El Consell declara BIC Immaterial les activitats tradicionals de l'Albufera

  • Concretament, es tracta de la pesca artesanal i la navegació a vela llatina, amb la finalitat de "salvaguardar el patrimoni cultural valencià".
  • La pesca tradicional continua desenvolupant-se al Palmar, Catarroja i Silla i es regula d'aquesta manera les diferents modalitats existents.
  • L'ús de la vela llatina en L'Albufera continua practicant-se a l'estany i als poblats marítims del Cabanyal, el Canyamelar i el Grau.
La Albufera
La Albufera
JARDÍ BOTÀNIC UV

El Consell ha decidit declarar Bé d'Interès Cultural Immaterial (BIC) les activitats tradicionals de l'Albufera de València: la pesca artesanal i la navegació a vela llatina, segons ha informat la vicepresidenta i portaveu, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern valencià.

L'objectiu és "salvaguardar el patrimoni cultural valencià", ja que es tracta "de manifestacions residuals de formes de vida que el progrés i els canvis socials han anat fent desaparèixer".

La pesca tradicional de l'Albufera és una activitat, el manteniment i difusió de la qual és "de gran importància per a conèixer el nostre passat". L'activitat s'articula actualment a través de les tres comunitats de pescadors que existeixen: la del Palmar, la de Catarroja i la de Silla, i que regulen, dins del seu àmbit territorial, la pesca artesanal en les diferents modalitats com són la pesca en llocs fixos i la pesca ambulant.

Per la seua banda, l'ús de la vela llatina en L'Albufera, que es va estendre a partir de l'època romana i va continuar durant la dominació musulmana, s'ha prolongat sense interrupció fins a l'actualitat tant a l'estany, com en els poblats marítims del Cabanyal, el Canyamelar i el Grau.

Actualment, es considera una forma d'activitat recreativa. L'interès per la seua supervivència s'ha materialitzat en diverses associacions com la de Silla i Catarroja, aglutinades en la Federació Cultural Valenciana de Vela Llatina, i que tenen com a objectiu conservar i protegir tant els diferents tipus d'embarcacions tradicionals, com les tècniques i els oficis vinculats a la seua construcció artesanal.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento