Comunitat Valenciana

El Consell advoca per fomentar espais de treball amb l'AVL per a "millorar l'ús social del valencià"

  • Segons una enquesta de l'AVL, el 85% de la població considera que el valencià s'hauria d'usar igual o més que actualment.
  • L'estudi assenyala que un 47% de la població valenciana no llig en valencià, i un 65% no és capaç d'escriure en aquesta llengua.
  • El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, agraeix el treball desenvolupat per l'AVL.
Rubén Trenzano en la AVL
Rubén Trenzano en la AVL
AVL
Rubén Trenzano en la AVL

El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, ha destacat aquest divendres la necessitat de "fomentar espais de treball preferents" amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) "en la línia de millorar l'ús social de la llengua" i, a més, "emprendre accions immediates per a impulsar el valencià com a instrument de cohesió social", segons ha informat l'ens normatiu en un comunicat.

Trenzano, a la seu de l'AVL, ha repassat els principals aspectes d'una enquesta de 2015, que assenyala que el 85% de la població considera que el valencià s'hauria d'usar igual o més que actualment. Tot i això, l'estudi també indica que "el 49% no és capaç de parlar bé en valencià, i la situació s'agreuja quan es fa referència a les activitats de llegir i escriure".

El director general de Política Lingüística ha assenyalat que un 47% de la població valenciana no llig en valencià, i un 65% no és capaç d'escriure en aquesta llengua. "Així i tot, la situació millora si es comparen les últimes dades amb les de l'enquesta del 2010", ha manifestat.

Rubén Trenzano ha destacat la necessitat d'"aplicar polítiques que donen un nou impuls al valencià, acciones immediates", com per exemple el decret de plurilingüisme, el decret d'usos institucionals i administratius, l'oficina de drets lingüístics, ajudes institucionals, un pla d'acompanyament lingüístic de treballadors públics i un òrgan de coordinació supramunicipal.

Finalment, el responsable de Política Lingüística de la Conselleria d'Educació ha agraït a l'AVL "el paper destacat que ha jugat i juga a favor del valencià, amb totes les obres normatives que han sigut publicades i que són d'una gran importància per a aconseguir la igualtat lingüística i la cohesió social".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento