeutament en relació amb els ingressos corrent que passaria del 32,9% que es podria tancar aquest exercici del 2016 al 32,8% que es tancarà el final de l'exercici del 2017, lluny del límit del 60% que obliga la legislació vigent per a les administracions públiques, ha explicat Pisarello.

Ampliació plantilla per primer cop des del 1996

Pisarello també ha anunciat que si es dóna llum verda a la proposta de l'equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona, per primer cop des de l'any 1996 hi haurà increment de la plantilla que el tinent d'alcalde ha calculat en unes 400 noves contractacions. Entre aquestes contractacions 148 contractes anirien a cobrir les necessitats dels districtes i 200 persones més a cobrir l'atenció de programes de polítiques socials.

Aquesta ampliació de plantilla suposaria un afegit de 10,7 milions d'euros més per cobrir les despeses de personal per aquest increment de personal, cosa que suposaria un increment del 2,9% del capítol 1 (despeses de personal) de l'Ajuntament de Barcelona.

Consulta aquí más noticias de Barcelona.