Comunitat Valenciana

Rajoy protagonitza a les 18.00 hores el ple d'investidura, amb primera votació dijous i segona el dissabte

  • La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha convocat per a este dimecres a les 18.00 hores el ple d'investidura al qual se sotmetrà el líder del PP, Mariano Rajoy, de manera que la primera votació sobre la seua candidatura tindrà lloc dijous a la vesprada i la segona i definitiva es programarà per al dissabte, també presumiblement a la tarda.
Mariano Rajoy recibido por el Rey
Mariano Rajoy recibido por el Rey
POOL
Mariano Rajoy recibido por el Rey

Així ho ha explicat Pastor este dimarts en la roda de premsa que ha oferit al Congrés després de despatxar amb el cap de l'Estat, qui l'ha convocat al Palau de la Zarzuela per a informar-lo de la seua decisió d'encarregar a Rajoy que se sotmeta a un nou debat d'investidura.

La proposta del Rei, signada també per la presidenta del Congrés, es publica este dimecres en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i a dos quarts de dues de la vesprada es reunirà la Junta de Portaveus del Congrés per ordenar el debat.

LA PRIMERA JORNADA, NOMÉS PER A RAJOY

Segons el pla d'Ana Pastor, la Sessió d'Investidura començarà a les 18.00 hores d'este dimecres i el candidat, Mariano Rajoy, serà l'únic a intervindre en esta primera jornada per a exposar el seu programa, sense límit de temps.

A expenses que la Junta de Portaveus tancament els detalls, allò previst és que l'endemà, a les nou del matí de dijous, es reprenga el ple amb els portaveus dels grups parlamentaris, que apujaran a la tribuna de més a menor i que protagonitzaran debats per separat amb el candidat.

Per este ordre intervindran Antonio Hernando (PSOE), Pablo Iglesias i altres membres d'Units Podem, Albert Rivera (Ciutadans), Joan Tardà (ERC), Aitor Esteban (PNB) i els portaveus dels partits del Grup Mixt (l'antiga Convergència, Compromís, Bildu, UPN, CC, Fòrum i Nova Canàries), per a acabar amb el portaveu del grup popular, Rafael Hernando.

Acabat el debat, serà el moment de fer la primera votació, que es calcula per a este dijous a la vesprada, no abans de les 18.00 hores. Rajoy només seria investit en este primer intent si aconseguira la majoria absoluta dels vots (176), el que no és previsible, per la qual cosa caldrà convocar una segona votació per a 48 hores després de la primera.

VOTACIÓ EN PIE I EN VEU ALTA

En esta segona ronda, que es preveu per a dissabte a la vesprada, ja només necessitarà més vots a favor que en contra, el que aconseguirà gràcies al suport de Ciutadans i Coalició Canària, i dels seus socis electorals d'Unió del Poble Navarro i Fòrum Astúries, més l'abstenció del PSOE.

En els dos casos la votació es farà per crida pública i els diputats hauran de retratar-se informant des del seu escó de si voten sí, no o abstenció a la candidatura del líder del PP.

Serà el sisè debat d'investidura en el qual participa el líder del PP, tres d'ells com primer partit de l'oposició (2004 i 2008 front a José Luis Rodríguez Zapatero i el mes de març del mateix any en l'intent fallit de Pedro Sánchez), i tres com a aspirant a cap del Govern (2011, on ho va aconseguir gràcies a la seua majoria absoluta, l'agost passat, on no va obtindre la majoria necessària per a ser investit i el d'este dimecres).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento