(Ampliació). El PSOE cau 6 punts després de la dimissió de Pedro Sánchez i és superat per Podem
(Ampliació). El PSOE cau 6 punts després de la dimissió de Pedro Sánchez i és superat per Podem EUROPA PRESS

L'enquesta, donada a conèixer este dilluns, es va realitzar en els primers deu dies d'octubre, just després del convuls Comitè Federal del PSOE del dia 1 que ha acabat amb la dimissió del llavors secretari general del partit, Pedro Sánchez. El CIS ha fet 2.491 entrevistes personals en 255 municipis de 49 províncies, amb un marge d'error de més/menys dos punts.

Segons este Baròmetre, el PP comptava en octubre amb una estimació de vot del 34,5%, gairebé un punt i mitjà per damunt del seu resultat de les eleccions generals de juny. Els Populars no eren en estos nivells des de primavera de 2013, quan gaudien de majoria absoluta.

Tot i que Mariano Rajoy seguix sent el líder polític nacional pitjor valorat, amb una nota de 2,97 punts, el PP també apareix en l'enquesta com el partit amb més suport declarat pels enquestats, amb una intenció directa de vot del 19,6%, i amb millor resultat en la suma de vot directe més simpatia (21,8%).

EL PSOE, EN LA SEUA PITJOR DADA DE LA DEMOCRÀCIA

El fet innovador és que, per tercera vegada en les enquestes del CIS de l'últim any, el PSOE ja no apareix en segona posició. En plena crisi interna, els socialistes recol·lecten en octubre el seu pitjor registre de la història recent amb una estimació de vot del 17%, entre cinc i sis punts per sota de l'enquesta anterior (23,1% de juliol) i els resultats de les generals de juny (22,66%).

En estimbar-se el PSOE, la suma d'Units Podem i les seues confluències de Catalunya (En Comú), Galícia (En Marea) i Comunitat Valenciana (Compromís-Podem), que ja havia superat als socialistes en el Baròmetre de gener d'enguany i en l'enquesta preelectoral del juny passat, torna a conquistar la segona posició amb una estimació de vot conjunta del 21,8%.

L'aliança que lidera Pablo Iglesias només creix set dècimes respecte al seu resultat de les generals del 26 de juny, un augment protagonitzat especialment per Units Podem (13,7%) i per la confluència valenciana (3%), mentre que En Marea només creix tres dècimes (1,6%) i En Comú repetix al 3,5%.

La coalició morada supera a més al PSOE tant en intenció directa de vot (15,8% respecte del 12,3% dels socialistes) com en vot directe més simpaties (18,2% per 16,7%).

Així les coses, el PP amplia la distància sobre els seus perseguidors, amb un avantatge de 12,7 punts sobre Units Podem i els seus aliats, i de 17,5 punts respecte al PSOE.

Ciutadans, per part seua, repeteix en el quart lloc amb una estimació de vot del 12,8%, vuit dècimes millor que en l'enquesta de juliol, quan encara no havia signat amb el PP el pacte d'investidura de Mariano Rajoy, i amb un percentatge semblant al de les generals de juny (13%).

ERC DOBLA A CONVERGÈNCIA

Pel que fa a les formacions d'àmbit territorial, Esquerra es consolida com a primer partit independentista català amb un 3% front a l'1,7% de l'antiga Convergència, i el PNB repetix al capdavant de la política basca amb un 1,3% respecte del 0,8% d'EH Bildu.

Respecte a la valoració de líders, cap supera l'aprovat i esta vegada el millor puntuat és el cap de llista d'En Comú, Xavier Domènech, amb una nota de 4,51 punts, i entre els d'àmbit nacional torna a destacar Alberto Garzón, coordinador d'IU, amb 4,47 punts.

Molt darrere apareixen Albert Rivera, de Ciutadans (3,69); el socialista Pedro Sánchez (3,35); i el líder de Podem, Pablo Iglesias (3,22), tots ells per sobre de Mariano Rajoy (2,97).

Tots ells empitjoren les seues notes, doncs no debades l'enquesta del CIS també reflectix un alt nivell de crítica sobre la conjuntura política, ja que el 88,1% dels entrevistats definia com "mala" o "molt mala" la situació, un punt més que el mes anterior. Es tracta d'un percentatge mai vist en les enquestes del CIS dels últims 20 anys.

Consulta aquí más noticias de València.