Comunitat Valenciana

Educació dobla el pressupost de formació del professorat i preveu 1,5 milions per a estades a l'estranger

  • VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)
Vicent Marzà
Vicent Marzà
I.CABALLER/CORTS VALENCIANES
Vicent Marzà

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha destacat este dijous l'augment que el projecte de pressupostos de la Generalitat per a 2017 recull en el seu departament pel que fa a despeses de personal, amb un increment del 2% fins a arribar a 2.300 milions, i ha remarcat la seua aposta per una nova baixada de ràtios el pròxim curs i per la formació del professorat, una àrea que dobla el seu pressupost i que preveu 1,5 milions d'euros per a estades de docents a l'estranger per a aprendre llengües.

Així ho ha assenyalat durant la seua compareixença en comissió en les Corts Valencianes per a explicar el projecte de pressupostos de 2017 en la seua Conselleria, que té 4.527 milions d'euros, fet que suposa un augment del 5,4% respecte al pressupost de 2016. Marzà s'ha mostrat "molt satisfet" davant d'estos comptes, que segons ha remarcat són "les millors que es podien presentar" donat l'"infrafinançament i els deutes arrossegats de la nefasta gestió de governs anteriors".

Segons ha dit, s'han seguit els criteris d'eficiència -reduint les partides que no s'executen o les despeses de l'administració- i prioritzant qüestions que incidixen al "dia a dia", entre les quals ha citat el bo infantil (33 milions consignats, un 9% més interanual), el servei de menjador (63 milions, un 10,5% més) i els bancs de llibres, amb 28 milions per a la reposició dels llibres i "consolidar" XarxaLlibres, que té més de 360.000 participants.

S'ha referit també a la disminució (-833.000 euros) de la consignació pressupostària per a ajudes al transport, tenint en compte que "hi ha més línies col·lectives, s'arriba a més gent, i no són tan necessàries línies individuals".

PROFESSORAT

Pel que fa a la plantilla docent, ha manifestat la voluntat de seguir apostant per la baixada de ràtios, que s'ha pressupostat per al pròxim exercici i ha recordat que este curs hi ha 2.871 professors més que l'anterior i s'ha reduït el temps de substitucions.

A més, en els comptes de 2017 es consignen 21 milions d'euros per a la formació dels docents, un augment del 103%, i tindrà un paper rellevant, ha dit, la formació en idiomes i la capacitació per a donar classe en anglès i valencià per a desenvolupar "com toca" el nou decret de plurilingüisme.

Davant de la pregunta de la diputada socialista Eva Alcón sobre la intenció de no convocar oposicions docents en 2016 i acumular les places a una oferta posterior, el conseller ha afirmat que l'objectiu és acumular les ofertes públiques d'ocupació perquè siga més gran i "fer passar per l'oposició a la gent poques vegades" davant del procés "dur emocionalment" que suposa: "Més val fer una oposició amb moltes places que tres oposicions amb poques, que l'únic que fa és fer patir molta gent amb menys opcions d'obtindre plaça".

Pel que fa a la promoció del multilingüisme, la partida puja un 12,7%, fins a 14,7 milions d'euros, amb l'objectiu que la Comunitat s'acoste a la inversió que realitzen altres comunitats amb llengua pròpia amb Governs tan "poc sospitosos" com Galícia.

La diputada de Ciutadans Mercedes Ventura ha qüestionat que la línia per a la promoció del valencià arribe a zones com el Carxe murcià quan, segons la seua opinió, existixen "altres prioritats", davant del que el conseller ha replicat que esta àrea està inclosa perquè el Consell d'Europa diu que s'havia d'incloure-la. El diputat de Compromís Josep Nadal ha criticat que per a alguns la promoció del valencià és "l'assignatura maria, la germana pobra".

La diputada de Podem Sandra Mínguez ha preguntat al conseller sobre línies d'ajudes a centres que segreguen per sexes, i el conseller ha replicat que és una cosa que no li agrada però la LOMQE "blinda que puguen tindre accés a este concert", i ha remarcat la necessitat de canviar la llei i que el sistema de concerts seguisca els criteris pels quals es va crear: concertar només on no arribe la pública. A més, el conseller ha criticat que el PP diga que defensa a la concertada quan va caler pressupostar per a 2016 un total de 6 milions d'euros per a afrontar els "impagaments" dels seus Consells a docents d'esta xarxa.

INFRAESTRUCTURES

El pressupost previst per a la inversió en infraestructures educatives és de 133 milions, un 76% més respecte a 2016, amb l'objectiu de revertir la situació "heretada" d'antics governs. Este ha estat un dels punts especialment qüestionats per la diputada del PP Beatriz Gascó, que ha criticat que el Mapa d'Infraestructures Escolars posat en marxa ha estat incomplit i "no és viable". "La seua gestió està sent nefasta", ha reprotxat a Marzà, alhora que ha enlletgit la baixa execució pressupostària en diferents programes del pressupost de 2016.

El conseller ha xifrat en un 89% les inversions executades i tot i que ha reconegut que algunes construccions s'han endarrerit, al final "han començat i estan licitades" mentre el PP col·locava "cartells de 'ací la teua nova escola' en solars durant nou anys". A més, ha remarcat que amb els 1.000 milions de sobrecostos en Ciesga es podrien haver construït totes les infraestructures pendents i ha reivindicat que enguany s'ha recuperat en els pressupostos "la inversió de les millors èpoques en Educació" a la Comunitat Valenciana.

Un altre dels aspectes més qüestionats pel PP ha estat l'"atac" a l'FP Dual amb l'eliminació de línies, al que Marzà ha respost que esta servix perquè els estudiants es formen i treballen en l'empresa de manera que ho ha de pagar l'empresari i s'han tret "ajudes als estudiants que estaven directament a les empreses".

UNIVERSITATS

Pel que fa a les universitats, Marzà ha destacat que la partida té 866 milions, fet que suposa un augment de 94 milions que, tot i això, es destina en gran part a "pagar el deute de l'anterior govern amb les universitats". "Podríem fer moltes coses si s'haguera gestionat millor", ha dit el conseller, que ha precisat que hi ha 99 milions consignats per a "pagar el deute de les universitats amb el banc pels impagats del Consell" quan "hauria diners per a pagar".

Alhora, les beques universitàries s'incrementen en un 5,66 milions i es destinen 6 milions d'euros a millorar els complements retributius del personal docent investigador i del personal d'administració i servicis.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento