El president de la Federació de Centres d'Ensenyament de València (Feceval-CECE), José Manuel Boquet, ha reconegut davant del jutge que quatre treballadors contractats per la patronal cobraven sous de docents de la Conselleria d'Educació sense exercir com a tal, ja que es limitaven a donar cursos de formació a professors, i ha assegurat que esta situació era avalada per l'Administració pública, segons ha pogut saber Europa Press.

Boquet ha declarat este dilluns en qualitat d'investigat als jutjats de València en la causa en la qual s'investiguen presumptes irregularitats en el pagament a col·legis concertats de la Comunitat Valenciana.

Inicialment, Boquet va ser citat a declarar el passat dia 13 d'octubre després de requerir-ho l'Advocacia de la Generalitat, que exercix d'acusació particular, però la seua citació es va posposar a este dilluns després de sol·licitar-ho ell mateix per a poder estudiar-se la causa.

En la seua declaració, el president de Feceval ha explicat que comptaven amb quatre col·laboradors que cobraven d'Educació una nòmina com a docents sense anar a treballar al col·legi, ja que s'ocupaven i van ser contractats per a donar classes de formació a professors.

Esta situació es va estendre des del 2010 a 2013, segons ha indicat el mateix investigat, i ha afegit que era avalada i coneguda per la Conselleria. En concret, ha indicat que Rafael Carbonell, exsecretari autonòmic d'Educació, els va comentar que coneixien esta situació i els va dir que ja ho arreglarien, han indicat a Europa Press fonts coneixedores de la declaració.

Així, ha indicat que durant estos anys funcionaven sense un conveni escrit i formal, i Conselleria ho sabia i cada exercici es comprometia a canviar la situació, segons ha afirmat. Tot i això, les mateixes fonts han assenyalat que no va arribar a fer-se res ja que el suposat frau es va destapar a l'any 2013.

En esta causa ja van declarar davant del jutge, com a testimonis, 10 alliberats sindicals, així com cinc exresponsables de la Conselleria d'Educació. Estos últims han afirmat que desconeixien que s'efectuaren ingressos de més als centres concertats o que es feren abonaments a alliberats de la patronal.

LA CAUSA

El jutjat encarregat d'este procediment investiga presumptes delictes de malversació, prevaricació i falsedat documental. La causa part d'una denúncia interposada per Compromís en què al·ludia a la possible existència d'alliberats sindicals que cobrarien dels diners de la Conselleria destinat a les nòmines dels professors sense fer tasques docents, ja que treballarien com alliberats sindicals per a les organitzacions Federació de Religiosos de l'Ensenyament (FERE) i Federació de Centres de l'Ensenyament Valenciana (Feceval).

En concret, la coalició indicava en la seua denúncia que els pagaments mensuals a docents de centres concertats assumien l'abonament de les hores corresponents dels alliberats sindicals, en funció de la representativitat obtinguda en el sector per les respectives organitzacions sindicals.

Però afegia que, al costat d'estos alliberats sindicals també es retribuïa la nòmina de 10 persones baix l'epígraf 'alliberats patronal', el que suposaria "un finançament irregular" d'uns 350.000 euros anuals.

El fiscal, després d'estudiar esta denúncia i diferent documentació recollida -part d'elles a les pròpies patronals d'ensenyament- va observar presumptes irregularitats en l'actuació amb estos alliberats, així com en uns altres vessants més, de manera que ha denunciat els fets al jutjat.

El ministeri públic també va observar suposats pagaments excessius per concert entre els anys 2008 i 2014, i l'existència d'alguns docents majors de 65 anys que, presumptament, haurien estat cobrat sense exercir cap tipus d'activitat docent.

Consulta aquí más noticias de València.