Comunitat Valenciana

El retard en els judicis laborals arriba encara a l'any i mig en València

  • Els jutjats del social han registrat 9.178 demandes durant el primer semestre.
  • L'allau d'acomiadaments de l'inici de la crisi ha donat pas a conflictes per deutes o vacances.
  • La llei dóna prioritat per a anar a judici als acomiadaments i la vulneració de drets bàsics.
Ciudad de la Justicia de Valencia
Ciudad de la Justicia de Valencia
EUROPA PRESS
Ciudad de la Justicia de Valencia

Tenir data per a la celebració d'un judici de naturalesa laboral pot demorar-se en València fins a un any i mig. Els jutjats del Social de la ciutat segueixen vivint “una situació complicada” malgrat els quatre jutges de reforç que disposen. Aquesta dotació extraordinària ha aconseguit “reduir alguns mesos” els assenyalaments, però encara hi ha casos en els quals l'espera arriba a l'any i mig, “la qual cosa no és acceptable”.

Aquest va ser el diagnòstic que va fer el degà dels jutges de València, Pedro Viguer, sobre la problemàtica d'aquests jutjats. Les seues paraules durant la presentació d'aquestes estadístiques dels jutjats de la ciutat corresponents al primer semestre de l'any mostra una saturació que, si bé ha anat a poc a poc a menys, tendeix a estabilitzar-se, la qual cosa segueix provocant demores en els judicis.

Entre gener i juny d'enguany s'han presentat en els jutjats de València 9.178 demandes laborals, un volum similar al d'anys anteriors per aqueixes dates. En tot l'any 2015 es van registrar 18.542, un 11,9% menys que l'exercici anterior. En 2012 i 2013 es va arribar a les 24.000, però l'autèntic allau es va produir en 2009, amb l'inici de la crisi econòmica, quan es van superar les 28.000 demandes.

“S'ha produït una certa estabilització després del boom de fa uns anys per acomiadaments, expedients de regulació d'ocupació i sancions”, explica la diputada de la Junta de Govern de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de València (ICAV), Pilar Colomer. “Es respira una mica més, també gràcies a la diligència dels secretaris, que fan malabarismes per a encaixar les dates”, afig.

Colomer, que també és especialista en Dret Laboral, explica que, per llei, tenen prioritat per a anar a judici les demandes per acomiadaments, vulneració de drets fonamentals i conciliació de la vida familiar. “Després ve un altre paquet relacionat amb les reclamacions de quantitat”. Aquestes últimes suposen ja el grup més nombrós, amb el 25,25% del total de demandes, enfront del 24,46% dels acomiadaments de fins a 10 demandants, segons les dades del primer semestre de 2016. “Des de la meua perspectiva particular com a advocada, hi ha un descens en el nombre d'acomiadaments i potser més reclamacions de quantitat i sancions. Abans hi havia una barbaritat de demandes per acomiadaments”, sosté Colomer.

En la seua opinió, “tenint en compte el volum de demandes” que segueix havent-hi en els jutjats dels social de València, que les dates per a judici es demoren fins a un any i mig pot ser acceptable, perquè es donen quan hi ha un buit disponible, encara que per a l'usuari de la Justícia l'acceptable és com més prompte millor, afirma. En la ciutat de València hi ha 17 jutjats d'aquest tipus (encara que un es dedica a executòries), la qual cosa dóna una idea del volum d'assumptes que arriben a tramitar diàriament aquests òrgans judicials.

Un reforç de quatre jutges

Els jutjats del Social de València disposen de quatre jutges de reforç per a atendre el volum de demandes laborals. Segons Colomer, el “nivell” d'aquests magistrats s'ha notat, per a bé, en el seu funcionament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento