Comunitat Valenciana

(Ampliació).- El pressupost de la Generalitat per a 2017 augmentarà un 2,8%

  • VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)
Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
EUROPA PRESS
Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico

El president del Govern valencià, Ximo Puig, ha avançat este dijous que el pressupost de la Generalitat per a 2017 -que el Consell aprovarà este divendres i remetrà a les Corts per a la seua tramitació- augmentarà un 2,8%. Alhora, ha destacat que seran "uns pressupostos de consolidació de drets i de reconstrucció de l'economia valenciana".

Puig s'ha expressat en aquests termes a la sessió de control del ple de les Corts, després d'una pregunta formulada pel portaveu de Compromís, Fran Ferri, sobre quins seran les línies generals del projecte de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2017 "en un context de continuïtat amb un Govern espanyol que ens discrimina".

Ferri s'ha mostrat convençut que els pressupostos de 2017 seran "del canvi" i tindran com a "prioritat totes les persones", front al que suposava, segons ha dit, "pagar a Ecclestone o comissions a Gürtel i Taula que presumptament anaven a les butxaques del PP". "Ara els diners dels valencians van als valencians", ha manifestat.

Ximo Puig ha desgranat algunes partides recollides en el projecte de pressupostos. Així, ha indicat que en Polítiques Inclusives per primera vegada se superen els 1.000 milions d'euros i, a més, "s'aposta per la municipalització dels servicis socials". També ha assenyalat que creix un 32% la quantia d'igualtat en la diversitat i un 17% la d'igualtat de gènere.

Alhora, ha destacat que augmenta un 80% la inversió en Educació i creixen un 6% les beques universitàries. Pel que fa a Sanitat, ha manifestat que el pressupost supera els 6.000 milions i que les ajudes al copagament pugen un 15%. A més, ha anunciat que, per primera vegada, s'inclouran en les compte de la Generalitat els fons necessaris per a aplicar la Llei de Funció Social de l'Habitatge, amb una quantia pròxima de sis milions.

En un altre moment de la seua intervenció, ha ressaltat: "Continuem recuperant les polítiques de cooperació" i, per esta raó, "anem a evitar que mai més es robe" i, a més, la partida augmenta un 38%.

Sobre Economia, ha destacat que la Conselleria que dirigix Rafael Climent registra un 9% d'increment i ha puntualitzat que el pressupost del Servef puja un 6,5% i que la partida per als programes d'inserció laboral augmenta un 158%.

Ximo Puig també ha destacat que per primera vegada es farà efectiu un fons de cooperació municipal i, alhora, que es crea l'Autoritat Metropolitana del Transport.

D'altra banda, en un altre moment de la seua intervenció, el president de la Generalitat ha avançat que en la Conferència de Presidents que ha anunciat dimecres Mariano Rajoy demanarà "l'assumpció del deute autonòmic en la seua totalitat". Segons la seua opinió, "és possible acabar amb el deute de les comunitats, en una primera part podria ser FLA, però hem d'acabar absolutament amb el deute que tenim la Comunitat Valenciana i el conjunt de comunitats".

"DESPESA SUPÈRFLUA"

Per part de Ciutadans (C's), Alexis María ha inquirit a Puig sobre quines mesures està adoptant el Consell per a eliminar el "despesa supèrflua" i destinar recursos a educació, sanitat i polítiques socials.

Marí considera que en la Generalitat "ni s'estalvia ni es gestiona de manera eficaç" i ha criticat "l'increment de la mida de l'administració i d'assessors i alts càrrecs". Segons la seua opinió, la paraula "gestió" no li agrada a Puig, "li agrada més la paraula col·locació".

"Deixen de crear agències de col·locació, prescindisca d'entitats inútils i invertsica els escassos recursos en el que realment importa a les persones", ha reclamat Alexis Marí.

Ximo Puig li ha respost que la Comunitat té menys funcionaris que la mitja espanyola "de llarg" i que el cost polític de la Generalitat és "el més baix d'Espanya", amb 0,97 euros per habitant. "Li sembla cara la democràcia i l'autogovern?", li ha preguntat.

El cap del Consell ha destacat que existix "un problema greu d'hipoteca reputacional per la corrupció, el malbaratament i la gestió dolenta" i, front a això, "estem avançant en una gestió eficaç i professional i estem eliminant la despesa supèrflua d'arrel".

Puig ha indicat que han acabat "amb despeses innecessàries que podien ser prestades per funcionaris" i amb empreses que no prestaven servics. Sobre esta qüestió, ha denunciat: "en Canal 9 s'estaven pagant servicis que no s'estaven presentat". També ha manifestat que a Ciutat de la Llum s'ha reduït el pressupost de set a tres milions.

El 'president' també ha assenyalat que s'han eliminat les targetes de crèdit en la Comunitat i que s'han reduït gairebé a la meitat de les dietes d'alts càrrecs. A més, ha indicat que la compra centralitzada de medicaments ha suposat un estalvi de 12 milions i que amb la modificació de lloguers a la baixa han aconseguit 12.000 euros des de juny de 2015.

"Són exemples, quan vol li dic més, que estem governant eficientment des del minut zero", ha manifestat Puig.

La diputada de C's Carmen Sánchez, per part seua, ha criticat que es creu el Consell de Transparència. La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha destacat que es crea per un mandat del Govern anterior i ha subratllat que "transitar de la ruïna en diferit a un Govern eficient i que no malgasta és complicat".

"ADMINISTRACIÓ EN B DEL PP"

A continuació, el parlamentari de C's David de Miguel ha preguntat al Consell sobre la reducció del sector públic empresarial i fundacional. Sobre esta qüestió, el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha ressaltat que "el sector públic era l'administració en 'b' del PP i el nostre interès és acabar amb això".

Així, Soler ha dit que el seu "cor" i el del conseller d'Educació, Vicent Marzà, els demanen acabar amb Ciegsa, que és "el paradigma de la corrupció", però ha dit que encara no poden "fer-la desaparèixer perquè està acabant coses".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento