Comunitat Valenciana

La Jutgessa del cas ‘Emarsa’ obri judici i inclou ja a l'empresari fugit

  • La trama pel saqueig de 23 milions en la depuradora de Pinedo entre 2014 i 2010 acumula 25 acusats.
  • El nou acte d'obertura de judici oral inclou a l'empresari que es va escapolir tres anys de la Justícia a Moldàvia.
  • S'investiguen delictes de suborn, prevaricació, malversació i falsedat.
La depuradora de Pinedo supuestamente saqueada con un agujero de 23 millones de euros.
La depuradora de Pinedo supuestamente saqueada con un agujero de 23 millones de euros.
20minutos
La depuradora de Pinedo supuestamente saqueada con un agujero de 23 millones de euros.

La jutgessa que instrueix el cas Emarsa ha ampliat l'acte d'obertura de judici oral que va redactar al novembre de 2014 per a incloure en la seua acusació a l'empresari Jorge Ignacio Roca Samper, fugit de la justícia durant anys però finalment detingut i processament.

En un acte, la magistrada Silvia Vivó considera que existeixen “indicis racionals de criminalitat” contra Roca Samper com a cooperador necessari d'un delicte continuat de malversació de cabals públics i com a autor d'un delicte continuat de falsedat documental.

Roca va estar fugit de la Justícia més de tres anys, va ser detingut al juliol de 2015 a Moldàvia, extraditat el passat 15 d'abril i tres dies després la jutgessa, a petició de la Fiscalia, a la qual es van adherir totes les acusacions, va acordar presó provisional comunicada sense fiança. La seua detenció es va produir tres mesos abans que començara el judici contra els altres 24 acusats de dissenyar i participar d'un entramat empresarial que durant almenys sis anys (entre 2004 i 2010) va sostraure al voltant de 23 milions d'euros de fons públics de l'Empresa Metropolitana d'Aigües Residuals (Emarsa), encarregada de la gestió de la depuradora de Pinedo.

La jutgessa considera a aquest empresari responsable civil directe en la quantitat de 17,2 milions d'euros, de forma conjunta i solidària amb els acusats Enrique Crespo, José Juan Morenilla, Ignacio Bernácer, Esteban Cuesta, Enrique Arnal, José Luis Sena, Enrique Sena i Vicente Ros.

En el mateix Acte, la jutgessa ordena que es mantinga presó provisional comunicada i sense fiança per a Roca, li informa que disposa de 20 dies per a presentar escrit de defensa i reclama la seua compareixença en el jutjat hui a les 10 h.

En l'acte d'obertura de judici oral dictat per aquest mateix jutjat al novembre de 2014 es van dirigir acusacions de prevaricació, malversació, suborn i falsedat documental contra 24 acusats entre els quals no estava Roca Samper, per trobar-se en parador ignorat, amb ordre de crida i cerca internacional.

Entre els principals imputats en aquesta causa estan l'expresident de Emarsa, ex alcalde de Manises i ex vicepresident de la Diputació, Enrique Crespo; el gerent de Emarsa de 2004 a 2010, Esteban Cuesta, i el director financer de l'empresa entre 2006 i 2010, Enrique Arnal. També figuren l’ex gerent de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües (Epsar), dependent de la Generalitat, José Juan Morenilla; i l’ex cap de departament de Epsar, Ignacio Bernácer.

Penes de fins a 14 anys de presó

La Fiscalia ha demanat 14 anys de presó per a Crespo, Bernácer i Morenilla, 12 per a Cuesta i penes que van des dels 8 als 2 anys de presó per a la resta d'acusats de participar en el presumpte saqueig de la depuradora de Pinedo entre 2004 i 2010.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento