Comunitat Valenciana

Bravo es queixa del pressupost per a Justícia perquè és "molt ajustat" i diu que espremerà "fins a l'últim cèntim"

  • La consellera de Justícia i Administració Pública, Gabriela Bravo, s'ha queixat del pressupost que destinarà el Govern valencià per al seu departament en 2017 ja que és "molt ajustat", tot i que situa les xifres en un context de crisi econòmica i d'"infrafinançament" de la Comunitat. També ha anunciat que demanarà al Govern -una vegada constituït- la posada en marxa de nous jutjats en l'autonomia.
Gabriela Bravo en la Comisión de Presupuestos de las Corts
Gabriela Bravo en la Comisión de Presupuestos de las Corts
CORTS
Gabriela Bravo en la Comisión de Presupuestos de las Corts

Bravo s'ha pronunciat així durant la seua intervenció a la comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts, on este dimecres ha exposat les principals línies pressupostàries de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques per a 2017.

El pressupost del seu departament per al pròxim exercici és un 6% superior al de 2016, tot i que Bravo ha manifestat que haguera preferit disposar de més. "Necessitaríem més, no ho oculte, però estic segura que al terme de la legislatura haurem complit amb els compromisos: convertir la justícia en una de les prioritats de l'agenda política de la Comunitat i dotar la Generalitat d'una administració que responga a les necessitats reals de la ciutadania".

La consellera ha manifestat en esta línia que cal tancar un pressupost que situe la justícia com una prioritat en la Carta social dels drets de la Comunitat: "Confie que així ho faran i que, en el procés de debat dels pressupostos, sàpiguen millorar aquelles partides que no hàgem sabut dotar de manera suficient", ha reclamat als diputats de les Corts. Tot i això, ha insistit que espremerà

"fins a l'últim cèntim amb esforç i també amb una mica d'imaginació per a donar continuïtat al projecte que volem per a la Comunitat", ha subratllat.

Sobre estes xifres, la diputada de Compromís Fabiola Meco ha coincidit que invertir en justícia és "rendible" i "redunda en qualitat democràtica", i ha advertit que veient els números a ella també li haguera agradat "vore altres" diferents que "hagueren significat una aposta decidida per la justícia. Seguix sent deficitària", ha lamentat.

El diputat de Compromís Paco García ha afirmat que "cap està mai content amb el pressupost" però ha advertit que si el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "donés a la Comunitat el finançament que li correspon, estaríem molt més contents". També ha destacat que la justícia "ja no és la germana pobra ja que s'incrementa el pressupost en números relatius". En esta línia, la diputada del PSPV Rosa Peris ha afirmat que el pressupost de justícia "és el d'una aposta per la consolidació perquè trenca amb la tendència negativa de la pèrdua de recursos".

Per la seua banda, la diputada del PP María José Ferrer Sansegundo ha lamentat que la justícia "és la maría d'este Botànic -referint-se a l'Acord del Botànic"- i ha criticat que siga la segona, per la cua, pel que fa al pes el pressupost global del Consell. "Justícia és l'única Conselleria que no incrementa el pes total. Avanç zero. Això no és per a molta complaença".

La diputada popular ha afegit en este sentit que el pressupost per a este departament està "molt per baix" que el destinat a altres servicis públics com educació, sanitat, polítiques inclusives, economia, habitatge o agricultura. "Vostè no pot estar contenta", li ha manifestat.

Sobre esta qüestió, Bravo ha insistit que no són els pressupostos que a ella li agradarien, però ha afirmat que li sorprèn la "demagògia" de la diputada i el seu discurs "fàcil" comparant els pressupostos de justícia amb els de sanitat. També li ha recriminat que bona part de les seues partides han d'anar destinades a pagar l'"herència" del seu partit, el PP, en pagaments de noves seus.

NOUS JUTJATS I REFORMES

El departament de la Direcció General de Justícia comptarà en 2017 amb 275.488.700 euros, un 6,5% més que l'exercici anterior. En este àmbit, Bravo ha lamentat que el Ministeri de Justícia no hi haja atès la "reiterada" reclamació valenciana de nous òrgans judicials. Segons la seua opinió, "el bloqueig del Decret del 2010 de creació de 15 òrgans judicials que l'antic Consell no va atendre, incrementa el dèficit de jutjats que la Comunitat arrossega".

D'altra banda, ha manifestat que la partida destinada al Consell de Col·legis d'Advocats de la Comunitat té una pujada de gairebé un milió d'euros, un 3,43% més, i al voltant de 400.000 euros per al Col·legi de Procuradors, un 10% a l'alça. El pressupost també té 18,9 milions per a edificis judicials -un 15,88% més-.

Pel que fa al torn d'ofici, el diputat de Ciutadans Antonio Subiela ha demanat a Bravo que "no traguen pit" amb els diners destinats perquè "no poden fer-ho". "Estem contents amb l'increment però seguim pensant que és insuficient", li ha manifestat, i la consellera li ha recordat que

actualment el Consell està al corrent dels pagaments amb aquest col·lectiu i ha incidit a l'augment de la partida.

Alhora, a Bravo se li ha preguntat per les taxes judicials. En concret, la diputada del PSPV Rosa Peris li ha interpel·lat per què no es preveu cap partida en el pressupost amb els diners que cal invertir en la justícia a través d'allò recaptat amb les taxes judicials de l'executiu central. Sobre esta qüestió, la consellera ha lamentat que "ni tan sols el Ministeri de Justícia sap el que ha fet Hisenda amb els diners de les taxes".

Esta mesura -les taxes- va ser una "estafa" per als ciutadans, ha asseverat Bravo, i ha manifestat que "els únics que s'han beneficiat de les mateixes ha estat l'erari públic, però l'estatal". "En justícia -ha afegit- ens han sabut donar resposta perquè ni tan sols ells saben què s'ha fet amb els diners. Per descomptat que no ha anat ni a modernitzar la justícia ni tampoc a la justícia gratuïta", ha criticat.

LLEI DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

En matèria de Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Bravo ha indicat que el primer apartat té una dotació de 3,3 milions, fet que suposa un increment d'un 69,3% respecte a 2016 per la posada en marxa d'actuacions previstes a l'avantprojecte de la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat, "que prompte serà traslladada al Consell per a la seua aprovació inicial", ha asseverat. El programa de Processos Electorals té un 44,7% menys que l'exercici anterior per no ser 2017 any electoral.

En el departament d'Administració Pública, la consellera ha indicat que es tindrà 6,7 milions, un 4,5% més que en 2016 per a dos programes: el de Formació i Estudis; i el de Funció Pública. Sobre esta qüestió, Bravo ha especificat que el pressupost preveu que a partir de l'1 de gener de 2017 el personal funcionari percebrà el 100 per cent corresponent a la carrera professional. També ha asseverat que en 2017 es remetrà a les Corts l'avantprojecte de Llei de Funció Pública Valenciana, que anirà acompanyat del Pla d'Igualtat de Dones i Hòmens en la Funció Pública i del Pla Estratègic de Recursos Humans.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento