Comunitat Valenciana

Les dones a Espanya treballen "gratis" des de principis de novembre fins a cap d'any, segons un estudi

  • MADRID/VALÈNCIA, 7 (EUROPA PRESS)

Les dones a Espanya treballen "gratis" una mitjana de 54 dies a l'any, és a dir, necessiten dos mesos més per a cobrar el mateix que els homes, segons UGT, que ha presentat este dilluns 7 de novembre la seua campanya #YoTrabajoGratis amb l'objectiu de denunciar la bretxa salarial espanyola que se situa al 14,9% (dada d'Eurostat). A la Comunitat Valenciana, supera el 25,4%.

Durant la presentació d'esta iniciativa, la vicesecretària general d'UGT Madrid, Cristina Antoñanzas, ha reclamat la derogació de les dues reformes laborals, "que han fet més dany a les dones", l'aprovació d'una Llei d'igualtat salarial i l'impuls de la negociació col·lectiva per a solucionar esta desigualtat. Sobre esta qüestió, ha denunciat que els plans d'igualtat de les empreses estan "paralitzats".

Antoñanzas ha explicat que la campanya es posarà en marxa este dimarts 8 de novembre en les xarxes socials, coincidint amb el període que les dones "regalen el seu treball". Alhora, ha advertit que les "discriminacions" que les dones patixen a l'accés al mercat laboral, modalitats de contractació, durada de la jornada i interrupcions durant la seua carrera per a les atencions familiars "accentuen la seua precarietat després de la jubilació".

La vicesecretària d'UGT Madrid ha recordat les dades de l'última Enquesta d'Estructura Salarial de 2014, que indica que la bretxa entre salaris bruts mitjans anuals entre dones i homes s'eleva fins al 23,2% i la diferència salari/hora és del 14%. Així, mentre els homes perceben 25.727 euros de mitjana, les dones cobren 19.774 euros, gairebé 6.000 euros menys a l'any pel mateix treball i dos euros menys l'hora.

"Esta diferència, acumulada al llarg de la vida laboral, ascendix a més de 200.000 euros", ha subratllat Antoñanzas, que també ha recordat que dels gairebé huit milions de dones que van treballar enguany, més de dos ho van fer a temps parcial: Una de cada quatre empleades té un contracte a temps parcial i més d'un milió i mig van accedir a este tipus de jornada com a única opció d'entrar al mercat de treball, "no per voluntat pròpia".

També ha advertit, amb dades d'esta mateixa enquesta, que un milió i mig de dones a Espanya cobren com a màxim el salari mínim -9.034,20 euros anuals bruts-, una xifra que es reduïx llevat la meitat a l'homes.

Només una de cada tres pensions del sistema contributiu de la Seguretat Social la percep una dona. Si es té com a referència el tram d'edat de 65 a 69 anys, els homes reben una pensió mitjana de 1.327,20 euros i les dones 860,79, una bretxa en este tram que supera el 35,14%.

DIFERÈNCIES PER COMUNITATS AUTÒNOMES

UGT assenyala en una taula, amb dades de l'Enquesta Quadriennal d'Estructura Salarial 2014, publicada l'octubre passat, les diferències entre comunitats autònomes sobre la bretxa salarial entre homes i dones. Per sobre de la mitja espanyola (23,2%) se situa Navarra (29,6%), Cantàbria (28,4%) i Astúries (27,3%).

També per damunt de la mitjana se situen Catalunya (25,9%), Andalusia (25,6%), la Comunitat Valenciana (25,4%), Aragó (25,3%), Múrcia (25,7%), el País Basc (23,9%), La Rioja (23,5%). Per baix de la mitjana, Castella i Lleó (22,8%), Madrid (21,5%), Galícia (20,9%), Balears i Castella-la Manxa (20%), Extremadura (16,4%) i Canàries (11,8%). En estes dues últimes coincidix que els salaris són més baixos que a la resta d'autonomies.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento