Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana disposarà en 2017 de 21 oficines per a atendre víctimes del delicte

  • La Comunitat és la primera que incorporarà equips multidisciplinaris que inclouran advocats, psicòlegs, treballadors socials i criminòlegs.
  • "L'objectiu d'aquesta nova xarxa d'assistència és prestar atenció personalitzada, integral i reparadora a totes les víctimes del delicte".
  • Els treballadors de Favide, encarregada de prestar aquest servici fins ara, podran integrar-se en el nou projecte quan la fundació s'extingisca.
La consellera Gabriela Bravo
La consellera Gabriela Bravo
EUROPA PRESS
La consellera Gabriela Bravo

La Comunitat Valenciana comptarà en 2017 amb almenys 21 oficines per a atendre víctimes del delicte -de violència de gènere, de tracta d'éssers humans, d'agressions sexuals, de la repressió o menors d'edat, entre d'altres- i amb equips multidisciplinaris -advocats, psicòlegs, treballadors socials i criminòlegs-.

Així ho ha avançat aquest dimarts la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, en un esmorzar informatiu amb periodistes, en què ha anunciat que aquest divendres el Consell aprovarà el Decret que regularà la creació d'aquestes oficines, la gestió de les quals assumirà la Generalitat.

La consellera ha explicat que la iniciativa sorgeix després de l'aprovació de l'Estatut de la Víctima, que pretén situar a la víctima al centre del procés. Anteriorment, el model d'assistència a aquestes persones, que integrava les oficines de l'antiga Fundació d'Ajuda a les Víctimes del Delicte (Favide), se centrava a oferir-los una assistència lletrada, i ara es pretén un canvi de model que oferisca una atenció multidisciplinària. "El Consell entén com una prioritat el suport a les víctimes i l'efectivitat dels seus drets", ha reiterat la consellera.

Per aquesta raó, s'ha pensat inicialment a crear 21 oficines -actualment hi ha 16- per a atendre les víctimes. Hi haurà tres oficines provincials i una altra més d'aquestes característiques en Elx (Alacant), mentre que la resta tindran un caràcter comarcal -Alzira, Sueca, Gandia, Xàtiva, Paterna, Requena, Sagunt, Torrent, Catarroja, Alcoi, Benidorm, Dénia, Elda, Oriola, Torrevella, Vila-real i Vinaròs-.

En total, 21 oficines per a uns 45-48 partits judicials repartits per la Comunitat. Sobre aquesta qüestió, la consellera ha aclarit, en primer lloc, que el nombre d'oficines pot arribar a ampliar-se si es considera necessari; i, en segon terme, ha assenyalat que els partits que no disposen d'aquest servici podran tindre establida una xarxa de col·laboració amb ajuntaments o Diputació per a gestionar el servici. "No hi haurà cap víctima desatesa", ha asseverat.

Les tres oficines provincials -València, Castelló i Alacant- i la d'Elx comptaran amb un equip multidisciplinari compost per advocats, psicòlegs, treballadors socials i criminòlegs. Aquests equips serviran de suport a les oficines comarcals.

Els treballadors dels centres provincials tindran plena disponibilitat horària i de mobilitat per a desplaçar-se a altres partits judicials quan les víctimes ho requerisquen, ha explicat Bravo.

La consellera ha afegit que el personal que actualment presta aquest tipus de servicis a les víctimes pertanyent a Favide podrà incorporar-se al nou projecte. Així, ha indicat que la fundació s'extingirà i haurà una integració parcial o total dels seus treballadors en les noves oficines: "La intenció és tindre l'experiència d'aquests professionals", ha subratllat.

A més, la xarxa d'oficines desenvoluparà la seua activitat en coordinació amb els òrgans judicials, la Fiscalia, l'Advocacia, els instituts de Medicina Legal, les Forces i Cossos de Seguretat, els servicis socials i qualsevol altra institució que puga estar en contacte amb la persona afectada per un delicte.

Més d'un milió d'euros

El decret que regula la creació d'aquestes oficines s'ha estat elaborant durant uns  10 mesos i el projecte té un pressupost inicial d'1,1 milions d'euros. Alhora, s'ha pressupostat la mateixa quantitat perquè seguisquen funcionant les oficines gestionades per Favide fins que el nou projecte siga una realitat.

Bravo ha conclòs destacant que l'autonomia és la primera Comunitat que assumeix una xarxa d'estes característiques a Espanya, amb caràcter multidisciplinari, i ha assegurat que les oficines estaran en ple funcionament abans d'acabar 2017. En vista dels resultats, si hi continua havent carències, en 2018 podrà incloure's una nova partida per ampliar el servei.

"L'objectiu és que la xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte (OAVD) siga capaç de prestar atenció personalitzada, integral i reparadora a totes les víctimes del delicte, amb particular cura als qui pertanyen als col·lectius socials més vulnerables".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento