Comunitat Valenciana

El Consell reserva 5,9 milions per a la Llei de Funció Social de l'Habitatge i 57 per a conservació de carreteres

  • La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha reservat en el projecte de pressupostos de la Generalitat per a 2017 un total de 5,9 milions per a la futura Llei de Funció Social de l'Habitatge en el qual serà el seu primer any d'aplicació, i consigna també 57 milions per al manteniment i millora de la seguretat viària a la xarxa de carreteres valencianes.
La consellera María José Salvador
La consellera María José Salvador
INMA CABALLER/CORTS VALENCIANES
La consellera María José Salvador

Així ho ha indicat la titular del ram, María José Salvador, que

ha explicat que es tracta d'uns pressupostos "responsables" amb els quals s'intenta posar en primer pla a les persones i especialment el dret a l'habitatge, amb uns comptes que créixer un 8,45% respecte a 206, fins a 354,8 milions d'euros, amb pujades en tots els programes menys en Infraestructures Públiques, a causa de la reducció de despeses financeres, una baixada "positiva", ha recalcat.

En el programa de Direcció i Servicis Generals ha destacat la baixada de les despeses corrents i la pujada de les despeses financeres "per a cobrir reclamacions i sentències contra la Generalitat, generalment per certificacions o ajudes no pagades en la legislatura anterior". Ha posat com a exemple les ajudes a l'habitatge, que "van començar a no pagar-se abans de finals de 2014 i en diversos casos han provocat sentències contràries a la Generalitat, que ara ha de pagar els interessos corresponents".

En matèria d'Arquitectura, Habitatge i Projectes urbans, "gairebé invisible la passada legislatura", la consellera ha assenyalat que en dos anys s'han destinat 170 milions d'euros, mentre la suma en els quatre anys de l'anterior legislatura era de 199.

En termes generals, el programa d'Habitatge puja un 15%, fins a 90 milions d'euros, i es manté la línia per a actuacions d'emergència social i pobresa energètica, tot i que baixa de 5,9 a 2 milions perquè, ha explicat, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives es fa càrrec de les ajudes per a pal·liar la pobresa energètica i Habitatge assumix el pagament de lloguers corresponent a la convocatòria de 2016.

Es consignen diverses línies per al desenvolupament de la Llei de Funció Social de l'Habitatge, tant per als servicis de mediació amb entitats com per a lloguers d'emergència i altres mesures per a previndre desnonaments, per un total de 5,9 milions. A més, es consignen 7,2 milions per a la rehabilitació del parc públic d'habitatges, un 3,6% més, i puja la quantitat destinada al Pla Estatal de Foment del Lloguer 2005-08 i 2009-12 per "compromisos pendents de pagament" d'anteriors legislatures.

Com a novetat, es crea una línia de 3 milions per a la renovació i millora de l'interior dels habitatges de particulars, dins del Pla Renhata.

Respecte a l'EIGE, el seu pressupost cau més del 50%, una "bona notícia" per la reducció de passius financers en 39 milions per al pagament de préstecs que havia formalitzat l'anterior Consell.

D'altra banda, la consellera ha detallat el treball fet en Ordenació del Territori i Urbanisme, amb el treball per a la modificació de la LOTUP o la presentació del Pla d'Acció Territorial metropolità de València, i ha avançat que els pressupostos disposen 4,1 milions per a "previndre el pagament de majors preus, via sentència, per les expropiacions que es van fer fa anys en la ZAL de València, un altre regal al qual afrontar", ha ironitzat.

INFRAESTRUCTURES I TRANSPORT

Salvador ha explicat que es consignen 57,2 milions per al manteniment de la xarxa de carreteres "per a garantir que estiga en condicions òptimes es servici" i ha lamentat que "el 33% del pressupost d'infraestructures està hipotecat per pagar obres ja inaugurades o paralitzades per l'antic govern", com els pagaments ajornats de l'Autovia de la Plana o l'Avinguda de Dénia a Alacant, que es van acabar el 2010 i se seguiran pagant "fins a 2020".

Davant d'esta "crua realitat" la Conselleria començarà "un conjunt de xicotetes obres de millora de la seguretat viària" i de protecció acústica en diverses carreteres.

En transports, entre d'altres partides apareixen dues línies noves, per a finançar l'Autoritat del Transport Metropolità de València -inclosa a la llei d'acompanyament- i l'Agència de Seguretat Ferroviària, que es regula a l'avantprojecte de llei de seguretat ferroviària que tramita la Conselleria actualment.

Augmenten els fons destinats a FGV, especialment en inversions, amb 22,6 milions dels quals més de 16 aniran al TRAM d'Alacant, especialment a la línia 9, i 6 milions per a Metrovalencia. Una altra línia, ha dit, preveu la inversió per a reprendre les obres del túnel de la Serra Grossa.

PP: "PAPER MULLAT"

El diputat del PP Alfredo Castelló ha qüestionat la gestió de la consellera en matèria d'habitatge davant del "poc èxit" de la lluita contra els desnonaments i ha posat com a exemple que des que va assumir el càrrec han estat desnonades "42.000 persones". A més, ha qüestionat la futura Llei de Funció Social de l'Habitatge, que "no ha agradat ningú" i ha posat en dubte l'execució del pressupost de 2016. "És lamentabilíssim", ha dit, per a agregar que el nou pressupost és "paper mullat".

Salvador ha enlletgit al PP que "s'atrevisca" a parlar de política d'habitatge quan "van fer HPO en primera línia de platja, totes buides" o van deixar "340 milions de deute d'ajudes" i "1.400 expedients tirats al calaix" per valor de 60 milions. "No té legitimitat moral", li ha dit.

C'S: "COSTA MÁS L'ALL QUE EL POLLASTRE"

Des de Ciutadans María José García ha admès que hi ha "recursos il·limitats i insuficients", però ha criticat la "distribució dolenta per programes" perquè a inversions reals es destina un terç i "costa més l'all que el pollastre", ha dit. César Jiménez (Podem) ha apuntat que caldria començar a "planejar infraestructures noves" malgrat els recursos limitats existents.

Per la seuaa banda, la diputada de Compromís Belén Bachero ha assegurat que estos comptes "tornen la dignitat i la decència arrabassada per 20 anys del PP amb corrupció i obres faraòniques" i la socialista Sandra Martín ha destacat el "gir social sense oblidar les inversions per a agregar que "no es pot solucionar en dos anys el malbaratament de dues dècades".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento