Comunitat Valenciana

Un estudi de Fisabio pretén reduir al 80% el nivell de pesticides en atmosfera mitjançant el reg localitzat

  • El consorci d'investigadors de la Comunitat Valenciana ha presentat un projecte d'investigació que pretén reduir al 80% el nivell de pesticides en l'atmosfera mitjançant el reg localitzat. El projecte té finançament de la Unió Europea per valor de 1.334.000 euros, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.
Pesticidas en un campo de arroz
Pesticidas en un campo de arroz
FLICKR/GARYCYCLES8
Pesticidas en un campo de arroz

Integrat per l'Àrea de Seguretat Alimentaria de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Comunitat de Regants Canal Xúquer Túria Sector II l'Alcúdia i les empreses JAP Energètiques Mediambientals SL (coordinadora del grup) i Qualitas, Obres, Servicis i Enginyeria S.L., el projecte del consorci estudia "minimitzar" l'impacte de l'ús de plaguicides en l'atmosfera fins a en un 80% a través de la posada en pràctica d'una nova metodologia d'aplicació "menys contaminant, més respectuosa amb el medi ambient i, al mateix temps, més eficaç".

Fins a hui, ja s'ha realitzat la selecció dels plaguicides i les parcel·les on es realitzarà l'estudi, així com el disseny de la xarxa de reg i les tècniques de monitorització. "El sistema es basa en la irrigació localitzada, és a dir, en l'aplicació del plaguicida directament en l'arrel de les plantes, d'esta manera es reduïx el contingut de plaguicides a l'aire en evitar els efectes de deriva, volatilització i arrossegament pel vent", ha explicat Clara Coscollá, investigadora de la Fundació Fisabio.

La Fundació Fisabio serà l'encarregada de fer el seguiment i l'avaluació de l'impacte de la nova metodologia en el que respecta al seu efecte en la salut pública i el medi ambient. Durant l'aplicació convencional, els pesticides treballadors al camp poden desplaçar-se cap a diferents compartiments com l'aire, l'aigua i el terra, i va arribar a zones molt allunyades de l'àrea d'aplicació.

Investigadors de la Fundació Fisabio mostraran l'aire durant l'aplicació de plaguicides mitjançant captadors. El període de mostreig es realitzarà a la primavera (durant els mesos de març a juny) i tardor (de setembre a novembre) de 2017 i 2018, tant en les parcel·les de tractament alternatiu (degoteig) com en les parcel·les que reben tractament convencional (polvorització).

ANÀLISI DE 79 PLAGUICIDES

En total, s'analitzaran 79 plaguicides d'ús convencional en agricultura a la Comunitat Valenciana per als cultius de cítrics, caquis i fruiters d'os. Per a comparar l'efecte dels esmentats plaguicides en la salut pública, s'han seleccionat quatre grups de població als qui es prendran mostres d'orina.

Un dels grups de població estarà format per pagesos que realitzen tractaments de plaguicides de manera convencional; i un altre, per tècnics de manteniment o operadors de reg localitzat. Les mostres es prendran abans i després de cada aplicació de plaguicides.

La nova tècnica permetria una disminució "significativa" de l'exposició dels aplicadors de plaguicides a l'eliminar la polvorització i, per tant, l'exposició directa a certs plaguicides.

Alhora, el projecte preveu la presa de mostres d'orina a nens d'edats compreses entre els 6 i els 12 anys de col·legis públics urbans, d'una banda, i de col·legis públics rurals, per una altra. Això permetrà comparar l'exposició als plaguicides entre zones rurals i urbanes. La presa de mostres es realitzarà durant el període d'aplicació que coincidix amb el període escolar, previst per al mes de maig de 2017.

La Unió Europea ha recolzat esta iniciativa a través de la concessió d'un projecte LIFE, que tindrà una durada de tres anys, i ha valorat el fet que esta metodologia desenvolupada en la Comunitat puga ser aplicable a la resta de països del continent, de manera que "contribuïx al desenvolupament sostenible i a aconseguir els objectius i metes de l'Estratègia Europa 2020, i de les estratègies i plans pertinents de la Unió en matèria de medi ambient i clima".

A l'acte de presentació del projecte han assistit la directora general de Salut Pública, Ana María García; María Teresa Cháfer, directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna; Roger Llanes, director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca; Vicent Yusà, subdirector general de Seguretat Alimentària i Laboratoris de Salut Pública i José Antonio Manrique, director gerent de la Fundació Fisabio i María Dolores Corvinos (JAP Energètiques).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento