Comunitat Valenciana

La UV presenta un itinerari formatiu per a augmentar el valencià a l'àmbit jurídic

  • L'objectiu d'aquest document és "incentivar i revalorar l'ús de la llengua pròpia a l'àmbit jurídic", segons els seus responsables.
  • El text es presentarà el dimecres que ve en unes jornades en les quals s'analitzarà el paper d'aquesta llengua i com es pot utilitzar al sector.
  • La idea, segons han explicat, és que els professionals tinguen competència en valencià per a utilitzar-lo en el desenvolupament del seu treball.
La acusada, durante el juicio en el Juzgado de lo Penal.
La acusada, durante el juicio en el Juzgado de lo Penal.
EUROPA PRESS
La acusada, durante el juicio en el Juzgado de lo Penal.

La Facultat de Dret de la Universitat de València presentarà dimecres que ve 'Jurista en valencià', un itinerari formatiu dirigit als estudiants del centre amb l'objectiu d'"incentivar i revalorar l'ús de la llengua pròpia a l'àmbit jurídic".

L'acte s'integra en una jornada que analitzarà les "fortaleses i oportunitats" del valencià en el dret, en l'administració i en l'ensenyament superior i que serà inaugurada pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i per la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

'Jurista en valencià' és una iniciativa impulsada per la Càtedra Institucional de Derecho Foral Valencià i la Facultat de Dret de la UV "amb l'objectiu d'establir un itinerari formatiu que permeta l'exercici de la pràctica jurídica en la llengua pròpia als estudiants titulats".

La proposta, coordinada per Javier Palao i Lourdes Ferrando, es presentarà al saló de Graus de la Facultat de Dret a les 13.30 hores. El projecte pretén que el valencià siga una eina de comunicació a l'àmbit jurídic. "Aquest nou itinerari formatiu podria afectar els alumnes o al professional pel que fa al reconeixement de títols, concursos, trasllats, accés a places o oposicions", ha destacat Javier Palao.

"La idea és que les persones que treballen als jutjats, en les notaries, advocats i advocades, del sector públic i privat, tinguen una major formació en valencià, a partir d'aquest itinerari. Que el ciutadà que vullga, puga en una finestreta de l'administració o en un despatx, o en un jutjat, trobar persones amb competència en valencià, ha afegit.

Comissió de treball

Per a tirar endavant aquesta proposta, s'ha plantejat la creació d'una comissió de treball amb tres subcomissions formades per entre 25 i 27 membres i un comitè assessor extern. 'Jurista en valencià' parteix de l'anàlisi i el coneixement d'altres zones amb llengües en contacte. Així, àrees del domini lingüístic, comunitats autònomes bilingües de l'estat espanyol o diferents països amb models bilingües o trilingües.

La jornada 'El valencià en l'àmbit del dret: realitats i oportunitats' inclou dues taules rodones: 'El futur de l'ús del valencià en l'àmbit jurídic: una empresa inútil?' i 'L'ús del valencià en la pràctica jurídica: jutjats, notaries i registres públics', en les quals participaran, entre d'altres, Joaquim Bosch (expresident de l'associació professional Jutges per a la Democràcia); Mercé Teodoro (advocada experta en drets lingüístics) i Agustí Colomer (secretari de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua).

La conferència inaugural, a càrrec de Rubén Trenzano (director general de Política Lingüística), tractarà la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, la seua aplicació al món del dret i les perspectives de reforma.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento