L'Ajuntament de Barcelona reposarà 2.600 arbres fins al maig i tornarà a plantar palmeres

  • Es tracta d'una actuació que es fa per substituir exemplars amb risc de caiguda i altres joves que no s'han implantat bé.
  • La novetat més important de la campanya d’enguany és la plantació de palmeres que després d’estar anys sense fer-ho a causa de la plaga del morrut.
  • La ciutat compta amb 200.000 exemplars de 200 espècies diferents.
La campanya de plantació ja ha començat.
La campanya de plantació ja ha començat.
AJUNTAMENT DE BARCELONA
La campanya de plantació ja ha començat.

L'Ajuntament de Barcelona reposarà 2.600 arbres des d'aquest mes d'octubre fins al maig, en el marc de la campanya de plantació 2016-2017.

Es tracta d'una actuació que es fa per substituir exemplars malalts, vells o altres que han rebut algún impacte -per evitar el risc de caiguda- i altres joves que no s'han implantat bé a causa de les altes temperatures de l'estiu i la contaminació.

La novetat més important de la campanya d’enguany és la plantació de palmeres que després d’estar anys sense fer-ho a causa de la plaga del morrut, es plantaran en aquelles ubicacions on es troba la palmera emblemàtica i històrica. Seran, però, noves espècies no sensibles al morrut. Algunes d’aquestes són: Arconthophoenix cunnighamiana (palmera de Cunningham), Butia yatay (palma yatay), Livistona chinensis (livistona de Xina) i es plantaran a llocs tan emblemàtics com el Parc de la Ciutadella o el Passeig Lluís Companys.

La selecció d’arbres a plantar respon a criteris d’adequació i tolerància a les condicions climàtiques i ambientals de Barcelona i a la trama urbana (tipologia de carrer: amplada de voreres, balconades, calçada, etc.). La selecció també es realitza evitant espècies al·lergèniques i invasores i s’inclouen també altres que potencien el color amb floracions. Per tal de diversificar l’arbrat de la ciutat, des de fa uns anys s’incorporen espècies noves com l’Handroanthus heptaphyllus (ipé morat) o la Koelreuteria paniculata 'Fastigiata‘ (sapindal de la Xina piramidal).

Com a criteris de plantació destaca la substitució dels arbres amb dificultats d'adaptació a les condicions urbanes i de fusta fràgil per altres espècies. Alguns d’aquests exemplars són: Platanus acerifolia (plàtan d’ombra), Prunus cerasifera (prunera vermella), Pyrus calleryana Chanticleer (perera de Chanticleer), Melia azederach (mèlia), Styphnolobium japonicum (sòfora), entre d’altres. En el cas del plàtan, per motius al·lergènics, en els darrers anys s’està fent un esforç per disminuir el nombre de plàtans passant del 50% de l’arbrat de la ciutat el 1992 a menys del 30% en l’actualitat.

Més de 200.000 exemplars de 200 espècies

Barcelona és una de les ciutats europees que compta amb més arbres a la via pública, amb 200.000 exemplars de 200 espècies diferents. Els darrers estudis municipals indiquen que el 95% dels arbres de la ciutat es troben en bon estat. El 5% restant es poden veure afectats per la contaminació atmosfèrica, els impactes o les plagues.

La ciutat compta amb un programa municipal per a la gestió d’aquest patrimoni verd, el Pla de Gestió de l’Arbrat Viari, que recull els criteris i les actuacions per a una gestió integral i sostenible dels arbres de la ciutat. Es tracta d'un patrimoni amb importants beneficis ambientals i socials en l’entorn, com ara la regulació de la radiació solar, de reducció de la temperatura, de les partícules en suspensió o l’acció de filtre acústic que exerceixen sobre l’espai públic. Sense oblidar el valor paisatgístic i de foment de la biodiversitat en l’entorn urbà.

Un 80% de l'arbrat corresponen a espècies caduques i un 20% de perennes, aproximadament. En el clima mediterrani de Barcelona, a l'estiu les fulles de les capçades dels arbres proporcionen ombra, mentre que a l'hivern la caiguda de la fulla dels arbres caducs permet que la radiació solar arribi a les voreres i a nivell de façana dels edificis, proporcionant calor als espais d’estada de les persones.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento